lördag 17 november 2018

The Favourite (2018)The favourite är den första film av grekiske regissören Yorgos Lanthimos jag sett. Han har ett rykte om sig att göra lite annorlunda filmer, många anses lite besvärliga men intressanta. Därför var det en liten överraskning att The favourite är ett ganska ordinärt kostymdrama. Dialogen känns mycket modern och jag undrar om den är anakronistisk, något som vi diskuterade utan entydig slutsats efter filmen. Annars är filmen som jag väntade mig. Det som sticker ut är det gedigna hantverket och att filmen har full fokus på de tre stora kvinnliga karaktärerna.

Filmen är ett historiskt drama. Hur nära sanningen den är är oklart men som en studie i palatspolitik och en mestadels verbal duell om drottningens gunst är den förträfflig. Lady Sarah (Rachel Weisz) har Drottning Anne (Olivia Colman) i ett järngrepp genom sexuell utpressning. Allt ställs på sin ända när Abigail (Emma Stone) anländer till slottet. Hon är en släkting till Lady Sarah vars familj fallit i onåd. Istället för att hjälpa sin kusin (!) kastas Abigail åt vargarna och enda sättet för henne är att slå sig fram med näbbar och klor. Med en drottning som gillar ung len hud ges möjligheter för den yngre att aspirera på plats snett bakom den upphöjda. Låt spelet starta!

Filmen är en som en pralin fylld av allt gott man kan tänka sig. Den är fyllig, söt, salt, klibbig, mättande och ibland sliskig. Men man vill ha mer och mer och mer. Det är en riktigt häftig film och alla tre skådespelerskorna i huvudrollerna gör bra ifrån sig. Weisz är majestätisk, Colman grotesk och Stone gör sin sak som vi har sett henne göra flera gånger om nu... Rachel Weisz har de mest fantastiska kläderna på sig.

Av männen gör Nichola Hoult en höjdarinsats. Han är mycket lustig som ledare av oppositionen i Parlamentet.

Jag ger The favourite fyra lönngångar av fem möjliga.

Betyg: 4/56 kommentarer:

 1. Jo, det känns som om den borde ligga otroligt bra till för en kostym-Oscar om inte annat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den måste bli nominerad i flertalet tekniska kategorier kan man tycka, men tror du att den kommer konkurrera i de "stora" kategorierna? Film, regi, skådespel... Jag kan tänka mig någon i alla fall, Weisz kanske? :)

   Radera
  2. Jag är så dålig på att gissa detta... Men i mina ögon borde alla tre kvinnorna ligga bra till. Kanske snarare Coleman än Weisz om jag måste välja.

   Radera
  3. Ja du kanske har rätt. Tänker att oscars också handlar om att arbeta ihop till en vinst, lite som lön för en lång och inflytelserik karriär...

   Radera
 2. När det gäller Oscars-buzz så är det Colman som lyfts fram efter vad jag har hört.

  Haha, ja, Hoult gör en lustig insats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan tänka mig att oscarsjuryn tycker att Colemans insats är den mer flashiga. Jag gillar allt under ytan, det som inte är del av den fysiska framställningen. Det pågår en hel del under ytan hos alla tre damerna i huvudrollerna, men jag fann Rachels mest imponerande.

   Lite som att jag alltid tyckt att Tim Robbins plågade figur i Mystic River var klart bättre spelad än Sean Penns skrikande, gråtande och snorande "fysiska" insats i samma film. Vilken såklart vann honom en oscar för bästa manliga huvudroll...

   Radera