måndag 2 september 2024

Shinypodden - High Plains Drifter



Nytt avsnitt ute igen. Den andra western i rad vilket var Frasses tredje film för säsongen. Filmen som vi älskar att kalla Mannen med oxpiskan. 

Shinypodden hittar ni där poddar finns, eller här.

13 kommentarer:

  1. Ert samtal gör filmen lite bättre, annars tyckte jag att den var stentrist. Upplägget, att låta protagonisten vara värsta skurken och sedan leta sig fram till orsaken, verkar inte passa mig särskilt väl. Däremot känns temat om små samhällen och kollektiv skuld spännande.

    Men jag förundras över att ni inte köper honom som en gengångare. Hur tänker ni att han fick så detaljerad information om vad som hänt så att han drivs till en så utstuderad och sadistisk hämnd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stentrist? Haha, ja det var sannerligen en hot take. Och visst finns det teman i filmen som är lite spännande ändå, som du lyfter.

      Jag har alltid tänkt att Clintans karaktär har hört stories om hur hans bror blev behandlad av folket i Lago, samt att han säkert kunde lägga ihop ett och ett med tanke på att han säkert sett flera fall där människor i små samhällen agerat liknande som de i Lago gjorde.

      Radera
  2. Det låter ändå som ett intressant par -- denna och Pale Rider. Och jag blir lite nyfiken att gräva i det som ni diskuterar kring hur pass nyskapande denna film var när det gäller teman som hämnare samt fega och giriga stadsbor.

    När ni pratar om den överraskande våldtäkten tänker jag att det ändå blir en tydlig tidsmarkör. Att det är fullkomligt självklart att man hämnas på män genom att slå dem på käften eller döda dem men att man istället hämnas på kvinnor genom sexualiserat våld.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Återkom gärna med ditt gräv om du hittar något spännande.

      Ja, tyvärr känns det inte speciellt unikt att hämnd mot kvinnan blir genom sexualiserat våld, varken för den tiden eller vår egen tid. :-(

      Radera
    2. Jag skulle dock vilja påstå att det är mindre vanligt nu att filmskapare drar till med en våldtäkt för att berätta samma typ av historier. På samma sätt som det blivit mindre vanligt att män blir hämnare för att deras hustrur/flickvänner/döttrar blivit våldtagna. Hur det ser ut i verkligheten är förstås en annan femma

      Radera
    3. Jo, jag tänkte mest på hur det ser ut i verkligheten... :(

      Radera
  3. Riktigt gött snack som gjorde filmen ännu vassare. I mitt tycke är detta Clintans bästa western efter Unforgiven och hade mycket lättare att köpa honom som en vålnad i denna än i Pale Rider.

    The Phantom Menace verkar vara ett laddat ämne för panelen 😉

    SvaraRadera
    Svar
    1. #justiceforthetradefederation

      Radera
    2. Kul att du ser hur bra den är. Svårt att slå Unforgiven, jag häller dem ungefär lika bra. Båda är bistra hämndfilmer som snarare är emot våldet än en hyllning av det.

      The Phantom Menace-jämförelserna var rejält överraskande må jag säga! :-)

      Radera
  4. Intressanta diskussioner som vanligt. Man undrar ju om Clintan spelar en vålnad även i nästa film. :)

    Serietidningen Joel far efter är Blueberry. En gammal favorit som jag läste i Fantomen, underbart tecknad av Moebius. https://tomlennon.com/moebius-tangled-up-in-blueberry/

    https://jojjenito.com/2022/08/07/high-plains-drifter-1973/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner till Blueberry men tror aldrig jag läst den.

      Clintan vålnad i Tightrope? Intressant spaning! :)

      Radera
  5. Unfogiven bästa film men tätt följd av denna. Gillar du västern Henke är Blueberry ett måste!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Räcker det inte att jag läser Lucky Luke?

      Radera