onsdag 8 maj 2013

Filmspanarna Tema #10: Film om filmMånadens tema från filmspanarna är "Film om film". Jag är nog inte den enda filmälskaren i världen som gillar film om film. Temat känns extra spännande för mig då jag skriver en del om film på min blogg, och filmindustrin indirekt finns med i tankarna när jag författar mina revyer och funderar på vad de gjort bra respektive dåligt. Helst skulle jag velat skriva en lång, detaljerad och briljant text på ämnet "Film om film". Men ack, mitt i ett som det visade sig tidskrävande bondprojekt och diverse andra sidoprojekt och blogginlägg så kändes det orimligt att få till revyn som skulle få dig att tappa hakan. Istället bestämde jag mig att erbjuda dig en Topp 10-lista som förhoppningsvis beskriver mina åsikter i ämnet enligt devisen "visa mig din Topp 10-lista och jag kan säga vem du är"...

Min lista innehåller en blandning filmer som behandlar filmindustrin på ett eller annat sätt. Jag har begränsat mig lite och valt att inte ta med filmer som handlar om karaktärers privata filmer, några sådana titlar kommer i slutet under hedersomnämnanden. Jag har med en film som jag alltid pratat om som den bästa film jag sett som jag aldrig såg på bio. Där är en annan film som blivit bättre och bättre var gång jag sett den, från normalt bra romantisk komedi till guilty pleasure till en favoritfilm. Listan innehåller också en film som jag såg igår enkom för att jag misstänkte att den skulle kunna slå sig in på denna lista, och det gjorde den. Jag har ingen svensk film på listan, inte heller någon italiensk. Jag adderar vilka filmer jag borde sett i en öppenhjärtig självbekännelse nederst i inlägget. Men då så, låt oss börja...


10. Tropic Thunder (2008)
Vi börjar med en mycket rolig film om inspelningen av en fantastisk Vietnam-film. Robert Downey Jr som metodskådespelaren!


9. Argo (2012)
Argo var kanske inte förra årets bästa film, där var Hollywood allt för fega, men en mycket kul sann historia som visar att även dåliga science fiction-filmer kan vara viktiga ibland!


8. Last action hero (1993)
Hysterisk actionkomedi med Arnold som den siste actionhjälten som via en magisk biljett hamnar i vår verkliga värld. Var väl första filmen vi träffade pappa Lannister i också!


7. State and Main (2000)
Ironi, komedi och ett varmt hjärta blandat i en stor skål. Underbar liten film som fler borde se.


6. The Artist (2011)
Bästa regi, bästa film och bästa skådespelare från 2011. Stumfilmen om eran då filmbranschen gick från stumfilm till "talkies". Javisst är den härlig, men den har lånat extreeeemt mycket av nästa film...


5. Singin' in the rain (1952)
Jag slängde in denna i dvd-spelaren endast för detta tema och det är jag glad för. Vilken pärla! Hade ingen aning om att Gene Kelly var så bra! Revy kommer!


4. America's sweethearts (2001)
Hehehe. Aj vad bra denna film är. "My un-guilty pleasure" på denna lista. Christopher Walken som demonregissören Hal Weidmann, hehe.


3. Sunset Blvd. (1950)
Norma Desmond: "I am big. It's the pictures that got small"
Norma Desmond: "All right Mr. DeMille, I'm ready for my close-up."


2. Mulholland Dr. (2001)
Den ultimata filmen som visar Hollywoods baksida. Den ultimata filmen för att visa Naomi Watts ofantliga begåvning.


1. The Player (1992)
"Den bästa film jag sett som jag inte sett på bio." Sant! En satir över Hollywood som alla filmälskare borde se.


Hedersomnämnanden och bekännelser

De filmer om amatörfilmare som jag diskvalificerade redan före matchen startade var Sex, lies and videotape (1989), Super 8 (2011) och Exit through the gift shop (2010).

Det finns en hel del dokumentärer om filminspelningar som bör beaktas. Jag har sett Lost in La Mancha (2002) men den föll mig inte på läppen, men jag skulle gärna se dokumentärerna Hearts of darkness: A filmmakers apocalypse (1991) och Burden of dreams (1982).

Många av de största regissörerna har gjort film om film och de flesta av dem har jag kvar... Jag har sett Woody Allens The purple rose of Cairo (1985), men jag har kvar bröderna Coens Barton Fink (1991), Fellinis 8 1/2 (1963), Truffauts Day for night (1973), Godards Contempt (1963), George Cukors A star is born (1954) och Preston Sturges Sullivan's travels (1941). Vad fasen? Har jag missat alla dessa men tycker ändå att jag gillar film om film? Ofattbart! Det får bli ett projekt på detta. Därmed basta!

Det lustiga med Filmspanarteman är att en massa andra filmbloggare på något magiskt sätt får för sig att blogga om samma tema samtidigt som jag. Kolla in vilka tänkvärda och intelligenta texter dessa fantastiska bloggare åstadkommit:
Addepladdes filmblogg
Fiffis filmtajm
Filmitch
Flmr filmblogg
Jojjenito
Rörliga bilder och tryckta ord
The Velvet Café

22 kommentarer:

 1. Vilken härlig och personlig lista du återigen sammanställt. Snyggt jobbat! :) Det känns inte som att du hade lika svårt att skriva om temat som jag hade.

  The Player är en film jag inte riktigt fått kläm på, jag har inte lyckats se storheten i den dom två gånger jag sett den men det var länge sedan nu. Kanske ska ge den EN chans till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de orden. Du har inte fångat The Player? Kanske en ny resa till Henkes filmrum är på sin plats? LOL, jag har faktiskt inte sett om den på minst 10 år så jag skulle gärna se om den för att dubbelkolla om de klarat tidens tand.

   Radera
  2. Då kanske vi kan se (om) den när det passar nån regnig dag. Eller en solig.

   Radera
 2. Möcket bra val, även om jag nog rankar Tropic Thunder över Last Action Hero. Saknade dock Ed Wood, föll den bort eller glömdes den helt enkelt bort? Ser fram emot kommande bloggtema då... Och Gene Kelly är KUNG!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ja olika är smaken - jag drar mig för att se film om film då jag ofta finner genren en aning tråkig och att den ofta blir för intern men trots detta har jag sett alla filmer på din lista förutom Mullholland Drive. Om jag gillar filmerna på din lista är en helt annan femma men vi säger så här:
   3 och 5 är bra filmer - 4 och nio klart godkända - resten mnjae. Trots våra smakdifferenser var den en bra lista på ämnet :)

   Radera
  2. @Sofia, Ed Wood har jag ju inte sett! Aldrig varit sugen, men jag förstår att många gillar den. Gene Kelly! You like? Hade ingen aning. Tema på osedda film om film. Kanske till hösten? Någon som vill göra gemensam sak?? Hallå?

   Radera
  3. @filmitch, Hörru varför har du inte sett Mulholland Dr? En aversion mot den eller har det bara inte blivit av? Det är bästa filmen på listan om man tar bort tema-profilen i listan (då jag samväger brahet och temats inriktning)

   PS, komedierna i toppen av listan håller jag inte som jättebra filmer, men de passade in på temat...

   Radera
  4. Det har helt enkelt aldrig blivit av men tids nog för jag är oftast förtjust i Lynch och hans filmer.

   Radera
  5. Jag siktar redan på ett Halloween-tema. Men kanske en lille en, hade ju ett par filmer hemma som ändå var osedda (State and Main bla). Skriv en rad när det är på gång... Och Ed Wood borde ha sin givna plats i ett sådant tema. Tycker jag då ;)

   Radera
  6. Ska försöka komma ihåg. Vi får påminna varandra! :-)

   Radera
 3. The Player är briljant! Många andra fina titlar också, även om jag inte sett alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi5 på den. Jag blir sugen att se om den! Alltid en risk, att en film som är gigantisk i sitt huvud sätts på prov, tänk om den inte levererar längre... Har du sett den nyligen själv?

   Radera
  2. Nej, det var ett tag sen. Men den var så bra att jag är ganska säker på att den håller för en omtitt. Altman är ju Altman!

   Radera
  3. Sant! Altman är ju Altman. Ännu ett projekt känner jag på mig...

   Radera
 4. Som vanligt en välmatad lista från Frippfabriken.
  Kul att du tar med State and Main. Den har jag alltid gillat! William H. Macy är lysande just där! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi5 på den! Det var nog min kompis Frans som tipsade mig om den. Eller var det tvärtom, jag som tipsade honom? I vilket fall är den jättebra, själv gillar jag Alec Baldwin allra mest från den.

   Radera
 5. Jag gör som M-Noir och kommenterar varje. Kanske inte blir så långa kommentarer men ändå. ;)

  10. Inte sett, inte sugen.

  9. Bra film, riktigt bra (4-/5). Men som du säger, Oscarsjuryn var feg.

  8. Hmm, kanske sett typ hela eller delar på tv nån gång. Inget som lockar.

  7. Sömnpiller, tråkig, snackig. Ledde ingen vart.

  6. Mysig, inget mer.

  5. Klassiker som jag verkligen gillar. Hur bra och rolig som helst. För lång dansnummer i slutet dock men det vet alla som har sett den.

  4. Haha, är det den med John Cusack och CZJ? Har sett delar och tyckte den var ganska rolig.

  3. Klassiker, snudd på toppbetyg till den här. Rolig och sorgig på samma gång.

  2. Modern klassiker och nästan toppbetyg till den här med. Silencio!

  1. Har inte sett men det kan nog bli av. Kanske kör ett Altman-tema nån gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 7. ?? Förvånad. Vad tyckte du om Wonder boys då? De är lite lika på ett skumt sätt tycker jag.

   4. Ja just den! :-D

   1. Altman-tema? !!! Jag är på, har några äldre som jag måste se...

   Radera
  2. Förvånad? Haha, som jag skrev som svar till DIN kommentar på min recension av State and Main: "Jag ville gilla den, jag trodde jag skulle gilla den, jag borde gilla den. Jag gillade den inte." Inte sett Wonder Boys.

   Radera
  3. Japp. Jag brukar ju komma ihåg allt jag skriver på din blog men just det lilla utbytet hade runnit ifrån mig. Var kanske fortfarande brydd över din luring med betyget! :)

   Radera
 6. Av dessa har jag sett 3, 5, 6 och 9, förträffliga allihop. Skämskudden på för att jag ännu inte sett Mulholland.
  Likso du älskar jag filmer om film. Jag har mycket osett och borde försöka se lite mer framöver, även om det inte blir någon regelrätt maraton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skämskudden med rätta. Mulholland Dr tror jag du skulle älska!

   Radera