onsdag 4 februari 2015

Filmspanarna Tema #29: KärlekEfter att ha skrivit om enskilda filmer i tre teman i rad är det nu perfekt dags för en topplista. Månadens tema är helt enkelt: Kärlek. Vad betyder kärlek för mig? Tja, den är undflyende skulle man kunna säga...10. Breathe in (2013)

Hur många själsfränder har man? Vad är en perfekt match? Hur stor är nyfikenheten inför det nya? Kan man se sin egen själ i en annan människas ögon? Kan brustna livsdrömmar återuppväckas av en förälskelse? När är ansvar tyngre än vikten av lycka? Alla dessa frågor besvaras antagligen inte i denna lilla pärla.


9. Roman holiday (1953)

Instängd fågel prövar vingarna och hamnar i klorna på en hök. Bara kärleken kan rädda dem, även om den är omöjlig. Sista scenen förkrossande.


8. Against all odds (1984)

Ny tagning på gammal klassiker. Terry får i uppdrag av rikingen att finns den undflyende donnan. Det går som det går. Möte och sammansmältning. Kärleken övervinner allt? Utom omständigheterna.


7. Broadcast news (1987)

Briljant kvinna med ett chips på axeln möte korkad men charmig blivande stjärna. Kärlekens biologi är inte logisk. Nej, den är alla annat än det. Praktiska lösningar duger inte, vem ska väljas? Ska hon följa intellektet eller känslorna? Triangeldramat slås i bitar. Återträffen flera år senare säger allt.


6. (500) days of Summer (2009)

Känsla att ha funnit sin själsfrände varade en sekund. För den ena var det ett löfte om en framtid, för den andra var det bara en av många liknande känslor som passerade revy. Och aldrig mötas de två i samförstånd igen.


5. Almost famous (2000)

William lär sig om livet på vägen med det kända rockbandet. Penny Lane förhäxar honom. Hon är ljuvlig men svårförstådd. Under skalet finns något mjukt. Det enda hon klarar av är att fly iväg.


4. On her Majesty's Secret Service (1969)

Även den mest notoriske ungkarlen och tjejtjusaren Agent 007, James Bond, finner till slut kärleken i Teresa Draco. Ett tag.


3. Brief encounter (1945)

Hemmafrun Laura Jesson möter av en slump doktorn Alec Harvey på en tågstation. Torsdagarna lyser upp. Kärleken anländer stationen för ett kort stopp. Avstigning och påstigning, sedan är det dags för avgång. Perrongen och livet lämnas tomma.


2. City lights (1931)

The Tramp förälskar sig i en bling blomförsäljerska, misstas för en rik man och kämpar hela filmen med att få fram pengar till hennes ögonoperation. I slutändan förlorar han allt, både sin frihet och en framtid som han aldrig hade en chans på. Japp, det är en komedi!


1. The disappearance of Eleanor Rigby: Them (2014)

Eleanor och Conor's äktenskap krossas av en oöverkomlig olycka. De reagerar olika, den ene kämpar på, den andra drar sig undan och startar om. Kan de två mötas igen? Jo, kanske! Hoppet är det sista som lämnar en...


Detta har varit en lite odyssé i kärlekens tecken. Hoppa nu över till mina filmbloggarkompisar och kolla in vad de har kokat ihop på temat: Kärlek.Rörliga bilder och tryckta ord
Har du inte sett den?
Fiffis Filmtajm
Jojjenito
The Nerd Bird
The Velvet Café

29 kommentarer:

 1. Vilken bitterljuv romantisk lista, det finns inte mycket rent lycklig kärlek där inte. Om det ens finns alls förresten? Jag är skeptisk men hoppas jag har fel.

  Vad gäller din förstaplats så är jag väldigt sugen på att se filmerna, alla tre. Frågan är vilken ordning man ska se dom i. Vet du? Them sist? Eller kanske först?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bitterljuvligt lite här och där. Det finns en massa lycklig kärlek i dessa filmer, frågan bara hur långvarig...

   Alla tre var det ja. Har bara sett Them själv men har efterforskat lite och bildat mig en uppfattning i frågan. Troligen är Them klart bäst om man bara ska se en enda film.

   Ska man bara se två blir det Him och Her i den ordningen, även om ett fåtal biografer visar dem i omvänd ordning faktiskt. Filmernas klippare angav "rätt" (dvs tänkt) ordning som Him först och Her sedan.

   Om jag vore du, som inte sett någon av dem, skulle jag givetvis se dem i den ordning det var tänkt dvs först Him och sedan Her, helst i samma sittning/vid samma tillfälle. Sedan kan man se Them lite senare mest för kuriosa...

   Radera
  2. Jag gjorde precis så. Såg Him, sen Her direkt efter. Ska se Them framåt helgen. Och ja, jag är övertygad om att det var "rätt" ordning.

   Radera
  3. Behövde du uppdatera 2013-listan nu igen? :-)

   Radera
  4. Asch då. Väntar med spänning på dina texter.

   Radera
 2. Härligt bitter lista. Jag är lite skeptisk till om det finns någon kärlek i City Lights. En klassisk gold digger-historia där en snubbe med pengar kan vinna en vacker kvinna men förlorar henne när hon öppnar ögonen och han förlorar sina pengar. Men det är rolig slapstick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen kärlek i City Lights? Gold digger-historia? Förlorar sina pengar? Pratar vi om samma film här?

   Radera
  2. Jag kan ha gjort en illvillig tolkning. ;)

   Det kanske inte bara är pengar, utan luffaren tycker synd om den blinda kvinnan vilket förstås stimulerar hans manliga ego som ju annars är rätt mosat av hans brist på resurser, duglighet och allt annat manligt. När hon sedan ser sanningen förskjuts makten och hon tycker synd om honom, vilket hon mår bra av efter ett liv på botten. Eller så är det en gullig kärlekshistoria med två stackare som misshandlats av livet och förtjänar att finna lycka hos varandra.

   Radera
  3. Hehe, cynical much?

   Visst är det en hel del slapstick, inte minst i första scenen. Jag gillar inte slapstick så värst mycket. Det är en simpel och oftast barnslig humor som oftast faller platt hos mig. Däremot tycker jag att historien om luffaren som av en slump får en hög med pengar och lägger dem på en ögonoperation för den fattiga blinda flickan är väldigt fin.

   Radera
  4. Jag såg filmen på Unga Cinemateket så salongen var full med knattar som vek sig dubbla och kiknade av skratt när de drattade i vattnet om och om igen. Det gjorde humorn lite roligare, men förstärkte också det du säger om att den är barnslig.

   Radera
  5. Oj, det lät festligt. Att få se City Lights med en massa knattar som viker sig dubbla av skratt. Fasen, var kan man köpa biljett till en sådan föreställning? Jag vill ställa mig i kön!

   Radera
  6. Unga Cinemateket kör varje söndag kl 14. Igår visades De 400 slagen, vilket inte lockade vare sig skratt eller barn. Jag ställer hoppet till Marx-brödernas Duck Soup 29/3.

   Radera
 3. Bra lista (tror jag) då jag sett få av filmerna men nu fick jag en massa tips. Tack Henke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Filmitch!

   Vi brukar ju gilla samma sorts filmer. Kör hårt. Jag väntar med nyfikenhet på vad du kommer skriva om dem! :-)

   Radera
 4. Trevlig lista. Jag är ju också en fan av kärleksfilm av det mörkare slaget. Det var flera på listan jag inte sett, så du gav mig lite att bita i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lista är bäst. Tja, du vet ju vad jag pratar om, list-frände där...

   Radera
 5. Ah, en lista. Vilken överraskning. ;) Närå, den här gången fanns det nog bra med underlag. Jag tar helt enkelt och kommenterar film för film.

