måndag 17 december 2018

Sabotage (1936)


Veckans Hitchcockfilm är Sabotage från 1936. I USA kallades den The woman alone. Filmen sticker ut lite bland spionfilmerna pre-Hollywood. Den har en säregen känsla, inte alls lika munter och frejdig som de flesta av Hitchcock från denna era.

Filmen är omtalad på grund av ett mycket stort och uppenbarligen tveksamt val av Hitchcock som han senare i samtal med Francois Truffaut utan krusiduller sa var ett misstag. Filmen handlar om en fientlig makt som via en "operative" söker utföra terrordåd i London i mellankrigstiden. Österrikaren med det ryska utseendet Oskar Homolka spelar terroristen Mr Verloc. Han bor i London med sin unga amerikanska fru och hennes yngre bror. Paret Verloc driver en liten biograf. Efter några turer slutar det med att Mr Verloc ber fruns bror Stevie att leverera ett paket till en adress på Picadilly Circus. I paketet finns en tidsinställd bomb. Suspense!

Mr Verloc, Stevie och paketet
Stevie är ung och lättdistraherad och han blir försenad under sin färd mot Picadilly. I en lång nervkittlande och häftigt klippt scen ser vi Stevie, paketet och en massa andra oskyldiga människor åka buss genom Londons gator. Det är en av de klassiska dubbeldäckarna. När klockan klämtar, mitt under färden, när Stevie som bäst sitter och leker med en ännu mer oskyldig liten gullig hund exploderar bomben. Stevie, hunden och övriga passagerare dör! 

Med rätta var publiken chockad. Det var inte så normalt då, eller nu, att en karaktär som beskrivits som så oskyldig och "likeable" dödas på det sättet i underhållningsfilm. Hitchcock fick fram spänningen men eftersmaken i publikens munnar var besk. Mistake done!

Vid sidan av den kända busscenen ger inte filmen jättemycket mer. Den har inte samma persongalleri som man är van med från Hitch. Skådespelarna är inte heller superbra. Homolka ser roligare ut än han agerar. Frun, som jag inte tror var namngiven ens, spelas av Sylvia Sydney. Truffaut tyckte att hon var mycket vacker men också att hon var lik Peter Lorre! Bisarr.

Sylvia Sydney
Filmens andra scen som kan nämnas är en mästerligt klippt scen mellan paret Verloc. Scenen utspelas efter att frun fått reda på att hennes man är ansvarig för hennes brors död. Mr Verloc förefaller osannolikt likgiltig inför dödsfallet även om han säger att Stevie inte var målet för bomben. Den långa scenen dem emellan där Hitch klipper mellan närbilder på de båda slutar med att frun sticker ned Mr Verloc med en kökskniv. Man minns en liknande men kortare scen i Blackmail för övrigt.

Scenen i slutet är spännande av flera skäl. Man kan känna hur utlämnad och ensam frun är. I den scenen, men den amerikanska titeln är ändå lite konstig då filmen inte fokuserar på fruns utsatthet för övrigt. Hon har ju snarare hjälp och uppvaktning från en av detektiverna från Scotland Yard mest hela filmen igenom. Eller så är det jag som missat något.

Sabotage var kul att se men den står sig svagt mot flertalet av de övriga spionfilmerna Hitch gjorde i England på 30-talet.

Jag ger Sabotage en tvåa.

Betyg: 2/5

Gå in på Shinypodden.se för detta och andra avsnitt, lyssna, prenumerera och läs "show notes". Direktlänk till Sabotage.On set
On set


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar