onsdag 3 oktober 2018

"News of the world" by Paulette Jiles


Det var omslaget som fångade mitt intresse. Den låg där på klippan brivid syster och systerdotter. Vems? Systern. Brukar betyda bra böcker. Såg gammal ut, sidorna var ojämnt klippt. En gammal porös feeling i pappret. Men nej helt ny. Western? Spectaculaire! Referens till True Grit på omslaget? Gammal man och ung flicka i huvudrollerna. Spännande. Slutet av en era som aldrig mer åter ska komma.

Paulette Jiles skriver på ett mycket säreget sätt. Det känns som att man drömmer även om man läser boken i klarvaket tillstånd. Ibland inleds en mening ur en persons perspektiv för att avslutas ur en annan persons dito. Måste fler än en gång läsa om stycken för att förstå vad som menas. Världen som beskrivs är tydlig och påtaglig, som om man nästan kunde ta på den. Johannas känslor är så naket beskrivna att det inte går att värja sig. Relationen dem emellan är dammig och fin. Epilogen oväntad men välkomnad. Jasså det var så det gick sen...

"Exquisitely rendered and morally complex, News of the World is a brilliant work of historical fiction that explores the boundaries of family, responsibility, honor, and trust."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar