måndag 12 april 2010

Sunshine Cleaning (2008)


I recommend the pecan pie.


"Sunshine cleaning" är producerad av samma gäng som gjorde "Little miss Sunshine" två år tidigare. "Little miss Sunshine" var en "american independent"-film som uppfyller många av de klassiska filmfestivalkriterierna; dysfunktionella familjer, homosexualitet, självmord, en skön knasig dialog, en svart humor och ett överraskande slut. Har vi nu fått en kopia på den äldre filmen kan man undra. Till och med ett av orden i titeln är ju samma! Njae, både och.

Filmen innehåller i princip allt det jag listade upp tidigare, men "Sunshine cleaning" är mörkare och mindre komisk. Den är nog lite bättre också. Filmen handlar om Rose, en hårt slitande ensamstående mor runt de trettio som dessutom försöker får sin struliga lillasyster att börja sköta sig. Då Rose behöver pengar för sonens specialskola beslutar sig systrarna att starta en städfirma som specialiserar sig på att städa upp efter dödsfall... "Bodily fluids"... Det är en lukrativ verksamhet, men den öppnar dörrar som inte går att stänga.

Skådespeleriet i filmen är fullkomligt lysande. Sonen spelas av Jason Spevack och han är helt trovärdig. Han kanske inte lyser som Olive (Abigail Breslin) gjorde i "Little miss Shunshine", men han är bra. Jänkarna kan det där med barnskådespelare. Morfadern spelas av Alan Arkin som hade i princip samma roll i "Little miss Sunshine" minus heroinberoendet (jag vet det är lite B att använda samma karaktär och samma skådespelare, men, men). De två systrarna spelas suveränt av stjärnskottet Amy Adams (Junebug) och brittiska Emily Blunt. Den senare spelar den rebelliska Norah som gömmer sig bakom hårt smink, tatueringar och trashiga kläder. I en, nej två, scener är Norah dock osminkad, "naken", och fy sjutton vilken starka scener. Fullständigt hjärtskärande. Amy Adams är fantastisk, hon har ett uttryck som ska bli mycket spännande att följa de närmaste åren. Hon kommer nog upp på min lista av de mest lovande "unga" skådespelerskorna just nu!

Filmen får fyra starka rengöringsprodukter av fem.

Betyg 4/5

6 kommentarer:

 1. Haha, rengoringsprodukter! Bra film, kan bara halla med om allt. Vill tillagga att hon ocksa gjorde en lysande insats i Enchanted.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amy Adams - drottningen av romantiska komedier! Eller hur va, Frans?

   Radera
 2. Går ju inte att kommentera normalt....Blääää! Undrar om förra kommentaren hamnade i skräpkorgen eller om den vimsar omkring nånstans i ingenting, som Sandra Bullock i Gravity...typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.. Vad trist att det inte funkar. Hittade dock inget inlägg i skräpposten. :-/

   Radera
 3. Då ligger det kanske och skvalpar i limbo nånstans. Nåja, det jag skrev (nu blir det kortversionen) var att det var intressant att läsa att du "hittade" Amy Adams i denna film medans jag antagligen hade funnit Emily Blunt om detta var den första film jag sett henne i :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja båda tjejerna var jättebra här.

   Detta är kanske Blunts bästa roll tills hon är bra igen i Edge of tomorrow?

   Radera