lördag 26 april 2014

Top 10 films of 1999Jag har publicerat årsbästalistor för alla år från och med år 2000. Nu tar jag mig an 90-talet baklänges och börjar därmed med 1999. Det var ett maffigt bra filmår. Låt oss söka i minnet. Vilka var mina favoriter från '99 egentligen? Vilka filmer ska få plats på min högst personliga favoritlista?

Till att börja med insåg jag snart att denna lista kommer bli en kombination av mina minnen av filmerna, minnen som nu nästan har 15 år på nacken i många fall, samt lusten att se om filmerna... Javisst, en del av listan kommer formas av hur omtittningsbar jag upplever att filmerna är.

Jag har också tagit mig an uppgiften på ett nytt sätt. De elva hetaste prospekten har jag alla tittat på lite, spelat och spolat lite i inledningen av filmerna till jag fått tillbaka känslan för filmen. I något fall blev jag sittandes och tittade på halva filmen innan jag hejdade mig. Det blir höga poäng på den filmen vill jag lova.

På tal om komedier är det en svår genre. Samtidigt som vissa komedier åldras fruktansvärt dåligt är de som överlever tidens tand oftast otroligt omtittningsbara. Jag tror att jag kommer ha fler komedier på listan idag än om jag skrivit den under våren år 2000.

Generellt sett var det ett starkt år och jag kommer ha en hel drös med hedersomnämnanden


10. Fight Club

Har fortfarande bara sett denna film en gång och då på fyllan. Borde ses om. You wanna finish her off?9. American Pie

Nydanande komedi som ställer de gamla trötta high school comedy-stereotyperna på huvudet.8. The Mummy

Äventyrligt och underhållande med Rachel Weisz, Brendan Frazer och John Hannah.7. Magnolia

Majestätisk multihandlingscollage av P T Anderson med Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore och en massa grodor. Måste se om denna för kalibreringens skull.6. Galaxy quest

Underskattad komedi om nedlagd sci-fi-serie med fanatiska fans på convention. Med Sigourney Weaver, Tim Allen, Alan Rickman, Sam Rockwell, Enrico Colantoni och Justin Long. Måste ses om!5. Being John Malkovich

Spike Jonze, Charlie Kaufman och en långhårig John Cusack räcker för mig. Bra grejjer.4. The straight story

Fantastisk film av David Lynch, speciellt som den är så o-Lynchig.3. Office space


En favorit bland komedier. Igenkänningshumor när den är som bäst. Såg halva filmen när jag "bara skulle kolla lite"...2. The Thomas Crown affair

Äventyrligt och underhållande. Magiskt samspel mellan Pierce Brosnan och Rene Russo.1. The Matrix

En otrolig bioupplevelse då jag såg filmen helt ospoilad. Tog actionfilmen till nya höjder och är ändå för mig mer en filosofisk mind fuck än en actiondängare.
Mina hedersomnämnanden.
Eftersom jag såg Eyes wide shut och Ghost dog så nyligen hann de inte riktigt slå sig in på listan, men de ligger där och nosar. Vid nästa uppdatering har de kanske slagit sig in? Det var också svårt att lämna ute årets Bond-film. De filmer som låg närmast i ungefärlig fallande ordning; The world is not enough, Ghost dog: The way of the samurai, Eyes wide shut, Cruel intentions, Pushing tin, Dogma, Sleepy Hollow, Notting Hill och Any given Sunday.


1999 års största besvikelse stod Michael Mann för:
The insider
Efter den briljanta Heat kommer han med denna supertråkiga BOATS. Och träbiten Russell Crowe. Fy tusan vad han är trist.


Detta med att skriva årsbästalistor sprider sig som en löpeld. Fler och fler listfrälskta filmnördar sällar sig till oss! Här blir det topplistor över filmåret 1999 i massor;
Fiffi
Movies-Noir
Flmr
Filmitch
Cecilia
Onsdagen den trettonde juli 2016 kommer det ut fler listor:
Jojjenito
Filmfrommen
Absurd Cinema
Filmmedia
Sofia29 kommentarer:

 1. Vilken chock jag fick! Ögnade igenom din lista lite fort först och hann tänka "fan jag har tagit fel på år!!" flera gånger. Sen såg jag några överlapp och andades ut lite. :)

  Din nummer 10 ligger precis under min lista och skvalpar men jag har bara sett den en gång och för väldigt länge sedan så jag måste se om den om den ska ha en chans på listplacering.

  För övrigt tycker jag din lista var befriande olik min :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL, ja det blev stor spridning rent generellt. En omtitt på Fight Club är aldrig fel, jag har den också som ett dåligt samvete då jag tror att jag antagligen gillar den mer än så...

   Radera
 2. Kul blogaton med gemensamma årsbästalistor. Det hela började med en försynt kommentar från Steffo i kommentarerna till min årsbästalista för år 2007.

  Jag har gjort en sammanställning på favoritfilmerna från de sex listorna. Plats 1 ger 10 poäng, plats 2 nio poäng osv. Högst antal poäng gäller. Om en film får lika många poäng gäller följande tie-breakers: a) antal listor filmen är med på (desto fler desto bättre), b) antal förstaplaceringar sen andraplaceringar osv (desto fler desto bättre)

  Hela 35 filmer finns på listorna. Betyder det att det var ett bra filmår? Eller ett svagt? Eller betyder det kanske att vi har dåliga minnen allihop?

  Nåväl, här är resultatet:

  10:a med 9 poäng (2 listor, högsta placering 6:a) Arlington Road
  9:a med 9 poäng (2 listor, högsta placering 5:a) Being John Malcovich
  8:a med 10 poäng (2 listor) Notting Hill
  7:a med 12 poäng (2 listor) The mummy
  6: med 13 poäng (3 listor) Fight Club
  5:a med 26 poäng (3 listor, vara 2 ettor/förstaplaceringar) The Matrix
  4:a med 28 poäng (4 listor vara 2 ettor) American beauty
  Brons med 28 poäng (5 listor vara en etta) Magnolia
  Silver med 30 poäng (4 listor vara två andraplaceringar) The sixth sense
  GULD med 30 poäng (4 listor varav en etta) The straight story

  :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul sammanfattning. The Ultimate 1999-lista. :) Det är 35 olika filmer på sex olika listor alltså... Det vore intressant om du ville/orkade göra samma jämförelse men med sex olika listor från 2013. Jag inbillar mig att listor från "nutid" kanske är mer likriktade än listor som kryddas av mer eller mindre dåligt minne och nostalgi. Vad tror du?

   Radera
  2. Aha utmanad! Klart jag antar utmaningen. Med fem listor som bas kom 29 filmer upp totalt vilket är oväntat många 29 på fem listor är ungefär samma som 35 på sex listor!

   Ettan på den sammanställda 2013-listan slår ettan i listan ovan med hästlängder, trots att summan kommer från en färre bloggare (5 istället för 6). Hoppa över till min årsbästalista för 2013 och läs detaljerna...

   Radera
 3. Intressant sammanställning och jag tror du har helt rätt i det där med huruvida det är minnet av filmen som får råda eller en helt färsk tittning. Matrix tillhör definitivt den tveksamhetskategorin, för visst blev det impact av att ha sett den på bio ospoilad. Liksom Sixth Sense. Bra komedi-val, även om jag förstås gärna hade sett min egen 99-favorit, Election på listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, om man skulle se om alla filmerna på sin lista skulle man kanske ranka om allihop. Det var iofs det jag prövade mig på, fast jag ville bara kolla en 15 minuter eller så per film (på grund av tiden). Funkade ju inte så bra då jag fastnade i Office spåace och The Thomas Crown affair. Båda dessa satt jag framför länge innan jag kom tillbaka till vår verklighet.

   Radera
 4. Kul lista. Du fick med ett par rackare som jag förbisett (nu hade de nog inte kommit in på min lista iaf..men ändå) Thomas Crown är en stabil rulle helt klart...och synnerligen lattjo att du fiskat upp Galaxy Quest! Känns som att alldeles för få har sett den (och uppskattat den!)

  Vi har också ett par överlapp...och det var väl också väntat. Extra glad blir man dessutom av att Straight Story får bra placeringar! Jag tycker verkligen om den rullen! :-)

  HÄRLIGT efterjobb med listsammanställningen dessutom! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. The straight story, hi5 på den!

   Thomas Crown - när du fått den under huden blir du aldrig av med den!

   Galaxy quest - efter att jag gått på en Firefly/Serenity "convention" kommer jag aldrig att kunna se denna film utan att skratta ihjäl mig.

   Radera
 5. Betyder det också att min listetta för Straight gav guldet!?
  Tjohoo då i så fall säger jag bara!

  SvaraRadera
 6. Fick med 5 av 10 totalt.
  Samt 4 bubblare.
  Nöjd!

  SvaraRadera
 7. Fyra stycken överlappningar men dina övriga val är alla bra filmer. Den enda jag inte sett är Tomas Crown. Galaxy quest känner jag att nog bör se om - har sett den men minns inte ett dyft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte helt säker, men du skulle kunna gilla Thomas Crown. Fast mest troligt är kanske att du inte gör det trots allt. Damn, jag VET INTE! :)

   Radera
  2. Jag får väl testa. Brosnan är bra skådis och Russo helt ok.

   Radera
  3. Hi5 på den! :)

   "Russo helt ok." Sagt före du såg denna film, ja! :-D

   Radera
 8. Straight forward och överskådlig lista, i like :-)

  Alltså vad är The Thomas Crown Affair som ni (Fiffi nämnde den också) dillar om? Har helt missat.

  Matrix är ju en klassiker, men efter att ha sett "Everything wrong with" (Youtube-kanalen) om Matrix, plus att jag alltid känt mig kluven inför dess "briljans", så skippade jag den, även om den är en regelrätt klassiker om man ser till milstolpar i filmhistorien.

  Office Space har jag sett tror jag, men minns inget av, så den ska ses!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man äger sin egen upplevelse. Sluta kolla på youtube-kanaler likt den om det betyder att du slutar gilla filmer som du gillar! Vet inte om detta gällde just The Matrix men rent generellt anser jag att man ska påverka andra istället för påverkas av andra! :-D

   Aha, på tal om påverka/tipsa andra. Thomas Crown (nyinspelningen från 1999) är en underbar film. Till synes en ordinär heist/action/drama/komedi/romans som det går 13 på dussinet av. Men samspelet mellan huvudrollerna, lättheten, glädjen är förkrossande smittsam. Brosnan och Russo är magiskt suveräna, som två semi-gudar som nedstigit till jorden för att utföra en parningsdans inför ögonen på oss simpla människor... Go for it, Ia! :)

   Radera
 9. Fight Club bör absolut ses om. Det är ett gediget hantverk och intressant samhällskritik som mår bra av att idisslas.

  SvaraRadera
 10. Två av dina filmer, Magnolia och The Straight Story, är med på min topp tio för året. Men även din största besvikelse, The Insider, är med på min lista ;) Tät, välgjord och välspelad film det där, även om jag inte heller ser Crowe som någon personlig favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. The insider var för risig. Den får du tänk om om! ;-)

   Radera
 11. Thomas Crown har jag inte sett, får väl göra det. Ingen fan av Galaxy Quest eller American Pie, annars gillar jag listan. :)
  Bisarrt, använder VPN, kommer till adressen: http://fripp21.blogspot.tw/2014/04/top-10-films-of-1999.html ... TW=Taiwan. Blir sedan omdirigerad tio ggr, bl.a genom HK för att logga ur Googekontot. Intressant...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en personlig "soft spot" för Thomas Crown. Många verkar hata den, men jag höjer den till skyarna som man säger. Den är mer än en heist-mysterie-thriller-kärleks-drama med superskön stämning i fantastiskt läcker miljö. Den är som en historia från de gamla grekerna om två gudar som antagit mänsklig form och klivit ner på jorden för att där utföra sin "parningsdans"...

   Radera
 12. Kul att du sätter The Matrix som nummer ett. Helt rätt. Själv var det nån prettogen som sa att Magnolia och The Straight Story gjorde mer avtryck rent känslomässigt och därför skulle vara högre. Vilket också är rätt.

  En hel del jag inte sett här: Thomas Crowne, American Pie, The Mummy (hmm, hon är fin där Rachel Weisz, kanske skulle se den...), Galaxy Quest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att alla de tre 5/5 som du nämner är svårrankade. I detta fall går jag dels på den magnifika upplevelsen det var att se The Matrix första gången - jag blev totalt blown away. Dels på det genomslag den hade och hur den blivit en trendsetter. The Matrix är Filmen med stort F från 1999 för mig.

   Om du sågo alla fyra skulle jag gissa att du skulle ranka dem så här:
   1. Galaxy Quest
   2. The Mummy
   3. Thomas Crown
   99. American pie

   Radera