måndag 3 december 2018

The 39 Steps (1935)


The 39 steps är ett stort steg framåt för Hitchcock. Det är en film som har en säregen prägel och som känns tekniskt mycket bra. Den behandlar ett för Hitchcock klassiskt tema, den oskyldige mannen, kvinnan som hjälper honom, de hemska fienden som i detta fall är en spionring (igen) samt en mcguffin som alla i filmen är supersugna på...

Robert Donat spelar Hannay som nästan är som en superhjälte. Med stoiskt lugn och en glimt i ögat stirrar han ner anklagelser, spionorganisationen och till och med mordförsök. Vid sin sida har han den inledningsvis ovilliga Pamela som spelas av Madeleine Carroll.

Under andra halvan av filmen utvecklas personkemin dem emellan och vi får en mycket mysig stämning under filmens andra halva. Hannay och Pamela sitter fast vid varandra pga en handboja som en skurk satt på dem (under förevändning att han var polis). Från att ha inletts som en film där vi får följa Hannay på hans flykt byter filmen fokus till paret. Scenerna som utspelas på det lilla hotellet där paret söker skydd är underbara, både humoristiska, romantiska och till och med lite spännande.


Filmens första del är orienterad mot händelseutvecklingen som sätter igång den långa jakten. Tempot i filmen är sedan högt hela vägen in till den spännande avslutningen. Filmen genomsyras av känslan att vara en enda lång jakt. Genom en mästerlig klippning hålls tempot uppe. Det är action mest hela tiden. Inte action som vi är van med idag, från Tom Cruise och omöjliga uppdrag, till Matt Damon och sökande efter sin identitet eller Daniel Craig på jakt efter sin Steve McQueen-coolness. Det är alltså inte action-action som i slagsmål och snabba bilar, utan action i handlingen, scen som leder in till nästa scen och så vidare.

I veckan avsnitt av Shinypodden funderar jag och Frans på denna film. Hur många gånger har Frans egentligen sett filmen? Vilken känd Bond-film tror sig Henke skönja en koppling till denna film? Vi låter oss imponeras av inledningsscenen där Hitch introducerar oss till filmens huvudperson. Och vad är egentligen en macguffin? Lyssna på podden för dessa och många fler funderingar.

Jag ger The 39 steps en stark trea!

Betyg: 3+/5

Shinypodden säsong 4 handlar om Hitchcock. Gå in och lyssna och läs show notes för detta avsnitt, eller andra på www.shinypodden.se .

Madeleine Carroll! WOW.
Mannen med det avhuggna fingret!
Mr Memory
Skiss
Scen från filmen
Skiss
Scen från filmen. Mrs Smith.
Backstage. Alfreds fru Alma Reville i mitten.
Hitch regisserarInga kommentarer:

Skicka en kommentar