  10. Inte sett, inte hört talas. Henke- AI.
  9. Decennier! Helt ok, 3/5.
  8. Inte sett.
  7. Inte sett, inte hört talas om.
  6. Inte sett.
  5. Inte sett.
  4. Kilt.
  3. Inte sett.
  2. Har jag sett den här? Minns inte. Jag förväxlar den nog med... *research* Moderna tider.
  1. Helt ok. :)

  Haha, det blev inte så många kommentarer. Fick en hel del tips dock! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för matig kommentar!

   10. Breathe in - favorit från Filmfesten 2013... Henke-Artificiell intelligens??

   8. Klassiker från 80-talet, smör säger en del, bra skit säger jag. Är en remake på film-noiren Out of the past. Suverän titellåt med Phillan.

   7. Encroyable! Holly Hunter från sina glansdagar. William Hurt. Finns som Criterion Collection utgåva

   6. Den är som Steffo säger lysande bra! 5/5

   5. Favorit, sedan gammalt

   2. Encroyable! Om du blir sugen, se till att se den film jag sett och inte den Carl pratade om! :-)

   1. Helt ok! :-)

   Varsågod!

   Radera
  2. Henke-Artificiell intelligens, nej. Tänk SFF-sektioner... ;)

   Radera
  3. Såklart! Jag gav där prov på högst mänsklig o-intelligens. Jaja, min favoritsektion, American Independent. Japp. Och en bra film som kanske till och med skulle passa herrn bättre än vissa längre ner/upp på listan! :-)

   Radera
 6. Hmmmm....500 Days...detta lilla mästerverk....inte som etta.....?!
  Tillåt mig himla lite med ögonen... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är ett mästerverk, håller med. Listorna i Filmspanartema är dock inte ordnade efter filmens brahet, utan efter hur väl anpassade de är till temat i fråga...

   Radera
 7. Ack, den kärleken… Bitterljuv och undflyende verkar som sagt vara orden för dagen

  10. Breathe in – har inte sett
  9. Roman holiday – underbar! Förvisso bitterljuv men ändå en kärlekshistoria som man blir glad av.
  8. Against all odds – inte sett
  7. Broadcast news – inte sett
  6. (500) days of Summer – ljuvliga Joseph, ljuvliga Zooey
  5. Almost famous – inte främst en kärleksfilm för min del. Jo förresten, men kärlek till musik snarare än Penny Lane
  4. On her Majesty's Secret Service – inte sett (än)
  3. Brief encounter – oväntad överraskning
  1. The disappearance of Eleanor Rigby: Them – inte sett

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Charlie Chaplin är så ond att han inte ens kan nämnas? LOL...

   Då har du en 5-6 filmer kvar att se från listan. Tja, jag kan rekommendera dem alla.

   5-6 är otroliga båda två, kul att du gillar dem.

   OHMSS är kanske inget för en novis inom Bondfilmsvärlden, men jag faller för den var gång jag ser den.

   Radera
  2. Ooops, där hade visst delete-tangenten varit lite för ivrig... Men vi har ju iofs redan avhandlat hur City Lights inte är någon tramp-favorit för min del.

   Radera
  3. Är det det där stenhjärtat som tittar fram igen måntro? ;-)

   Radera
 8. Udda och nytänkande grepp på ämnet kärlek, det gillar jag. Frågan är ju: är inte all kärlek flyktig egentligen? Troligtvis är de här filmerna mer lik verklighetens kärlekshistorier än de tragiska eller lyckliga sluten som filmvärlden oftare matar oss med.

  Angående filmerna är jag mest sugen på din förstaplats, The Disappearence of Eleanor Rigby.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Cecilia. Lika underbart som ouppnåeligt, det där med kärleken... Eller?

   Vilken/vilka versioner ska du se av Eleanor Rigby?

   Radera