onsdag 7 april 2010

Mighty Aphrodite (1995)


Of all human weaknesses, obsession is the most dangerous, and the silliest!

Mighty Aphrodite är en härlig komedi från 1995. Detta var första gången jag såg filmen och jag trodde att det var en parentes, an "minor Allen". Men jag älskade denna sköna och positiva film. Mira Sorvino fick en Oscar för bästa kvinnliga bi-roll som den prostituerade porrstjärnan Linda Ash.

Filmen handlar om paret Lenny och Amanda, spelade av Woody Allen och Helena Bonham Carter, som adopterar en son. Den lille pojken visar sig vara en underbarn och när äktenskapet börjar bli stelt får Lenny för sig, ja han blir som besatt, av att söka upp pojkens biologiska mor. Med en sådan son måste ju hon vara helt briljant!

Filmen har en mycket rolig dialog. Kontrasterna mellan Lenny och Linda är stora och Linda är omedvetet rättfram i sina beskrivningar av hennes olika jobb. Allens filmer brukar väl inte direkt rygga för ämnet sex, men det brukar behandlas... med viss finess. Här är det burleskt! Vad som är så lustigt är att Sorvinos Linda inte alls är grov, hon är naturlig, charmig och godhjärtad.

Ett ganska kul grepp som Woody prövar i denna film är den antika grekiska kören som både berättar historien och till och med deltar i handlingen. Jag tyckte att det var mycket roligt och kören hade en del fantastiska inlägg i historien.

Allt som allt var detta en mycket trevlig överraskning. Det är en feel-good movie och det var en bra start på min Woody Allen-maraton. Filmen får fyra grekiska körer av fem.

Betyg 4/5

3 kommentarer:

 1. Oj! Här har det hänt saker sen jag var inne före påsk. Får ta mig tid att kolla igenom detta som du nu har hunnit lägga upp här.

  Kul!

  SvaraRadera
 2. Välkommen! Plymen, du har väl sett en och annan Woody Allen-film i dina dagar? Vilken är din favorit?

  SvaraRadera
 3. Min favorit av hans filmer. De jag sett alltsa och det ar val inte sa manga; ingen superfan men denna ar skarp. Mitt citat hade nog varit fran cafediskussionen om hastar.

  SvaraRadera