måndag 31 december 2018

2018 - Året på Fripps FilmrevyerFör sjätte året i rad sammanfattas året på bloggen i en nyårsrevy! Välkomna till återblicken på 2018, året bloggen fyllde åtta år (helt utan firande). Antalet inlägg på bloggen fortsätter att gå ner lite från toppåret 2014. Det beror mest på att tid läggs på poddande, en hel del tv-serietittande, ett nyuppväckt musikintresse och att läsande av gamla analoga böcker tagit fart i det lilla. Men det är som det ska vara.

Under året har jag gått på bio tolv gånger förutom besöken på Malmö Filmdagar och Stockholms Filmfestival. Tyvärr blev det inget besök på Stockholms Filmdagar då hektiska dagar på jobbet satte stopp för det. Bättring krävs!

Svallvågorna efter Buffypodden skvalpar fortfarande och året har sett tre säsonger av den omdöpta podden, Shinypodden. Under första halvåret körde jag och Olof poddning om David Bowie och hans musik. Det var en härlig resa att få återuppliva sitt intresse för musik generellt sett och Bowie specifikt. Vi körde hela 28 avsnitt.

Under sommaren tog jag och Carl oss an bröderna Coens lite mer udda filmprojekt. Vi avverkade åtta filmer i åtta avsnitt. Bröderna Coen är några av de mest intressanta filmmakare vi har idag, men man kan konstatera att allt är inte bäst.

Från och med oktober och året ut har jag och Frans gått igenom första delen av Hitchcocks filmografi. Det är väldigt spännande och snart kommer vi förhoppningsvis komma till de riktiga höjdarna.

Under året har vi spelat Firefly The Game i massor. Brädspelet är fortfarande lika kul att spela med den ursprungliga spelgruppen (Linnea, Johan och Joel), men det har också varit roligt att spela med systersöner (David, Måns, Melker).

Tidigt under nästa år kommer jag och Johan återkomma i luften då vi poddar om Firefly.

Besöken av systersönerna har kryddats med att vi tittar på klassiska actionfilmer ihop, filmer som The Road Warrior, Aliens, First blood, True Romance, Reservoir Dogs och Pulp Fiction. Man får ju dra sitt strå till stacken med att "uppfostra" systersönerna och ge dem lite filmsmak.

Under året har jag skrivit om nästan 130 filmer varav drygt 40 är från 2018. Det är en bra nivå, ibland blir det mer, ibland mindre. Av alla filmer jag skrivit om har jag gett betyg 5/5 till 12 filmer men då är åtta av dem omtittar av gamla favoriter som ligger på min Top 100. De fyra filmer jag gav 5/5 efter första titten är. Avengers: Infinity war, First man och Juliet, Naked från i år, samt A ghost story från 2017.

Höjdpunkter från film sedd på riktig bio var den otroligt sköna Game night som jag såg med Christian, actionrökaren Mission: Impossible - Fallout som sågs i Denver, Colorado med Diana och Alex, The commuter som sågs med Joel, både Claire's camera och Zardoz som sågs på Cinemateket med bland andra Carl, Avengers: Infinity War med Jojje samt Deadpool 2 med Johan och Markus.

Jag brukar roa mig med olika bloggprojekt. Detta år var det Komiska söndagar under första halvåret där jag såg cirka 24 komedier från 00-talet. En massa personliga favoriter sågs om och flera höll måttet! De flesta av årets utdelade femmor kom från omtittar av favvisar i detta projekt. Vissa av de gamla förväntade favoriterna höll inte alls. Risken med att se om en film...

Det är underbart att läsa böcker. Bra böcker är en gåva. Under året har jag klämt fyra John Le Carré-böcker om den sorgsne mästerspionen George Smiley. Frans överraskade mig med att ge mig boken Pines av Blake Crouch. Jag hade inte trott att Frans skulle hitta till och gilla en sådan bok. Årets bästa läsningsupplevelse kom dock med News of the world av Paulette Jiles. Jag såg boken på syster Pernillas badhandduk om sommaren och plockade upp ett eget ex. Mycket läsvärd bok.

Som vanligt har jag sett en hel del tv-serier. Det går också i vågor. Jag har skrivit om tio säsonger totalt sett plus sex Specials från Doctor Who. De bästa tv-seriesäsongerna från året var Sharp objects S1, Westworld S2, The little drummer girl samt enskilda avsnitt och några av specialavsnitten från Doctor Who S4 och däromkring.

Efter att ha missat Stockholms Filmdagar i januari såg jag fram emot Malmö Filmdagar i september. Vi var ett gäng som åkte ner till Malmö; jag, Jojje, Johan, Carl, Sofia, Fiffi och Cecilia. På plats dök Jimmy upp som vanligt. Han är skön Jimmy, mannen som ger sjömännen kultur. Ett härligt gäng ju! Den bästa gruppen att hänga och leva film med. Det visades en hel del bra filmer trots att jag inte tyckte det såg så himla spännande ut först. De bästa var First man, Juliette, naked och The favourite.

