torsdag 22 april 2010

The King Of Kong (2007)


This rivalry is among the greatest: the Yankees and Red Sox... Hekyll and Jekyll.

Här kommer en kort revy om den tredje dokumentären på kort tid nu, "The King of Kong". Detta är en lite pärla. Filmen eller sceneriet är inte lika slående som vissa av de andra dokumentärerna. Här är det de konstiga nördarna som är det intressanta. Filmen dokumenterar den stora rivaliteten mellan två av världens bästa på spelet Donkey Kong, dels den regerande mästaren och skitstöveln Billy Mitchell, dels den okända vänliga utmanaren Steve Wiebe.

Billy hade i början av 2000-talet varit den obestridliga mästaren i snart 20 år. Han hade byggt upp en legend om sig själv, som ouppnåelig mästare och framgångsrik affärsman osv. Billy är extremt dryg och osmaklig. Han har en gammaldags frisyr.


In på scenen kom då en okänd familjefar och tillika filmens hjälte, Steve. I en dramatisk spelsession slog Steve världsrekordet och efter han skickat in bevismaterialet blev han en lokal celebritet i hemstaden. Men sedan började "eliten" inom Donkey Kong-etablissemanget motarbeta Steve och hans världsrekord blev ogiltigförklarat.

Filmen följer sedan Steve i hans försök att återupprätta hedern och återta världsrekordet.


Dokumentären har nått kultstatus och jag förstår att alla som gillar nördiga kulturer finner filmen mycket underhållande. Jag har själv aldrig spelat Donkey Kong, men jag kan relatera till entusiasmen dessa fanatiker uppvisar. Jag känner igen mig själv både en och två gånger under filmens gång! Filmen är kul och jag ger den tre extraliv av fem.

Betyg 3/5

Robert Mruczek: Pattern recognition and memorization is key. If you do not know the next pattern coming up in a Tron Light Cycle Event, you will lose your life.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar