onsdag 3 februari 2016

The Big Short (2015)


Det var Joel som föreslog filmen, jag var redan sugen på den och Johan hängde på för att testa VIP-salongen på nya SF Scandinavia (mer om den nederst i revyn). Jag hade hört att The big short var bra men jag hade lite svårt att placera den genremässigt. Jag skrev på FB efter filmen att det var som en blandning av The wolf of Wall Street, Moneyball och Spotlight. Filmen som bygger på en sann historia (BOATS) beskriver hur tre separata grupper inom finansvärlden i USA på ett tidigt skede insåg och predikterade den stora börskraschen 2008, en krasch som skapades av att den amerikanska bolånebubblan sprack.


Filmens synopsis låter kanske inte så aptitretande, den är långt från sexig, men addera Brad Pitt, Ryan Gosling, Steve Carell, Christian Bale, Margot Robbie, Marisa Tomei, Melissa Leo och Selena Gomez så låter det kanske lite mer intressant? Låt sedan regissören Adam McKay göra filmen till en satirisk komedi över ett söndrigt finansiellt system som samtidigt uppvisar empati för de människor som kom i kläm av kraschen. McKay har med en fjäderlätt hand hanterat tunga teoretiska koncept med både en berättarröst (Ryan Gosling), kändisar som förklarar de ekonomiska koncepten plus att han låter den fjärde väggen brytas flera gånger.


Liknelsen med Moneyball är att filmen påvisar ett systemfel som kunde bevisas med enkla matematiska beräkningar. Jämförelsen med The Wolf of Wall Street berör hur hela systemet är ruttet och hur omoraliska och till och med olagliga aktiviteter får fortgå. Jämförelsen med Spotlight är det stora motståndet de som började prata om sanningen upplevde från hela systemet, både de som var skyldiga på riktig men också hela samhället i övrigt.


Jag älskade filmen. Den är rolig, underhållande, berikande och fruktansvärt hotfull. Alla skådespelare är bra och min favorit blev något överraskande Chrstian Bale som totalt äger filmen med sin tolkning av den asociala matematikern Dr Mickael Burry. Den är dock inte för alla då det kan vara svårt att hänga med i svängarna när filmen behandlar de koncept och finansiella verktyg som var orsaken till kraschen. Det är bra att ha koll på derivata-verktyg från finansbranschen bland annat. Jag misstänker att mina följeslagare Joel och Johan inte var riktigt lika förtjusta i filmen som jag. Personligen tror jag att denna film kommer bli något av en klassiker i framtiden tillsammans med The Wolf of Wall Street. Vem vet, de kommer båda kanske en dag ses som klassikers likt The Player?

Jag ger The big short fyra korthus av fem möjliga.

Betyg: 4/5Några ord om VIP-salongerna på Sf Scandinavia.

Vi valde att se filmen på en av VIP-salongerna (salong nr 15) på nya SF Scandinavia för att testa dem. Jag har endast varit på en VIP-salong på SF tidigare, på stora SF Bergakungen i Göteborg. Där funkar VIP-salongen annorlunda än på Sf Scandinavia vilket var en stor överraskning, och lika stor besvikelse, för mig. På Bergakungen finns en egen ingång och man kommer till en lounge där man kan beställa något att dricka i baren. Där finns gratis smågodis i skålar och varje gäst får en popcorn och dryck med in på bion (gratis). Salongen är liten med sköna separata fåtöljer. Mycket bra ordnat och jag som gäst kände att jag fick något extra för den dyrare biljetten. Jag valde alltid VIP-salongen så länge de visade den film jag ville se när jag bodde nere i Göteborg.

Här i Solna är det annorlunda. Ingen lounge utan istället en restaurang som heter Drama. Där kan man beställa mat att ta med in på bion! Jag kunde inte tro mina öron. Menar de att det är värt extra kostnad för mig som gäst att få grannar som sitter och slabbar med hamburgare och pommes under filmen? Ganska långsökt att det skulle vara bra för filmälskaren. Vi valde dock istället att äta lunch på restaurangen före filmen. Som ett kvalitetstest valde jag hamburgaren. Den var slabbig och våra fries var bland de sämsta jag någonsin ätit, för stora och knappt friterade, kvar var bara en mjölnig äcklig massa. De hade en majonnäsdip som var trist. Deras hamburgare får 2/10 av mig. För övrigt finns en annan grillrestaurang i Mall of Scandinavia som heter Egon. De har en riktigt bra burgare med en suverän dipsås och mycket bättre fries. Den burgaren skulle jag ge 7/10.

