måndag 2 april 2012

Game Of Thrones - Season 1 (2011)


Remember... Winter is coming.

Fyra kvinnor och en halv man. När jag hörde om den nya fantasyserien "Game of thrones" blev jag måttligt intresserad. Jag har inte läst böckerna (än) och jag trodde inte att de gick att göra fantasy på ett modernt och fräscht sätt. Men sen fick jag veta att det var HBO som gjort serien och då började intresset öka lite. HBO gör ju allt som oftast mycket bra serier. Men det var inte förrän jag såg att Johanna Koljonen hade en dedikerad tv-cirkel för denna serie som jag förstod (till slut) att detta var något speciellt.

Jag inledde tittandet i takt med Svt och Johannas tillhörande tv-cirkel, men efter jag sett de fyra första avsnitten kunde jag inte hålla mig. Så jag kollade klart säsongen förra veckan. Wow, vilken överraskande och fräsch serie. Fantasy som kändes modern men ändå innehåller delar som man kan förvänta sig av en fullblodsfantasyserie. I denna bistra värld möts vi av politik och intriger, ond bråd död, mycket naket och än mer sex, både fin och ful. Samt serien har en massa starka och intressanta kvinnor.

Det är mammorna i de två konkurrerande släkterna (husen) som dominerar mycket av första säsongen. Lady Catelyn Stark står för den relativa visheten och den till synes goda sidan. Familjen Stark är goda men på gränsen till naivt korkade. Antingen vinner man eller så dör man. Och nu blir det krig...

Lady Catelyn Stark
Mot Catelyn står Drottning Cersei Lannister som representerar ondska, omättligt makthunger och incest. Hela familjen Lannister är underbart onda, men också så komplexa att man inte vet alls vad som ska hända i säsong 2. Jag tror nog att det kan visa sig att de har fler sidor inom familjen än vad vi sett än.

Drottning Cersei Lannister
Första säsongens klart mest intressanta karaktär är prinsessan i exil, Daenerys Targaryen. Hennes resa från undergiven lillasyster till drottning och en blivande maktfaktor i Westeros var säsongens röda tråd. Vissa saker som berörde henne kunde jag förutse ganska enkelt, men det fanns även händelser som var mycket överraskande. Emilia Clarke lyckades förmedla både en bräcklighet och senare en styrka som gjorde karaktären så intressant. Sista scenen med Daenerys var mäktig...

Khaleesi Daenerys Targaryen ätandes ett hästhjärta
Även om Daenerys stod för säsongens mest fängslande utveckling, var det Arya Starks öde som jag blev mest emotionellt bunden till. Jag tror att Neds unga dotter kommer få en mycket viktig roll i senare säsonger (om hon bara överlever länge nog). Hennes önskan att bli allt det som en "fin flicka" från denna tidsera inte kan bli är en klassisk "underdog story". Arya är den känslomässiga favoriten.

Arya Stark
Och så har vi en halv man kvar. Peter Dinklage vann välförtjänt både en Emmy och en Golden Globe för bästa manliga biroll i tv-serie för sin roll som Tyrion Lannister. Här briljerar Dinklage med ett skådespel som det slår gnistor om. Hans karaktär är helt underbar och en av mina absoluta favoriter tillsammans med de två tjejerna ovan. Jag ser starkt fram emot säsong två som startade igår!

Betyg: 4/5

Tyrion Lannister

Cersei Lannister: When you play the game of thrones, you win or you die. There is no middle ground.

24 kommentarer:

 1. Finfint att du gillade den :) Jag kunde inte hålla mig och är i imitten av tredje boken. Vi har samma favoriter i serien. Däremot håller jag inte riktigt med att lannisters är helt igenom onda - de gör vad de är tvingade till efter situationen. Jag menar Cerseis man Robert är kanske inte direkt någon drömmake. Men klart att man hejar på: släkten Stark & Tyrion & Daenerys.

  SvaraRadera
 2. Återigen, kul att du gillar den och att den också gjort dig nyfiken på böckerna. George R.R. Martin visade med Game of Thrones att även de gamla rävarna kan nydana en genre ordentligt. Att han sedan inte gör det i en takt som motsvarar fansens förväntningar är ju en annan sak ;)

  SvaraRadera
 3. filitch: jag lyckades alltså pricka in precis dina favoriter? Oväntat. Eller är det så att alla gillar just dem? Om ja, är det lite oroväckande...

  SvaraRadera
 4. Sofia: jag antar att fansen fruktar att Martin går och dör innan han skrivit klart serien, precis som Robert Jordan gjorde...

  Jag gjorde ju ett försök på första boken för en 15 år sedan, men tyckte att den var svårläst och seg att komma in i.

  SvaraRadera
 5. Jag hade precis samma problem när det begav sig men hade turen att Game of Thrones fanns med vid en ovanligt seg flygplatsväntan. Ett par timmars oavbruten lästid var vad som gjorde susen för att bli fast. Kanske borde köra samma trick med Jordan som jag aldrig kommit in i.

  SvaraRadera
 6. Sofia: jag tycker som sagt att The Wheel of Time är sanslöst bra. Serien sackar betänkligt runt bok 8 men jag tycker absolut att du ska ge de första volymerna en chans till. Om Game of thrones har flera starka kvinnor kryllar det av dem i WoT.

  SvaraRadera
 7. Game of Thrones är ruskigt bra och det är första gången på länge som jag velat söka upp en bok som en adaption bygger på!

  SvaraRadera
 8. Joel: jag håller med, lite sugen på boken blir man.. Klar mer än vad vi blev av The hunger games, eller hur? Jag håller dock just nu på att läsa klart mastodontverket The wheel of time. Är nu på trettonde av totalt fjorton böcker. Får se om jag pallar mer fantasy efter den serien är klar.

