onsdag 26 april 2023

Top 10 films of 2022Filmåret känns ganska svagt och en hel del filmer som konkurrerade om top 10 handlade om deprimerade personer, psykisk sjukdom och mer eller mindre intrikata självmord. Därför har jag aktivt kvoterat in underhållande filmer. Alla filmer på listan är starka favoritfilmer trots allt men ibland får man tänka som Greta och välja en underhållande film över en film som i vissa avseenden skulle kunnat setts som en bättre film. Men ändå inte, ty de kom inte med på årets lista...Top 10 films of 202210. See How They Run (Tom George)


Underhållande pusseldeckare i Agatha Christies anda. Skämtar med genren med kärlek till densamma. Metaskämten haglar runt ensemblen som uppför Christies The Mouse Trap. Sam Rockwell och Saoirse Ronan är ypperliga i huvudrollerna. 


9. Death On the Nile (Kenneth Branagh)


Hantverket är ljuvligt och det är underbart att hänga i denna gamla lyxiga miljö med vackra och glamorösa skådespelare. Branagh väljer att låta det dramatiska slutet bli lika mörkt som i förlagan. Jag älskar hans berättelse, även med den långa mustaschen. 


8. Tár (Todd Field)


Vi bjuds in i den mytomspunna klassiska musikens värld. Mahlers femma är mäktig. Kate Blanchett imponerande i huvudrollen. Bonus att det blir en spökfilm och magisk realism under andra halvan av filmen. 


7. Prey (Dan Trachtenberg)


Överraskande bra prequel till Rovdjuret. Regissör Dan Trachtenberg älskar filmserien och har här en fräsch tagning på den uråldriga frågan: hur dödar man en Predator?


6. Aftersun (Charlotte Wells)


Lågmält och hjärtskärande drama om kvinna som minns en semesterresa med sin far när hon var 11 år. En långsamt berättad historia som växer efter filmens slut. Växer och växer. 


5. Decision to Leave (Park Chan-wook)


Oroväckande och intressant långsam polisthriller. Detektiven faller för den mordmisstänkte änkan. Men vad är hennes syften? Innovativt filmat och klippt av en mästerlig regissör. Årets avslutningsscen. 


4. Moonage Daydream (Brett Morgen)


En hyllning till David Bowie. Istället för en traditionell dokumentär ger Brett Morgen oss ett musikaliskt collage med Bowie himself. Inga intervjuer eller berättarröster, bara Bowie, hans musik och hans framträdanden på scen och i studios. Fokus på 70-talet. Flera tidigare outgivna liveframträdanden.


3. Confess, Fletch (Greg Mottola)


En störtskön ny adaption på böckerna om Fletch. John Hamm efterapar inte Chevy Chase, snarare Elliot Gould från The Long Goodbye. Njutbart!


2. The Whale (Darren Aronofsky)


Svårsmält men minnesvärt om en kraftigt överviktig man som försöker äta ihjäl sig samtidigt som han vill reparera relationen med sin tonåriga dotter. Brandan Fraser skådespelar med sina ögon, sin röst och sin fina själ gömd inne i en enorm fat suit. Oscarn var välförtjänt. 


1. Babylon (Damien Chazelle)


Årets mest underhållande film och den solklara ettan. Damien Chazelle spänner bågen till max och gör en storfilm deluxe. Allt funkar inte till fillo men den är ändå underbar. Margot Robbie i huvudrollen är magnetisk. Årets inledningsscen. 
Bubblare:


Sugen på att läsa fler topplistor från 2022? Kolla in dessa förtjusande bloggare:
Jojjenito om film
Fiffis Filmtajm
Filmitch


Sugen på att lyssna på Shinypodden Special där Henke, Jojje, Carl och Niklas listar sina toppfilmer från året i ett synnerligen komplext matematiskt system som leder oss till Shinypoddens gemensamma vinnare av bästa film från 2022?

Shinypodden Special - Toppfilmer 2022, del 1

Shinypodden Special - Toppfilmer 2022, del 2

2 kommentarer:

 1. Har en o annan film kvar att se innan min lista kommer men låt se vad du har
  10 Trevlig film men lång från listan för mig
  9 Se ovan gillar de två andra versionerna bättre
  8 Ej sett - ej sugen
  7 Troligtvis listvärdig
  6 Kanske en titt om andan faller på
  5 Ligger på att se listan
  4 Gillar Bowie men är inget stort fan tar en titt om den dyker upp någonstans
  3 Jadå kan tänka mig en titt
  2 Kanske sevärd om andan faller på
  1 Ska ses
  2022 känns i vart fall avsevärt stabilare än 2021 har dock ett antal filmer kvar att kolla in innan det blir listdags

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tár kan du ge chansen, den har flera jobbiga scener som kan kallas skämsscener... ;-)

   Aftersun, såklart andan må falla på. Komplex film dock, kräver sin man...

   Fletch, Confess - festlig, jag såg om den igår och satt med ett stort flin i ansiktet hela jäkla filmen igenom, helt underbart helt enkelt...

   Hoppas att du gillar vattendelaren Babylon. Väntar med spänning på vad du kommer säga om den...

   Radera