söndag 25 april 2010

Edge Of Darkness (2010)


Everything's illegal in Massachusetts.


Mel Gibson är tillbaka! Här spelar han Bostonpolisen Tom Craven på jakt efter sin dotters mördare i "Edge of darkness".

Detta är en mörk, tung och intelligent actionthriller. Den påminner tematiskt lite om "Taken" men detta är en mycket starkare film. Jag snackade just med Dani och vi undrade över var actionfilmer från Hollywood tagit vägen. På 80- och 90-talet var det sköna "buddy-movies" som Dödligt vapen, och "action-utan-slut" som Die Hard. På 00-talet vitaliserades actionfilmen med Bourne-trilogin, den återfödde Bond och nya Batman. Var är Hollywood på väg nu? Om man får döma av "Edge of darkness" är vi på väg mot de fördömdas land. Detta är en grisig, cynisk och hemsk värld. Den enda strimma hopp ges bara i spridda minnesbilder från en svunnen tid.


Filmen är okonventionell och den tar sig in under huden på åskådaren. Jag har i alla fall tänkt ganska mycket på den sedan jag såg den. Det kan vara ett bra tecken. Skådespeleriet är överlag bra. Mel är ju stabil som fan och här spelar han en man som är mycket, mycket arg. Speciellt bra är också Ray Winstone i rollen som Jedburg. Här stjäl han i princip alla scener han är med i.

Som dottern, i vuxen ålder, ser vi serbiskan Bojana Novakovic.


Mr. Gibson spelar rollen som sörjande far mycket övertygande. Vissa av scenerna med dottern är tunga. Som exempel när han visar den lilla femåringen hur man rakar sig. Filmen grundar hans vrede på ett mycket bättre sätt än vissa mer slarviga och lata filmer kan göra. Jag vill inte gå in på handlingen allt för mycket. Filmen handlar om döden och om livet. Ger den hopp om en ljusare framtid? Nej inte alls.

Jag ger dock filmen tummen upp och den får en fyra.

Betyg 4/5


Jedburg: I never had kids. Maybe it's better not to have had one than to see one die.
Craven: No. It was worth everything to have her.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar