fredag 5 januari 2018

Komiska söndagar


Va fasen jag har ju inga "projekt" på gång på bloggen. Vad kan man hitta på? Jag är inte riktigt redo för det "stora nostalgiprojektet" än. Men så fick jag en "feeling", en annan idé. Är lite sugen på att se om komedier. Inte de äldre fragila från åttio- och nittiotalen. De som lika gärna kan ha hållit formen som att genom åren som gått blivit totalt miserabla som gör att det krävs skämskudde.

Jag blev helt enkelt sugen på komedier från 2000-talet. Eftersom jag startade bloggen på våren 2010 har jag redan skrivit revyer på de komedier jag sett sedan dess. Men jag saknar texter för en massa favoritfilmer från åren mellan 2000 till 2009. Perfekt för ett nytt projekt! Om 2017 var "the year of the seventies" här på bloggen så kan kanske 2018 bli "the year of the fairly recent comedies"?

Jag tänker alltså skriva om en komedi från 2000-2009 varje söndag så länge som det känns kul. Det blir mestadels omtittar. Det är ju så härligt att se om favoritkomedier! Men det kommer också bli läge att se de där komedierna som man av någon anledning missade. Kanske en av fem filmer kommer vara nya bekantskaper för mig, eller något sådant.


För att göra något extra av detta tänkte jag applicera en liknande teknik på detta projekt som jag gjorde under mitt Bond-projekt, ni vet att skriva om filmerna i olika kategorier. Titta gärna på mina Bond-revyer så ser ni vad jag menar.

Jag kommer inte vara lika stringent som jag var med Bond, det kan hända att det blir lite on/off, men några perspektiv runt komedierna ska jag få till i alla fall.

En kategori är "sekundär genre". Det finns ju renodlade komedier såklart, men många är blandningar likt "romantiska komedier", "dramakomedier", "skräckkomedier" eller helt enkelt jönserier med Adam Sandler...


En annan kategori är vilken typ av humor som erbjuds. Om det är sitta leende och skratta inombords, eller skratta läppen av sig medelst knäslag, eller så är det komedi där skämskudden måste fram. Vi kan säkert komma på fler humortyper vad tiden lider.

Jag kommer också analysera filmens kvalité kontra den humoristiska kvalitén. Det finns ju komedier som är roliga trots att filmen i sig aldrig kan kallas för bra. Och det finns kanske det omvända också?

Sen har vi ju den enigmatiska SST-kategorin: Sensmoral, Stereotyper och Tropes. Självförklarande?


Övriga kategorier kan kanske vara; "manus vs skådespelarensamble", "favoritkaraktärer/skådisar", "omtittningspotential" och "slutomdöme och betyg". Plus alla random kategorier som kan passa in på enskilda filmer. Den enda regeln jag kommer efterleva i detta projekt är att det finns inga regler.

Jag ska försöka ha en bred spridning på typerna av komedier, inte bara fisförnäma dramakomedier. Även om det oftast är de som är bäst! Hehe...

Jag får se hur det blir när jag skriver första revyn. Och den ska ju komma ut redan nu på söndag så jag får allt ta och starta nu! Vi ses på söndag.

6 kommentarer:

 1. Spännande att se vad som dyker upp, både vad gäller filmer och kategorier. Kan man gissa på en del Vince Vaughn och Jason Segal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas det blir komiskt... På rätt sätt! :-D

   Ja just det, jag glömde nämna vilka skådisar vi kanske kan råka på, och vilka regissörer som kan lura bakom kamerorna...

   Skådespelare som kan dyka upp, men inga garantier utfärdas:

   EDIT:

   Jag RADERADE listan! Kom på att det är roligare att det får bli en överraskning! Men absolut. Jag skulle tippa att både Vince och Jason kan komma med. Inte för att de nödvändigtvis är bland mina absoluta favvisar, mer på grund av att jag vet vilka filmer jag kan tänkas välja! ;-)

   Radera
 2. Topp!
  Detta låter för roligt för att missa! Jag hänger med och läser! Såklart! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul. Hoppas att det ska bli munterheter och att mina filmval är till belåtenhet för alla. :)

   Radera
 3. Kul svårt ämne åtminstone för mig som sällan finner något är speciellt roligt men jag kanske får ett tips eller två.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får hoppas att jag kan ge några tips. Men visst, komedi är kanske en av de mest subjektiva genrerna... Jag kommer säkert dock smyga in en del dramafilmer förtäckta som komedier. :-)

   Radera