torsdag 8 april 2010

Alien (1979)


In space no one can hear you scream.

Retroperspektiv numero två. Detta är vad jag skrev om sci-fi-/thriller-klassikern "Alien"...

"Alien" är en av de bästa filmerna alla kategorier! Det är en banbrytande och trendsättande film. Filmen kom ut 1979, bara några år efter den första Star Wars-filmen gjort succé. Folket bakom "Alien" gjorde en riktigt otäck och fruktansvärt spännande skräckfilm. Man kan säga att de blandade de gamla monsterskräckfilmerna med science-fiction som under 70-talet dominerats av filmer som "2001: A Space Odyssey" och "Star Wars". Man lär sig i extramaterialet att filmen först var tänkt som en b-film med låg budget och filmbolaget hade låga förväntningar. När Ridley Scott kom med i projektet som regissör utökades både budget och ambitioner. Ridley Scott hade vid denna tidpunkt en framgångsrik karriär som reklamfilmregissör bakom sig. Han hade också långfilmsdebuterat i den hyllade "Duellanterna". "Alien" har bara sju skådespelare och alla gör ofantligt bra insatser. Ridley Scott var mer eller mindre medvetet mycket tillbakadragen då det gällde instruktionerna till skådespelarna, och de fick själva utveckla sina karaktärer. En del av spänningen som uppstod mellan skådespelarna användes i skapandeprocessen så att känslan av rädsla och nervpress skulle komma fram tydligt i filmen. En av scenerna där Ripley skriker åt Parker var inte med i manus, utan det var Sigourney Weaver som skrek åt sin skådespelarkollega då hon var irriterad över något. Filmens övriga regi, scenografi, ljussättning och inte minst musik är av allra högsta klass. Och filmen är lika spännande än idag. Trots att jag sett filmen många gånger är det fortfarande lika nervpirrande när Brett går in i lastrummet för att leta efter katten. Även om filmen fick en något utökad budget är detta inte någon storfilm då det kommer till produktionskostnader. Trots det tycker jag att alla specialeffekter och miljöer är mycket bra. Detta är ännu ett exempel som bevisar tesen att man kan göra bra film för mindre pengar. Det blir mer realistiskt (hur nu en science fiction-film kan bli realistisk i över huvud taget?) med modeller och kluriga kameralösningar istället för modern "flashig" CGI. Detta är något som George Lucas borde tänkt på innan han gjorde de nya STAR WARS-filmerna, eller hur?

Skådespelarensamblen i "Alien" är otroligt bra. John Hurt, Tom Skerritt, Harry Dean Stanton och Sigourney Weaver tar alla hand om sina karaktärer på ett ypperligt sätt. Den skådespelare som står ut mest är dock Ian Holm som androiden Ash. Han är fullständigt lysande i denna film. Ian Holm gör den svekfulle och till synes labile roboten Ash. Scenerna mellan Ripley och Ash är några av filmens absoluta höjdpunkter. "Alien" är och förblir en pärla bland filmerna i bokhyllan. Alla scener i denna film är helt underbara!

Filmen får givetvis fem facehuggers av fem.

Betyg 5/5

6 kommentarer:

 1. Man nästan kan bli helkär i Alien.
  Kanske en fin livvakt att ha.

  SvaraRadera
 2. Nu är det ju så att 2001 är gjord 1968 om man ska vara noga.

  SvaraRadera
 3. Lite kul att när jag var yngre tyckte jag Aliens kanske var lite bättre. Men när jag nu ser filmerna är det en självklarhet att Alien slår den med hästlängder.

  Man kan verkligen ta på stämningen och det finns inte många felsteg i filmen, riktigt bra. Och även jag ger den 5/5.

  SvaraRadera
 4. Movies - Noir: fast jag håller Aliens som en lika bra film, men de tillhör helt olika genrer. Aliens kan vara den bästa actionfilm jag har sett. Alien den bästa skräckisen.

  SvaraRadera
 5. Kan bara hålla med. En superfilm.

  "Det blir mer realistiskt (hur nu en science fiction-film kan bli realistisk i över huvud taget?) med modeller och kluriga kameralösningar istället för modern "flashig" CGI.Detta är något som George Lucas borde tänkt på innan han gjorde de nya STAR WARS-filmerna, eller hur?"

  ELLER HUR!

  SvaraRadera
 6. Jojjenito: jo jag är lite lätt störd på de nya Star Wars filmerna. På extramaterialet till Alien ser man hur de löste flera av specialeffekterna och det känns så rätt. Mycket kul att de resonerade på samma sätt när de gjorde Prometheus, även om de säkert haft råd att göra hur mycket CGI som helst.

  SvaraRadera