Senare om hösten var det Stockholms Filmfestival. Jag såg en del filmer på festivalen och en del hemma då jag olyckligtvis blev förkyld just när det roliga skulle dra igång. Höjdpunkter från årets festival blev Blaze, Blindspotting, Thunder Road, Skate kitchen och dokumentären Love, Gilda. RIP Gilda. we love you.

Till sist har jag konsumerat mycket musik under året varav en del på konserter "live". Jag såg åtminstone sju konserter under året. Höjdpunkterna var Roger Waters mäktiga show på Friends Arena i augusti som jag såg med min gamle far. Sveko och jag såg Fishs intima show på Fryshuset och det blev en nostalgitripp extraordinaire med allsång och vals. Sveko var också med när vi fick chansen att se ytterligare en äkta Pink Floydare live när trummisen Nick Mason med band spelade gamla Floyd-klassikers på Cirkus. En av årets överraskningar var The String Cheese Incident på klassiska Red Rocks utanför Denver. Kul att gå på konsert med Per, Diana, Freja och Alex... plus Francois med familj och en massa hippisar. Lykke Li på Annexet med Johan och Linnea var också riktigt najs förresten.

Ett år åker ut och ett nytt står för dörren. Vad har vi då att se fram emot inför 2019? Inom några veckor startar jag och Johan Fireflypodden. Det ska bli otroligt kul. Senare under våren återkommer jag och Frans med nästa segment av Hitchcock. Ytterligare en säsong med inslag av Olof och väl valda musikaliska favoriter planeras och en man som inte kan namnges planeras också...

Ett mycket spännande nytt bloggprojekt startar om ett andetag. Håll utkik på bloggen imorgon redan!

Filmåret 2018 sammanfattas traditionsenligt med en topplista som brukar komma ut under våren, någon gång i andra kvartalet. Först ska en massa filmer från Hollywoods "Oscars season" hinnas betas av...

Redan nu i januari blir det Stockholm Filmdagar och senare under åren gissar jag att både Malmö och Stockholms Filmdagar blir filmiska höjdpunkter. Till detta kommer film på bio och hemma. En massa tv-serier vill jag se. Kan jag gå i mål med Doctor Who under året kanske? Sen blir det mera musik, musik i massor! Det blir kanske något eget runt det också, vem vet?

Jag ser fram emot den nya Avengers-filmen, och kan vara lite sugen på Captain Marvel också. Sen är jag mycket nyfiken på att se om J J Abrams kan rädda episod 9. Vill ha mer likt episod 7 än episod 8. Duh.

Till sist vill jag tacka alla som läser detta inlägg och alla andra inlägg på bloggen. Till er alla önskar jag ett mycket gott slut och ett Gott Nytt År! Vi ses på andra sidan!


12 kommentarer:

 1. Det var en fröjd att Coen-podda, gå på Cinemateket och allt det där. Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket kul att podda med dig, och intressant att borra sig ner i Coens filmiska värld. Och det är alltid lika trevligt att se film på Cinemateket, även om det inte blir så ofta (eller pga?).

   Radera
 2. Gott slut och gott nytt! Vilket filmår 2018 var ändå. Nu får vi hålla tummen att 2019 blir minst lika bra ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detsamma. Ja, visst var filmåret bra. Kommer iofs inte veta med säkerhet förrän man behandlat årets topplista... :-) Håller tummarna för 2019!

   Radera
 3. Tackar för alla projekt och Gott nytt år på dig Henke !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack. Känns som att bloggen är en liten lekplats där man får chansen att hänge sig åt listor och annat! :-)

   Radera
 4. Gott nytt film-2019! Ser fram emot omtitt på Firefly jämsides med podden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detsamma till dig Sofia. Det låter hjärtligt med återtitten. Kul!

   Radera
 5. God fortsättning på det nya året!

  Hmm, ja, det kanske skulle bli en titt på Firefly. Jag har ju inte sett den serien men däremot filmen (Serenity) som jag gillade (4/5). Men jag borde också se klart Angel...

  Kul att du listar Infinity Wars-visningen som en höjdpunkt. Jag var ju inte helt positiv och ganska oförstående till din hyllning efteråt. Bra att inte det drog ner intrycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God fortsättning!

   Vore såklart jätteroligt om du ser serien och lyssnar på podden parallellt. Vi är jätteglada för alla som lyssnar. Angel kan vänta!

   Infinity War var ju en 5/5 film så klart att den bioupplevelsen skulle med på listan. Sen att du gav den fel betyg var en hel annan fråga... ;-)

   Radera