söndag 4 april 2010

Sherlock Holmes (2009)


Why are you always so suspicious?
Should I answer chronologically or alphabetically?

Jag ska börja med vad jag gillar med denna filmen. Robert Downey Jr. som Sherlock är bra, mycket bra. Han är ju allt som oftast bra, han har en glöd som syns genom plasman. Hans "side kick" Dr. Watson spelas förträffligt av Jude Law. Men framför allt roades jag åt Sherlocks "love interest" Irene Adler, spelad av Rachel McAdams. Hon är härlig och deras smågnabbande fram och tillbaka var kul. Dialogen är bra om än något komplicerad för en trött arbetare en fredagskväll.

Vad som inte är lika bra är att den är regisserad av Guy Richie, f.d. Mr Madonna. Jag har alltid tyckt att han är överskattad som regissör. Hans filmer är tölpaktiga, bråkiga på fel sätt och ganska ointressanta. Här har han dock tagit sig an en av litteraturens stora hjältar och det är tydligt att detta är ett upplägg för en ny "franschise". Jag välkomnar fler filmer om den kick-boxande Sherlock och att vi ska få se hans stora kamp mot professor Moriarty vilken vi bara ser i förbifarten i denna film.

Nåväl detta är en film jag kan rekommendera och den får en svag trea.

Betyg 3/5

2 kommentarer:

  1. Tyckte den var bra, klar fyra. Historien var lite overdrivet storslagen med statskupper och allt; inte riktigt den typen av mysterier man ar van vid fran bockerna, annars hade det nog varit en femma for mig. Dialogen som du sager mycket rapp och att se denna pa bio ar inte att rekommendera; man maste kunna spola tillbaka titt som tatt. Mycket humor ocksa i den forresten. Av din revy ar det lite oklart for mig varfor den bara fick en svag trea, p g a richie?

    SvaraRadera
  2. Filmen var underhållande, men jag ser den lite som en misch-mash... Lite humor - men inte en komedi, lite fajting - men inte en action, lite spänning - men inte en thriller. Filmer som denna, där flera genres blandas är mycket svårt och Guy Richie är inte rätt man för det. Quentin gör det bra. Jag kände helt enkelt inte för karaktärerna tillräckligt mycket och jag drogs heller inte med i handlingen så mycket. Det är bara att gratulera att du hade en bättre upplevelse än jag.

    SvaraRadera