söndag 18 april 2010

Scoop (2006)


I love you, really. With all due respect, you're a beautiful person. You're a credit to your race.

"Scoop" är en festlig fars från 2006. Woody följer upp "Match point" från året före med ännu en film i London (utanför NYC!). Detta är i sanning "minor" Allen, men det är så hjärtligt underhållande att det inte gör något. De djupa tankarna kan behandlas i andra filmer, här är det lättsam komedi som gäller.

Woody är uppenbarligen betuttad i Scarlett Johansson. Här spelar hon i den andra Woody Allen-filmen av tre mellan 2005-2008. I "Match point" spelade hon förförisk femme fatale. I "Scoop" är det komedienne, och till sist i "Vicy Christina Barcelona" spelar hon romantiskt drama. Scarlett ser bra ut och har stora intelligens och humor. Scarlett spelar Sondra en lite nerdig och lätt förvirrad journaliststudent på besök i London. Hon och en kompis går på en magiföreställning med Sid Waterman a.k.a Splendini som spelas av Woody. Där under magishowen får Sondra ett meddelande av en ande, en nyligen avliden journalist. Han ger henne en ledtråd till årets scoop. Lord Lyman's son Peter (Hugh Jackman) är the Tarot Card killer, en seriemördare som härjar bland prostituerade i London. Sondra och Sid startar sin högst privata utredning av Peter. Tokigheter uppstår.


Skådespeleriet är ojämnt i denna film. Scarlett gör väl inte direkt sin bästa insats i karriären. Hon ska spela lite tafatt men street-smart, men Sondra blev bitvis fånig och korkad i mina ögon, och det passar inte in på karaktären i övrigt. Något är fel i framställningen helt enkelt. Woody är i sitt esse igen, han spelar den vanliga rollen som neurotiker och hans karaktär uppvisar allmän osäkerhet. Filmen behållning är den sköna stämningen och Woodys patenterade "on-liners". Här är några axplock ur visdomen från denna film...

Om religion:
Sid: I was born into the Hebrew persuasion, but when I got older I converted to narcissism.

Om att hålla dieten:
Sid: I never gained an ounce, because, you know, my anxiety acts as aerobics.

Om positivism:
Sondra: You are a cynical crapehanger who always see the glass half-empty!
Sid: No, you're wrong. I see the glass half full, but of poison.

Om London:
Sid: Could I live in London? No, apart from the language problem, I can't take the driving.

Detta är inte en av Woodys viktigaste verk, men den duger bra att hyra om du vill ha en stunds underhållning. Filmen får tre tarot-kort av fem.

Betyg 3/5

Trivia: "Mr. Giles" har en liten, liten roll som polis...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar