onsdag 2 maj 2018

Avengers: Infinity War (2018)



SPOILERS AHEAD! WARNING! Denna revy är full av spoilers.




Mina förväntningar inför Avengers: Infinity War var blandade. Jag älskade vad Russo-bröderna gjort med Captain America: The Winter Soldier och Avengers 2.5 (Captain America: Civil War), men samtidigt var förra årets tre MCU-filmer endast fokuserade på humor gränsen till jönsighet överträddes till och med ibland. Årets första film ur serien, Black panther, var ju dessutom gräsligt dålig. Det fanns anledning att inte vara helt säker på att den nya Avengers-filmen skulle leverera. I mina mörkaste stunder stålsatte jag mig inför ett nytt magplask a la The Last Jedi. I mina ljusa stunder kom jag att tänka på att jag älskar de "stora" och bombastiska MCU-filmerna. Jag gillar till och Med Age of Ultron för tusan!

Men wow, att kunna bli så här positivt överraskad av duon som ändå gav mig en av 2016 års bästa filmer! Avengers: Infinity War, vilken underbar film. Jag tror att jag fick gåshud fem gånger under filmen och under sista akten satt jag med tårfyllda ögon. Det var tur att eftertexterna var så långa så att man hann samla ihop sig lite inför uttåget ur salongen. Den första och största rysningen fick jag när Captain America kom fram ur skuggan som räddaren i nöden för Wanda och Vision. Gåshuden!



Filmen är en makalös bedrift. Den lever mest i Avengers/Captain America-tonaliteten, men den blandar in den (ibland) jönsiga humorn från Guardians och Spider-Man på ett perfekt sätt. Gänget i Guardians är nedtonade till en nivå att de är oerhört mycket mer sympatiska. Det måste ändå ses som en gigantisk risk att ha med Peter Quill mer än Steve Rogers i denna film, men det lyckades.

De lyckades till och med få in Doctor Strange helt ljuvligt i tonaliteten. Honom gillade jag också mer här än i hans egen film. Den enda grupp med karaktärer som var lika tråkiga som i sin egen film var de från Black Panther. De har tråkig utstrålning och är helt humorlösa. Det kan ha att göra med att de var med i det något överdimensionerade och till slut lite tråkiga slaget när Wakanda blir attackerade av orcherna. Det känns som att vi sett den sekvensen tidigare i en annan filmserie. Dessutom tycker jag att Letita Wright som Shuri är det sämsta och mest fel-castade "supergeniet" sedan Denise Richards som kärnfysiker i Bondfilmen The World is not Enough.



Just att bröderna Russo har lyckas smälta samma de två så gravt olika tonaliteterna mellan Captain America-filmerna och Guardians är en av filmens största bedrifter. En annan bedrift är det fantastiska slutet. Som om det vore ett rött bröllop. Men visst detta är en PG-13 och ingen Logan-nivå på våldet inte. Istället får hjältarna dö genom att vittra och blåsa bort som damm. Men jag måste inte se blod för att storyn som berättas ska kännas ända in i hjärtat. Detta är sprängstoff efter att ha levt med dessa karaktärer i ett decennium och ha investerat så mycket engagemang. Jag var helt tagen av slutet. Dammigt i rummet! Jovisst, jag fattar att den gode doktorn har gjort ett drag som vi ännu inte riktigt kan skönja, som ett ess i rockärmen, och att den feta damen inte sjungit än...

Detta är seriens Episode V, den onda sidan vinner! Vad har vi då på skurken? Thanos är en intressant skurk. Givetvis inte lika ikonisk som Darth Vader, men ändå intressant på något sätt. Thanos må vara galen men han har ett resonemang som är komplext och inte helt ologiskt. Filmen vinner på att ha en sådan skurk gissar jag. Jag är dock inte helt såld på hur han framställs. Är verkligen Josh Brolin bra i denna roll? Den där hakan alltså... Och de digitala effekterna av Thanos var rent generellt filmens svagaste inom det departementet.



Åter till det göttiga i filmen. Jag älskade de nya konstellationerna som bildades. En av de stora styrkorna med filmerna från MCU är alla charmiga skådespelare. Väldigt få har en pinne uppe i rumpan (C Bale som Batman tex). Chris och Chris, Robert och Scarlett, de bjuder alla på sig själva och jag tycker att de är helt underbara. Nu får de nyare karaktärerna, som jag ofta finner lite svagare i deras egna filmer, spela mot superstjärnorna och det blir som ljuvlig musik i mina öron. De drar energi ur varandra, finner synergier och resultatet blir både överraskande och rörande.

Thor med Guardians var hysterisk underhållande. Tony Stark och Doctor Strange var en "match made in heaven". Lustigt nog passade Spider-Man in där också. Han har ju redan i sin egen film fått låna lite stjärnglans av Tony så den återträffen kändes naturlig. Cap och Nat ihopa var härligt. Gillade också när Cap träffade sin gamle vän Bucky igen.



Det var underbart att se Steve Rogers i skägg och vi fick se alldeles för lite av Black Widow. Skönt att hulken inte ville komma fram så ofta, Bruce är ändå mycket mer intressant. Jag hade glömt att Wanda och Vision hade en grej ihop. Var de inte på olika sidor i inbördeskriget? Härlig att se Wanda "in action" i filmen i alla fall. Men totalt sett alldeles för lite av Steve och Natasha, som sagt.

Slutet var något av en chock även om jag älskar denna typ av "mind fucks". Det var väldigt intressant att det bara var de ursprungliga Avengers som överlevde purgen; Tony, Steve, Thor, Bruce, Nat. Alla nya förmågor försvann inklusive Doktorn. Jag undrar jag vad det var för plan, den enda som ledde till seger..?

Kan det vara så att nästa Avengers-film, som får premiär i maj nästa år, är den sista för det gamla gardet? Att de kan besegra Thanos och återställa verkligheten till före hans knäppande med fingrarna, men att de kommer får betala det högsta, och denna gång permanenta priset? Det som är lite underligt är att Maria Hill och Nick Fury också blev dustade.



Jag vet inte... Det är svårt att jämföra filmer i olika genrer, och till och med inom samma genre ibland. Vilken är bäst, Avengers: Infinity War eller Logan från förra året? Det är lika svårt som att besvara frågan vilken kompositör är bäst, Vivaldi eller Beethoven, Mozart eller Bach? Olika typer av verk som passar i olika sammanhang.

Detta är i alla fall ett nytt kapitel i byggandet av ett filmiskt universum där karaktärer får tid på sig att utvecklas som om det vore en gigantisk tv-serie. MCU cashade in på sina investeringar i karaktärer och deras inbördes relationer i Civil War där alla gamla relationer sattes på prov och hotades. Redan då var jag blown away av hur filmserien äntligen började tvinnas ihop efter att länge mest byggt nya grenar. Nu har de sammanfört alla grupperna i en enda film, crossover galore. Det är inte perfekt men det är otroligt bra med tanke på utmaningarna. Denna film lyckades få ihop allt, damn it, och det är ofantligt imponerande.



Jag hade kanske önskat att scenerna från Wakanda hade varit kortare i utbyte mot någon lugnare scen, som den när Avengers besöker Clints hem (i Ultron). En scen där karaktärerna fått tid på sig att luftas och blomma ut. Men detta är en mycket liten svaghet som inte stör på helhetsintrycket som är full pott. Jag längtar så efter att se om den. På bio och flera gånger hemma når den släppts för hemmabruk.



Till sist en annan liten spaning. Det blev så tydlig i denna film, än en gång, att hela seriens huvudperson är Tony Stark. Därmed kommer det med säkerhet vara upp till honom att fixa så att det blir bra igen. Och jag tror att han till slut kommer få sin stora vila, någon gång under nästa Avengers-film...

Jag ger Avengers: Infinity War fem stjärnor av fem möjliga.

Betyg: 5/5


Fler texter om filmen:
film4fucksake
Jojjenito
Fiffis Filmtajm
Rörliga bilder och tryckta ord




  


8 kommentarer:

 1. Jag tror du har rätt in dina spekulationer kring vad som kommer att hända i Avengers 4. Det kommer förmodligen bli de gamla hjältarnas sista insats (i alla fall större delen av det gamla gardet).

  En intressant teori jag sett är att Thanos när han knäppte med fingret skapade ett alternativt universum där de som dustades nu existerar i.

  Lite lustigt att den första bilden efter din text, där alla springer mot orcherna, ju har med Hulk. Troligen är den från trailern. Sen måste de ha ändrat Hulks storyline ganska sent. Det var förresten nåt jag glömde nämna i min text, just att det var intressant att Hulk inte ville komma fram, vilket jag tolkade det som att han helt enkelt var rädd, för Thanos som han ju fick pisk av. Måste ha varit första gången nån matchade honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, ett parallellt universum. Jo, det skulle kunna förklara en del, men jag vet inte om jag känner att det skulle vara så jättebra. Ungefär en cop out likt en simpel tidsloop.

   Det är ett elände att hitta lämpliga bilder till revyerna när man skriver dem så här tidigt då det nästan alltid bara är bilder från trailern man hittar... Även bilden med Thor och Guardians är ju photoshoppad.

   Radera
 2. Som sagt: härligt att du hade en så bra stund på biografen! Men dina rysreaktioner var jag långt ifrån och då blev jag ändå oerhört förtjust i Cap's ansiktsbehåring :)

  Humorn har vi ju redan avhandlat, jag tyckte det blev rätt krystat att tex Thor skulle kalla Rocket för "rabbit" hela tiden.

  Däremot håller jag med om duon Stark-Strange, de funkade mycket bra tillsammans!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart att träffa dem igen. Cap's skägg var underbart. Alla i skägg nästa gång! Åtminstone männen...

   Jag gillade fler konstellationer. Thor och Guardians var också bra. :-D

   Radera
 3. Jag kan inte göra annat än att gratulera till alla dina känslor och en visning som du antagligen kommer bära med dig länge, länge. Det är ju SÅHÄR man vill ha det, det här som är essensen av hela ens filmtittande. Sökandet efter filmer som får en att må och känna precis som du gjorde nu. Finemangs helt enkelt. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag var dock inte ensam verkar det som. Internet kryllar ju av folk som älskade filmen. Det är mysigt. Finemang! :-)

   Radera
 4. En fantastisk film! De tre timmarna försvann i ett nafs!
  Kan vara den bästa MCU-filmen?

  Nu är det bara att se fram emot Captain Marvel som lär leda rätt in i Avengers 4.
  Innan dess kan man (förhoppningsvis) även gotta sig åt eftertextscenen på nya Antman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött att höra att du gillade filmen. Visst är den fantastisk! Det är något helt nytt vi har bevittnat. Vilken annan film har uppemot 15 huvudpersoner? Är den perfekt? Långt ifrån, men den är en helt ny sak. Utvecklingen har gått från första Avengers via Civil War till Infinity War. Gruppen och individerna, individerna och gruppen.

   Bästa MCU-filmen? Den är uppe i topp tre med de övriga två jag nämner ovan.

   Jag tror att nya Ant-Man utspelas före Infinity War. Gärna med en sammankopplande post-creditscen.

   Captain Marvel, som för övrigt ska vara en mycket stark figur, kommer nog sluta med att Nick Fury skickar nödsignalen... Eventuellt skulle den kunna överlappa lite och leda in mot Avengers 4...

   Radera