torsdag 8 april 2010

Match Point (2005)


You have to learn to push the guilt under the rug and move on, otherwise it overwhelms you.

"Match point" är en av Woody mest framgångsrika filmer de senaste tio, tjugo åren. Jag gillar den inte alls. Den är så känslokall och jag fick obehag när jag såg den. Jag ser, inser, att det är en mycket välgjord och välspelad film. Bara en mycket bra film kan skapa så starka känslor, låt vara att de är negativa denna gång. Woody är en filosofisk gubbe och denna film handlar om hur slumpen påverkar våra liv. Små chansartade händelser kan styra över så mycket. Den handlar också om brott och skuld. Ett kärt ämne hos Woody. Ett intressant ämne.

Man kan undra varför jag inte gillar filmen. Den är uppenbarligen omtyckt i vissa läger, jag har sett den på topplistor över de bästa filmerna från 2005. Till att börja med gillar jag varken Jonathan Rhys Meyers eller den vackra Scarlett Johansson i filmen. Som motbalans finns det flera lysande bi-rollsinnehavare i filmen, men det finns det alltid i Woodys filmer. Det fattas dock något. Något jag inte kan sätta fingret på. Det kanske är en kall känsla och avsaknaden av den välkomnande humorn?

Jag kommer kanske lära mig att tycka om den vid en omtitt men för nu får filmen två dubbelfel av fem servar.

Betyg 2/5

4 kommentarer:

 1. Hm, kanske inte hans basta men ljusar battre an alien enligt min humbla asikt. Hon den blonda ar bra.

  SvaraRadera
 2. Hehe, det är det som är så underbart med baken - delad.

  SvaraRadera
 3. Men vafasen, det här är ju en av hans bästa! Gillar den riktigt mycket, men det ska sägas att det tog några tittar innan jag verkligen uppskattade den fullt ut.

  Har skrivit mer här: http://addepladde.wordpress.com/2010/05/10/match-point-2005/

  SvaraRadera
 4. Ah, en blog. Jag beger mig dit omedelbart.

  SvaraRadera