  SvaraRadera
 9. Regnig dag och de visade denna i sträck så jag tänkte att jag borde ge den en chans så jag kämpade mig igenom första avsnittet och det hade varit kul att tycka om sådant här för det verkar som om fansen får mycket njutning av det men det går bara inte tyvärr.

  En observation är att skurkarna har balkanklingande namn och språk och det är ju tidsenligt. Kanske driver de sitt rike i botten i framtida avsnitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist. Ah well, your loss.

   Om du menar de beridna vildarna så är din prediction way off... Det är inte de som är skurkarna, de är inte så viktiga. De var dock ett steg på den unga damens väg upp mot maktens höjder...

   Radera
 10. Henke: Men åh, jag blir helt varm i kroppen!! Är du en WoT-are också??? Ha ha härligt. Jag bor trångt men om det är något jag inte gör avkall på i bokhyllan så är det mina Jordan-böcker. Jag har ett gäng nära vänner som också läser, men det är alltid lika roligt att hitta nya Jordanvänner ;-D

  Angående GoT så är jag lite sugen på att läsa böckerna på engelska under sommaren... Kikade i de svenska en sväng förut, men gillade inte riktigt vad jag såg då... Men samtidigt så tycker jag att tv-serien är så njutbar i sig att jag är lite rädd att förstöra den feelingen om jag läser ikapp och förbi. Gillar att tv-avsnitten känns så fulländade, inget är liksom inget överflödigt. Hur gick det för dig, började du läsa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojojoj, du har läst Boken? Nu blev jag nästan lite tårögd. Det var svårt nog att ta sig ur den världen förra sommaren... Jag skrev om sista boken, se här.

   Siuan Sanche? Jag hejade alltid mest på Mathrim och Egwene...

   Men kul att du hittade hit. Nej, det blev aldrig av för mig att läsa GoT. Jag har börjat på första boken två gånger men givit upp för att jag inte kom in i sagan. Jag antar att man måste läsa en 200-300 sidor i första sittningen för att komma in i den... LOL.

   Radera
  2. Ha ha THE book, japp. Har läst sedan cirka 15-16 års ålder (är nu 29). Jag fastnade tidigt för Siuan, hon är så rolig med sitt fiskarsnack och envishet, men samtidigt så briljant politiskt. Egwene är också en favorit förstås, särskilt i de sista böckerna. Mat också. Men toppar gör Nynaeve.

   Ska kika på ditt inlägg! Är sjukt nyfiken på vad du tyckte om SLUTET...

   Radera
  3. Siuan var kanske duktig politiker, men uppenbarligen inte duktig nog...

   Nynaeve, den dryga översittaren som konstant drar i sin fläta av ren frustration över att alla män inte gör exakt som hon vill...? Den Nynaeve? LOL. Hon är sannerligen en av bokens mest irriterande karaktärer. Tyvärr lite för enkelspårig också.

   Jag skriver inte så mycket om slutet då det skulle spoila för mycket...

   Men vad tycker jag om slutet egentligen? Bra fråga!

   Radera
 11. Nu efter att första säsongen är sedd och jag har skrivit klart mitt eget inlägg har jag läst igenom ditt. Utan att ha diskuterat och dissekerat säsongen alltför mycket fnissade jag lite åt det du skrev eftersom jag skrivit nästan detsamma, jag valde ut (nästan) samma karaktärer att fokusera på i min text.

  Nåja. Du får läsa sen och säga vad du tycker. Inlägget kommer upp imorgon eftermiddag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Jag kommer läsa det med stor spänning imorgon eftermiddag.

   Radera
  2. Fast imorgon eftermiddag är nu idag eftermiddag. :) Tror jag tidsinställde inlägget till kl 17.

   Radera
  3. Aha, desto kortare tid att vänta! :-)

   Radera
 12. Kanoners!
  Härlig serie! Klår i mina ögon Sagan om Ringen-världen lätt! Har kommit på varför; här fokar det nästan inte alls på magi och annat tjafs. Istället är det ju människornas sinne för svek och lömska planer och deras svaghet för fåfänga som sitter i förarsätet.
  Classy!

  Och det blir ju bara bättre och lurigare! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grava SPOILERs nedan!

   Jag håller med om att GoT är starkare än LotR som helhet, även om första filmen är starkast av dem alla... One film to rule them all!

   GoT är en mycket modernare fantasyserie framför allt. Det finns "saker" som inte finns hos Tolkien (i princip): sex, kvinnor, individer som inte är bara goda eller bara onda, huvudkaraktärer som dödas...

   Du skulle sett Fiffi's reaktion i slutet av avsnitt 9 i säsong 1, då Ned Stark blev huvudet kortare. Hon trodde inte att det skett, hon sökte lösa mysteriet hur han klarade sig... :-)

   Radera
  2. He-he...säger bara "Red Wedding"...!!!

   Precis som du säger, det finns mycket detaljer som man inte hittar nån annanstans...har du tänkt på att de ofta har "rejäla" stövlar på sig..? Nästan "motorcykelaktiga". Och kvinnorna verkar ha högklackade stövlar ibland också. Och vissa av de synnerligen snygga läderrockarna ser ju rätt Matrix-snygga ut....som Jamie Lannisters rock! :-)

   Radera
  3. Jo, Jamie är snyggt klädd, och cool är han också. Och Dany är alltid supersnygg på ett vilt och rufsigt sätt!

   Ros är snyggast klädd när hon är naken... :-)

   Men du, här snackar vi bara Säsong 1. Aja aja!

   Radera
 13. Jag ska tiga som muren! Lovar! ;-)

  SvaraRadera