söndag 18 april 2010

Twilight (2008)


I'd rather die than to stay away from you.

Jag såg "Twilight" som surprise-filmen på Stockholms Filmfestival hösten 2008. Det var en positiv överraskning, en ny vampyr-film. Jag var och är fortfarande inte en läsare av bokserien som är så populär. Jag antar att jag inte var eller är en för-pubertal flicka heller. Målgruppen alltså. "Twilight" var i alla fall en hyfsat lovande start på filmserien. Den utspelar sig i en liten håla i nordvästra USA, antagligen i Washington state och miljön är läcker. Den påminner mig faktiskt om miljön från tv-serien "Twin Peaks". Dit kommer filmens hjältinna, Bella, spelad av Kristen Stewart. Hon är ung, blek och uppenbarligen redo för romantik och förälskelse. I skolan (high school) träffar hon Edward, en stilig, ung och sur kille. Platonisk kärlek uppstår. Han visar sig vara vampyr. Mera platonisk kärlek. Lyckligtvis kommer Edward från en familj som bestämt sig att det inte är bra att döda och äta människor. Filmen spenderar en del tid att sätta upp världen och dess regler. Det är ganska intressant. Sedan kommer det fler vampyrer och hälsar på och då blir det lite mer spännande. De struntar i vad som är dåligt och de vill ät sin mat "rare", så att säga. Till sist åker alla iväg ner till solen! I denna värld klarar tydligen vampyrer solen, vilket alla vet att de inte gör i verkligheten. Filmen slutar med en stor fajt mellan de goda onda och de onda onda. Här är tyvärr filmen inte helt konsekvent och de onda som varit så otroligt starka och farliga fajtas ner alldeles för lätt. Jaja, man kan inte få allt.

Ingen av karaktärerna, skådespelarna eller problemen i denna film var speciellt speciella. Jag står inte i kö för att köpa biobiljetter till nästa film i serien... Filmen får två djupa vampyrbett av fem.

Betyg 2/5

5 kommentarer:

 1. Ah, vilken underhållande text! Jag håller fullkomlig med dig. Ointressanta karaktärer, ologisk story och herregud, vilka töntiga vampyrer! Film nummer två såg jag en kvart av eller nåt. Den var inte värd en minut mer av min tid.

  SvaraRadera
 2. LOL. Anledningen till att jag skrev denna revy idag är just att jag började kolla på New Moon igår kväll. Jag var fortfarande bakfull från fredagsölen, bara "en" öl, och det blev dubbelt jobbigt - både huvudvärk och pinsamt dålig film... New moon är verkligen skitdålig. Jag ska kolla vidare i kväll, när jag ändå ska stryka skjortor. Revy kommer!

  SvaraRadera
 3. Börjar bli lite trött på Vampyrtreden.
  True Blood har jag gett upp.
  Sookie "Ohhh Bill"
  Bill "ööhhh..."

  /Dunderharen

  SvaraRadera
 4. Jovisst Dunderharen, det är ett intressant fenomen. Varför är vampyrfilmer/serier så intressant nu för tiden? Bubblar det upp denna typ av trender inför den oundvikliga undergången? Muuuuaaaaahaha...

  SvaraRadera
 5. Det har ju funnits vampyrhistorier lange men forr i tiden trodde man att de var blott myter; darfor var de inte sa populara da.

  SvaraRadera