Det största problemet med VIP-salongen upptäckte jag dock inte förrän vi kom in i salongen. De har separata skinnfåtöljer med gott om benutrymme och brett mellan stolarna (små avställningsytor mellan stolarna). Vid okulärbesiktningen såg det sanslöst bra ut. Tills jag satt mig ner och reclinerfåtöljen gav vika och på ett sladdrigt sätt fällde sig bakåt så snart min rygg nuddade rygg-"stödet". Jag började famla efter spaken som spärrar stolen i det läge jag ville ha den i men kunde inte finna spaken. Efter ivrigt letande visade det sig att min stol inte hade någon spak! Två minuter senare efter jag frågat värdinnan hade jag fått klart för mig att idioterna på SF valt att ha stolar som inte gick att låsa. Jag som oftast vill sitta upprätt fann mig sittandes med en obekväm lutande ställning under hela filmen. Och hade jag inte spjärnat emot med låren hade jag legat ännu längre bakåtlutad under filmen. Det finns bara fyra rader i salongen men det är en normalstor duk. Att ligga i fåtöljen och titta på filmen längs näsryggen är obekvämt och kräkframkallande. Johan till höger satt till slut rakt upp utan att luta sig mot ryggstödet för att få en rimligare sittställning. Jag blir så trött. Total FAIL. Jag kommer givetvis inte kunna gå på VIP på SF Scandinavia tills detta är åtgärdat vilket är synd då jag gärna betalar lite extra för en bättre upplevelse. Jag betalar dock inte extra för att få en sämre upplevelse...

6 kommentarer:

 1. Se på fan, då måste Bale ha varit väldigt annorlunda om han föll dig på läppen... Spännande!

  Däremot lät din "VIP"-upplevelse inte särdeles lockande -- varför skulle alla vilja ligga ned och se film?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bale var riktigt bra. Han var inte lika stiff som han brukar. Har han kanske tagit ut pinnen ur röven tro? :-)

   VIP-salongen var en sådan besvikelse. Usch. Det skulle inte förvåna mig om de satsade stora pengar på recliner-fåtöljerna men sparade småpengar på en modell som inte hade möjlighet att låsa dem i valt läge. Dessutom, om man nu ska ligga och se på film så borde de valt fåtöljer med benstöd (likt dem jag har hemma). Dessa hade inget sådant.

   Radera
 2. Jag tänker på alla berg-och-dalbane-testare som åker land och rike runt för att provåka befintliga attraktioner innan nya ska byggas. Detta för att kunna få till den ultimata "riden". Borde det inte finnas såna inom biografbyggande också? Eller...det kanske redan finns? Det känns som att det borde vara så himla LÄTT att bygga en riktigt schysst biograf men ändå misslyckas dom gång på gång. Att inte ha fåtöljer som går att sitta skönt i på en VIP-biograf, alltså, det är fan helt galet.

  I salong 1 på Filmstaden Sickla finns det liknande fåtöljer som gör att man ligger ner och tittar. Skönt i ungefär 25 sekunder sen börjar magmusklerna jobba för att man vill komma upp i "sittläge" men det går liksom inte. Asfrustrerande. Och det är ändå en vanlig salong, inte VIP på något sätt. Att betala extra för att bli förbannad, näe, gör om gör rätt SF.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är helt otroligt att de inte kunde lista ut detta själva. Värdinnan sa att det inte fanns några reglage till reclinerfåtöljerna för att besökarna skulle "få sitta skönt". WTF?

   Lyckligtvis var filmen så bra att jag inte tänkte på mina spända mag- och lårmuskler HELA filmen... :-)

   Jag vet inte om Joel har rätt då han tycker att jag är för känslig, men jag tycker ändå att man kunde kräva bättre av en helt ny salong som saluförs som VIP-salong och som kostar extra för detta. Dessutom har jag reclinerfåtöljer hemma som fungerar mycket bättre så jag VET att det finns bra alternativ att köpa. Antagligen var de dumsnåla, investerade i dyra läderfåtöljer men valde bort den lilla extradetaljen som hade kostat en spottstyver mer...

   Radera
 3. Jag är som sagt skeptisk till VIP-salonger, om det innebär att man får ta med sig mat in, eller att man ska kunna beställa dricka under filmens gång osv. Det är den typen av VIP som jag inte förstår.

  VIP för mig? Ja, det räcker med att jag har två egna armstöd och en skön fåtölj. Det behövs inte mer. Det som du beskriver låter galet.

  Hoppas få höra mer om detta debacle muntligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det känns som att de, SF Bio, gjort det besvärligare än vad det hade behövt vara. De överdriver och tror att kunderna ska tycka att det är ännu bättre, men får helt omvänt resultat. De kommer få höra om detta muntligen, var så säker. Du och många andra...

   Radera