fredag 23 mars 2018

Game Night (2018)


That's a strong glass table!

Game Night är en komedi med Rachel McAdams, Jason Bateman och Kyle Chandler i huvudrollerna. Filmen handlar om ett tävlingsinriktat par som kör brädspelskvällar med goda vänner hemma hos sig. Det där med brädspel ligger i tiden. Själv fick jag det fantastiska brädspelet Firefly The Game när jag fyllde år för några år sedan och nu spelar jag, Johan, Linnea och Joel spelet så ofta vi kan. Det är mycket roligt med brädspel generellt sett och Firefly specifikt. Just i fallet med Firefly är det lustigt nog roligt att spela oavsett hur det går och vem som vinner. Denna avslappnade inställning till vem som vinner gäller dock inte huvudpersonerna här i filmen. Tävlingsinstinkten är på topp och den driver en hel del av humorn i filmen.Manus är riktigt bra med en humor som känns djup och vuxen. Det skämtas om konkurrens mellan bröder, familjebildning, grannsämja och många andra saker. Det är alltså inte bara skämt under bältet. Filmen är inte pk eller söt-snäll men den är heller inte plumpt grov. Som filmälskare välkomnade jag alla filmiska referenser som poppar upp här och där. Som film betraktat påminner den mig i känslan om den mycket lyckade Vacation från 2015 och jag blev därför inte allt för förvånad när det visade sig att det är samma duo bakom båda filmerna, John Francis Daley och Jonathan Goldstein. Bra gjort dom.Den ofta underskattade McAdams lyfter filmen på egna axlar och Bateman är en bra wing man. Bland biroller har vi Kyle Chandler som jobbig storebror och den ensamme och asociale grannen som gärna är med på spelkvällar spelad av den mångfacetterade Jesse Plemons. Vi har ett mycket roligt par med en mörk historia spelade av Lamorne Morris och Kylie Bunbury. Billy Magnussen som den snygge men korkade Ryan var jag inte lika förtjust i. Hans dejt under spelkvällen spelas av brittiskan Sharon Horgan och hon var en frisk fläkt.
Fasen vad glad man blir av bra komedier. Det må ha varit en bra tajming för mig att se den på bio på fredagskvällen efter en hel arbetsvecka. Hjärnan är lite mer mosig och man är därmed kanske mer mottaglig för en mysig komedi? Jag njöt i alla fall och skrattade högt många gånger och nästan så att jag tappade andan några gånger. Tänker speciellt när Mcadams skulle operera på Bateman. Galet rolig scen.


Filmen lever på bra skådisar och en otroligt skön känsla. Under inledande texterna hade filmen en absurt skruvad feeling men lyckligtvis behölls det introt bara som ett intro. Det var som att filmmakarna ville skicka ett budskap till oss i publiken med sin förvrängda och spetsade värld att detta inte är på riktigt men nästan. Filmens sista scen glider över till samma förhöjda verklighet så filmen har bookends i avvikande stil. Sitt för all del kvar under eftertexterna då det kommer extra scener samt tills efter eftertexterna då ytterligare ett skämt levereras.Det blev en trevlig kväll med gapskratt på bion och efterföljande mat på Egon med Christian där vi kunde sitta och snacka film och bloggprojekt. Mycket najs. Game night överraskade mig positivt och även om den inte är en 5/5 är den självklart starkare än en trea. Jag längtar redan efter att få se om den. Kanske till och med hopkrupen i "barnet"-ställningen vi får lära oss om i filmen?

Jag ger Game Night fyra massmördande kriminalteknikers av fem möjliga.

Betyg: 4+/5

Gissar att Christian på filmbloggen Movies-Noir inte ger den riktigt lika högt betyg, men han var också belåten så den borde få en stark trea ändå? Hur det blev med det kan ni kolla in här.
6 kommentarer:

 1. Jajamänsan, du prickade rätt där med mitt betyg (inte helt oväntat, haha). Jo, jag uppskattade också filmen och drogs med några gånger när du skrattade gott så jag trodde att du skulle börja gråta av skratt. Själv fick jag också någon sådan episod, även om det inte kom lika ofta. Men kul var det och jag håller med - rätt film vid rätt tillfälle.

  Kan mycket väl tänka mig att se om den. Lite småsugen är jag allt, även om jag gillar en sån här film där man inte riktigt vet vad som väntar. Därför kanske det är bäst för egen del att inte se om den för nära inpå.

  Tack för en trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också sugen på att se om den. Tror inte att jag kommer påverkas mycket av att känna filmens hela handling men man vet aldrig.

   Tack själv! Mycket trevligt!

   Radera
 2. Vad spännande -- jag tyckte att den här förhöjda verklighetskänslan som du nämner i början och slutet var det bästa med hela filmen. I övrigt inte lika trakterad som vare sig du eller M-N

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, mer tråkigt än spännande låter det som. Då gillade du den inte alltså? Jaja, jag ser fram emot att läsa din text vad det lider. :)

   Radera
  2. Jag tyckte den blev alldeles för konstruerad och de komiska scenerna (tex kulan i handen) var inte tillräckligt roliga för att hjälpa upp helheten. Så kan det bli ibland :)

   Radera
  3. Trist ju. Det är vanskligt det här med komedi. Såklart att jag håller med om att den inte är superrealistisk som ett rent drama. Men som komedi var den jättebra.

   Jag skulle kolla upp vad du tyckte om Vacation från 2015 men hittade ingen text om den på din blogg. Gissar att du inte sett den. Hade varit en intressant jämförelse annars då jag upplevde vissa likheter i det vaga "feelingen" i filmerna emellan.

   Radera