torsdag 8 april 2010

Whatever Works (2009)


All I know is that nothing moves faster than the speed of light, so you may as well relax.

Woody Allen blandar och ger, och oftast en gång per år. "Whatever works" är hans film från förra året. Inspelad under författarstrejken i Hollywood. Den produktive Woody hade givetvis ett manus som låg och skräpade. Filmen är skriven någon gång i mitten av 70-talet och det är en pärla! Larry David, medgrundare till "Seinfeld" och huvudpersonen i "Simma lugnt, Larry", spelar Woodys alter ego - Boris Yellnikoff. En sur gammal gubbe med en briljant hjärna. Han var ju nästan nominerad till Nobelpriset i fysik! En enstöring som tråkar sina få kompisar med sina långa utläggningar. Boris har ett kärlekslöst äktenskap och ett misslyckat självmord bakom sig. Nu undervisar han småglin i schackets ädla konst. In i denna lilla bubbla dimper en dag en ung korkad men glad sydstatstös ner. Åter igen utforskar Woody Intellektet och Intelligensen mot Spontanitet och Livsglädjen. Woodys hemmaplan. Hemma igen.

Larry David gör rollen helt suveränt. Jag skrattade högt mest hela tiden. Jag hann inte med alla osannolika uttalanden trots textning på filmen. Boris uttalar en hel del livssanningar men de är för sanna för att återges i denna simpla revy. Bara ett citat kan passa in här...

Sometimes a cliché is finally the best way to make one's point.

Och i slutändan handlar livet bara om att vad som än gör dig lycklig duger. Whatever works! Filmen får fyra alternativa levnadsstilar av fem.

Betyg 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar