tisdag 19 november 2013

Enough Said (2013)


Eva: I'm tired of being funny.

Tredje och sista filmen på filmfestens första söndag blev Nicole Holofcener's Enough said. Jag såg filmen med Vanessa, Johan Sq och Britta och det dröjde inte länge efter filmen startat innan jag märkte att detta var den starkaste filmen hittills på festivalen. Det var som att träffa några gamla kära vänner. En varm underbar känsla.

Julia Louis-Dreyfus spelar Eva en frånskild ensamstående mor till en tonårig dotter. Det var fantastiskt att få träffa henne igen. Det var ju Elaine tio år efter Seinfeld! Även om hon här heter Eva var det samma karaktär men lite mindre skruvad än vad Elaine var i tv-serien. Precis som tidigare är hon supercharmig och lever mycket på en underbar humor och snabbtänkta ibland ironiska kommentarer men alltid med hjärta och hjärna.

Eva (Julia Louis-Dreyfus)
I filmen dejtar hon en frånskild man med tonårig dotter. Albert spelas av James Gandolfini i hans näst sista filmroll. Det går inte att se filmen utan att tänka på att han tyvärr dog en kort tid efter filmen spelades in. Men, han ser ju ut att må helt ok. Visst lite mage och så, men ändå. Hur gammal var han då han gick bort? 52? Oroväckande. Gandolfini är i alla fall helt magiskt bra i rollen som Albert. Han spelar den sävlige och trygge men ändå lite sorgsne Albert till perfektion. Här erkänner jag direkt att jag älskar karaktärerna och mitt betyg blir kanske svajigt av detta, men samtidigt är betyg som sätts med magen och hjärtat oftast det mest rätta. Skillnaden mot filmen Drinking buddies där jag inte gillade karaktärerna är stor, där har magen gått i allians med hjärnan i kriget om rätt betyg.

Albert (James Gandolfini) och Eva
Storyn i Enough said är att Eva börjar dejta Albert ungefär samtidigt som hon får en ny kund, Marianne. Eva blir långsamt mer och mer vän med Marianne och de börjar umgås privat. De pratar om sina respektive ex-män och Marianne har inte mycket gott att säga om sitt ex. Det visar sig givetvis att hennes ex är just Albert.

Marianne (Catherine Keener)

Som i många bra American independent-filmer finns här en massa bra skådespelare i birollerna. Här sticker Toni Collette och Ben Falcone ut som Hilary och Will, goda vänner till Eva.

Toni Collette och Ben Falcone

En ung Michelle Williams?
Not: tjejen som spelar Eva's dotters kompis, Tavi Gevinson, ser ut som en blandning av en ung Michelle Williams och Carey Mulligan.

Enough said är en jättebra film. Värmen! Humorn! Välkommen tillbaka Elaine, R.I.P. James...

Jag ger Enough said fyra lökfria guacamole av fem möjliga.

Betyg: 4/5


Om visningen. Filmen visades Park, aj jag får ont i rumpan bara att tänka på det. Jag och Vanessa kom dit tidigt och det såg ut att bli halvfullt (blev nästan fullt till slut). Vi slog oss ner en bit ut till vänster så att Johan och Britta skulle kunna hitta oss lättare när de dök upp lite senare. Efter ett tag, men långt innan reklamen började, kom en lång, lång, kille in på raden framför och slår sig ner precis framför mig. Helt osannolikt! Det fanns en massa platser in mot mitten på både hans och vår rad. Jag vände mig mot Vanessa och hon höll på att skratta läppen av sig. Jag suckade menande och vi reste oss upp för att flytta in en fyra fem platser. Men då vi flyttade oss måste han framför blivit triggad av vår rörelse och.. "jaha man skulle kanske flytta in lite", så han flyttar in och sätter sig rakt framför mig igen!! Äh, va fan. Vanessa skrattar nu så att hon nästan gråter. Det slutade med att vi flyttade in ytterligare två steg, så långt det gick till platserna bredvid några som redan satt sig. Jag fick till slut fritt synfält. Men resultatet blev tyvärr att Johan fick sitta bakom den långe snubben. Ahh, Johan är nu lite längre än vad jag är (jag kände mig som om jag var kort som Magnus Uggla denna kväll), men han var ändå lite störd hörde jag efter filmen. Tänkte inte på den konsekvensen då vi flyttade in för andra gången... Sorry Johan.

Elaine

8 kommentarer:

 1. Aha, vi gick alltså på samma visning, kul. Hade ingen aning att du också skulle se denna, och på samma visning dessutom. Och nej, det var inte jag som satte mig framför dig ;)

  Jag tyckte också om karkatärerna och bäst var nog Gandolfini tillsammans med Falcone. Elaine (JLD) var lite ojämn då hon funkade väl i den komiska rollen, men i de mer dramatiska partierna var hon tyvärr lite svag.

  Tänkte du på att "I'm the Whiz" från Seinfeld spelade hennes ex-make? :)

  Enough Said fick bara en trea av mig, trots att jag alltså gillade den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, det var inte du framför oss? Det var väl för väl det...

   Tänka sig, jag gillar faktiskt JLD's skådespeleri även i de mer dramatiska scenerna. Har gillat henne i andra roller också. Hon hade ju bland annat en roll i Woody Allens Deconstructing Harry om jag inte missminner mig.

   Tänkte inte på Seinfeld-kopplingen där. Får hålla spaning på det nästa gång jag ser filmen.

   Radera
  2. Jo, minns hennes också från en Woody Allen-film och där gjorde hon inte heller bort sig. Sen var det som så att hon var dålig i de dramatiska situationerna, men det kändes mer som hon fortfarande försökte vara rolig och jag tyckte inte riktigt det passade. Gandolfini var t.ex. bättre på den övergången.

   Radera
  3. Ok, vi tycker olika här. Jag tycker hon klarar både komedin och allvaret utmärkt. Som så ofta komedi-folk gör. Det sägs ju att komedi är den svåraste genren för en skådis. Och att det är därför många med bakgrund inom humorn är riktigt vassa på drama också. Jag är benägen att tro på det uttalandet.

   Radera
 2. Den här vill jag se. Nu. Fasiken att jag missade den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fasiken skit åsså. Men du får ta den vid annat tillfälle!

   Radera
 3. Jag kande igen henne fran nagonstans men kunde inte placera henne. Jag tycker inte alls det var samma karaktar; minns henne mest som cynisk och gnallig dar. Fast jag har ju inte sett sa mycket av den. Jag tyckte hon som spelade marianne var klart bast (vilket inte betyder att jag tyckte om karaktaren).

  SvaraRadera