torsdag 15 april 2010

High Noon (1952)


People gotta talk themselves into law and order before they do anything about it. Maybe because down deep they don't care. They just don't care.

"High Noon", ahh. En av de där gamla western-filmerna man kommer ihåg från när man var liten. Det var spännande att återse den som vuxen. I huvudrollen som Marshall Will Kane ser vi Gary Cooper. Detta är en mycket intressant film. Manuset är häftigt då filmen utspelas i realtid från lite för kl 11 på morgonen till lite efter kl 12, mitt på dagen, high noon. Det börjar med att sheriffen gifter sig och ska precis ge sig av med sin nyblivna hustru när han får reda på att stadens före detta "bad guy" Frank Miller kommer med tåget som anländer kl 12. Hans kumpaner är redan på stationen och väntar på sin ledare. Frank Miller har blivit släppt ur fängelset och nu ska han ta ut hämnd på den man som satte honom där - Will Kane.

Så, nu kan sheriffen välja mellan att lämna staden åt sitt öde eller stanna och ta hand om problemet. Han "måste" stanna. Problemet som det visar sig är att ingen i staden ställer upp på sheriffens sida när han söker efter frivilliga vice-sheriffer. I princip hela filmen går "hjälten" runt och försöker övertala folket i staden att hjälpa honom. Filmen är OLIDLIGT spännande då 12-slaget närmar sig minut för minut och Will känner sig mer och mer ensam. Den nyblivna frun är pacifist och hon står inte bakom beslutet att stanna i staden och möta skurken.

Amy: Don't try to be a hero! You don't have to be a hero, not for me!

Filmen kom ut under tidigt 50-tal då hjältarna på film var omnipotenta och inte behövde be om hjälp. När Will går runt för att samla ihop hjälp före mötet med skurken ansågs det som ett svaghetstecken. Det var inte "the american way" utan såg i vissa kretsar som "left wing". Tydligen kan filmen också ses som en allegori för Hollywoods feghet att inte enade stå upp emot McCarthy och hans jakt på kommunister i USA mellan 1950 och 1953.

Gary Cooper är ok som Will Kane. Enligt trivian på imdb är hans plågade uttryck inte bara bra skådespeleri, han led tydligen av ett blödande magsår under inspelningen av filmen. Amy Kane spelas av Grace Kelly som är otroligt vacker. Filmen är intressant men räcker inte ända fram för mig. Men den får helt klart godkänt och tre vice-sheriffer av fem.

Will: I've got to, that's the whole thing.

Betyg 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar