tisdag 6 april 2010

The Man Who Knew Too Much (1956)


A man... a statesman... is to be killed... assassinated in London. Soon... very soon. Tell them in London... tell them to try Ambrose Chapel...

Jag var så sugen på att se en härlig film med Jimmy Stewart höromdan och fick tipset om en Hitchcock-klassiker - "The man who knew too much". Detta är Hitchcocks egen re-make av hans äldre version från trettiotalet men nu med James Stewart och Doris Day i huvudrollerna. Doris Day i en dramatisk roll (!) där hon spelar en domesticerad före detta showartist, nu nervös hemmafru. Här får hon dock chansen att ta i från tårna och hon framför i filmen den blivande hiten "Que sera sera" och det med en sådan bravur att den faktiskt blev hennes största hit i karriären.

James Stewart är en av de bästa av de bästa, och han levererar såklart. Jag kan dock låta meddela att jag inte är en så stor fan av de gamla spänningsfilmerna. Istället är jag mer dragen mot de romantiska komedierna och de renodlade dramafilmerna. Jag fann helt enkelt inte denna film så himla spännande. Nej, inte OLIDLIGT spännande hörru!

Jag hade gärna sett lite mer humor och lekfullhet, något som jag vet att mästaren (båda två!) kan leverera. De roligaste scenerna i filmen måste vara då showartisterna kommer och hälsar på fru Dr. McKenna. De var väldigt underhållande men tyvärr var de bara med i några få minuter - sedan drack de så mycket att de däckade allihopa. LOL. Konstigaste scenen måste dock vara den absurt avhuggna slutscenen. Vad hände där? Betyget blir också lite avhugget.

Betyg 2/5

2 kommentarer:

  1. Jag kom pa varfor mins kommentarer inte publiceras; man maste trycka tva ganger. Om denna film vill jag bara tillagga att den ar OLIDLIGT spannande! Stewart + hitchcook; finns det inte ett minibetyg for dem? Typ fem.

    SvaraRadera
  2. Jo, fem antagligen rätt. Vi får se den på nästa besök. Lära mig.

    SvaraRadera