fredag 2 april 2010

Luftslottet Som Sprängdes (2009)


Jag ska verkligen försöka hjälpa dig på alla sätt jag kan.

Vad kan man säga, kompisar? Jag läste Stieg Larssons trilogi alldeles för sent, det vill säga efter hypen nått maximal styrka, och besvikelsen var monumental. Visst, böckerna var väl spännande, men sååå ofantligt bra litteratur? Tillåt mig vara skeptisk. Sedan kom filmerna och det bådade inte gott, tänk på alla vedervärdiga Beck- och Wallander-filmer. Men första filmen var ju faktiskt helt ok, och den andra var ok, och den tredje var adekvat också. Bra underhållning för stunden liksom. Typiska tvåor på min skala. Inga (positiva) överraskningar, men en god stund framför plasman. De två bästa scenerna i filmen var när Blomkvists syster advokaten tittade på våldtäkts-dvd'n. Hennes minspel var bra, inget överspel men ändå så talande. En stark scen. Den andra bra scenen var i rättegången när doktorn blev "avklädd" och bortförd av poliser och då när han som spelade åklagaren gick från att ha en säker och överlägsen attityd till missmod och bestörtning. Det var också en kul scen.
Vad som inte är lika bra är huvudrollsinnehavarens skådespelarprestation. Noomi Rapace är ju verkligen inte bra. Jag fattar inte att vissa höjer henne så. Fick hon inte till och med en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll förra året? Obegripligt! Som "The Frans" brukar säga. Det är säkert en otroligt svår roll att spela då Lisbeth är mångfacetterad som sluten, hård, sårbar, stark, galen, briljant, genialisk och djävulsk. Bara för att nämna några karaktärsdrag Pippi, f'låt Lisbeth, besitter. Rapace spelar henne helt utan variation, mest slätstruket och uttryckslöst. Ibland är ju dialogen pinsamt dålig och då framkommer svagheterna med skådespeleriet än mer. Det finns dock en stor fördel med henne rollprestation! Den är så "blank" att jag som tittare kan ersätta hennes rollprestation med min egen bild av Lisbeth som jag skapade när jag läste boken. Det kan ju kanske vara bra, men glöm aldrig att en film bör vara ett verk på sina egna ben, även om den bygger på en bok eller annan förlaga. Jag menar att filmen ska funka oavsett om du läst boken eller ej...
Nåväl filmen är inte helt kass, men sannerligen inte helt bra heller. Är den spännande?
Varför visade de de grisiga bilderna från operationen på Lisbeths
skallskada? Svensk realism i absurdum?

Betyg 2/5

1 kommentar:

  1. hade for mig det fanns en annan revy av forsta filmen med en del kommentarer men hittar inte sa far bli har da: Jag skaffade den forlangda tv-versionen pa bluray. varje film ar ca 3 timmar lang (2 avsnitt a 1.5h), har sett halva forsta hittills och den ar redan oandligt mycket battre - oandligt! - an biovarianten.

    SvaraRadera