måndag 14 april 2014

We're The Millers (2013)This is not a smidge of pot! You got me moving enough weed to kill Willie Nelson, man!

Nu ska vi prata lite simpel amerikansk komedi. Anti-pretto kan man kanske säga. Pretto så att det står upp över öronen blir det på onsdag istället. Jag såg We're the Millers med Jennifer Aniston, Jason Sudeikis och Emma Roberts häromveckan. Hemma i mitt fina filmrum, kan tilläggas. Det var tredje gången gillt jag skulle se den. Första gången var nere på Malmö filmdagar, filmbranschens egna lilla filmfestival som några av oss inom Filmspanarna blev inbjudna till. Jag tänkte se den som första film på onsdagen men det slutade med att jag tog sovmorgon istället. Den andra gången den kom upp var då min kompis Frans var på besök. Vi var sugna på en inte allt för komplex film och startade upp denna road trip-komedi. Det var klart från och med första scenen att detta inte var en film för Frans. Han gillar nog inte den humorn. Nej, om man ska underhålla den gamle schackmästaren måste det tydligen till en film som My fair lady istället!

Tredje gången gillt alltså. Ensam och "mogen" för en simpel komedi med sex- och knarkskämt så långt ögat når satt jag mig ner i fåtöljen. Jag gillade den!  Den var kul och underhållande. Gav den mig något existentiellt att tänka på, eller något moraliskt dilemma att brottas med? Nej, absolut inte! Bra det! Den var samtidigt lite småmysig med hjärtat på rätt ställe och lite vågad med en del roliga skämt, av sorten "under bältet". Den är ungefär lika bra som Last Vegas och har ungefär samma sorts humor fast med en touch av Ett päron till farsa. Alla dessa är mycket, mycket bättre än Hangover-filmerna om man tänker på andra och tredje delarna.


I komedier som denna är karaktärerna och skådespelarna av central betydelse. Till det är givetvis manus tämligen viktigt. Detta har lyckats bra i denna film, om man nu tar den för vad den är. En simpel komedi, that's it. Jag tycker Jennifer Aniston kan vara lite smålustig i komedier. Ok, hon är ingen Anna Kendrick eller Amy Adams. Hon spelar i en lägre division, men jag har inga problem med henne. Hon passade dock inte som strippa.


Jason Sudeikis är en kul kille. Inte lika skrikigt överspel som från en Steve Carrell eller Vince Vaughn, men kul på ett lite sansat sätt. Bäst var nog Emma Roberts och Will Poulter som spelade låtsasbarnen. Speciellt Poulter var kul och en helt ny bekantskap för mig. En hysterisk birollskaraktär spelades av Kathryn Hahn som vi såg som Rachel i filmfestivalens Afternoon delight. Hon är kul. Vi ser också Castle's rödhåriga dotter lite malplacerad i denna film. Ed Helms gör en liten roll, liksom för att ge filmen lite stjärnglans i skådespelarlistan. Men är han så himla rolig egentligen?


Nej, om du vill ha en lättsmält komedi som "bara" underhåller kan du mycket väl ge We're the Millers en chans. Jag ger den tre "knarksmugglare är inte samma sak som knarklangare" av fem möjliga.

Betyg: 3/5

7 kommentarer:

 1. Tjosan! Precis så ska en lagom trivsam revy se ut!
  Känns också tryggt att vi kände ungefär samma känsla i våra filmfåtöljer... :-)

  http://steffofilm.wordpress.com/2014/02/07/were-the-millers-2013/

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL, vad tusan har du kopierat min revy? Har jag kopierat din? Hahaha. Nej, det har jag inte. Jag läser inte revyer på filmer som jag tänker mig se... Så jag hade faktiskt inte läst din text. Men vi tog upp exakt samma saker och såg filmen på samma sätt. Nästan lite overkligt.

   "Bloopers" under eftertexterna var kul, men jag tror flera av dem tyvärr inte var äkta.

   Radera
  2. ...så kan det nog vara med Bloopers i ärlighetens namn.
   ..men den med Vänner-joket var ändå rätt kul! ;-)

   Radera
  3. Det håller jag med om. Anistons ansiktuttryck var i alla fall skönt. Lätt roat, nostalgiskt men framför allt "den där gamla skit-showen kan dra något gammalt över sig"! :-)

   Radera
  4. "What would Frodo do?"

   T-shirten... LOL

   Radera
 2. "Pretto så att det står upp över öronen blir det på onsdag istället". Nu förstår jag inte aaaalls vad du menar? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL, japp imorgon blir det pretto-orgie på bloggarna. Vilka bloggar är pro-pretto och vilka är anti-pretto?? Spänningen är olidlig.

   Radera