tisdag 3 april 2018

Filmåret 2017: plats 21-30
Nu är det dags för mig att sammanfatta filmåret 2017! Jag kommer fira av filmåret med inlägg fyra dagar i rad. Idag listar jag topplistans plats 21-30, imorgon blir det bubblarna på plats 11-20, på torsdag topplistan 1-10, och till slut på fredag då det blir eftersnack.

När är det egentligen dags att dra ett streck i sanden, sätta ner foten och utbrista "Här är min topplista!"? För mig är det nu. Jag har nu en topplista näst intill fylld med filmer som har en given plats på topp 10. Eftersom jag har som regel att mina topplistor kan uppdateras lite då och då när andan faller på mig känner jag inte att jag måste vänta tills jag sett alla filmer som kan ha en mikroskopisk chans att slå sig in på listan är sedda. Dessutom kan man kanske tycka att en del av en films värde också ska vara att man är sugen på att se den. Flera av filmerna som figurerade i årets oscarsståhej är jag till exempel helt osugen på att se och därmed har jag valt att inte se dem.

Som vanligt har mina ursprungliga betyg inte så speciellt stor betydelse. Det är känslan jag har i magen om filmerna just nu som gäller. Hur känslan om filmerna utvecklats över tiden har en stor betydelse för mig. Vissa filmer växer medan andra faller i glömska snabbt trots att de kändes starka, viktiga eller anmärkningsvärda då de sågs.

Vilket år kommer en film från? Jag går strikt efter imdb's info om år.

Jag kommer här börja med en minilista på filmer som jag uppskattade avsevärt mindre än många andra filmintresserade, bloggare, poddare och kritikers. Att en film är med på denna lista betyder inte per automatik att filmen är diskvalificerad för topplistan (1-30) , men jag kan konstatera att jag inte hyllat dem lika mycket som vissa andra.

Filmerna som inte gick hem hos mig lika mycket som "konsensus":

 1. The shape of water
 2. Black panther (film från 2018)
 3. Baby driver
 4. Dunkirk
 5. Lady bird


Nu till det viktiga och välkommen åter imorgon för bubblarna!Filmåret 2017, plats 21-30
30. Dunkirk (Christopher Nolan)

För de rent tekniska filmvärdena borde Dunkirk konkurrera om en mycket högre placering, men Nolans film är kliniskt ren från mänskliga känslor som jag upplever det. Det jag gillade med hans Batman-filmer blev i mina ögon ett problem med denna film. För mycket form, teknik och fokus på handling över karaktärer. Jag vill ha mer känslor i hjärtat från filmer än vad han gav mig i denna film.29. Wonder wheel (Woody Allen)

Woody överraskar igen med en svart romantisk komedi med allt annat än lyckligt slut. Fantastisk tidskänsla och foto, ett dallrande hett foto som gör sommarvärmen till en av karaktärerna i filmen. Mycket bra skådespeleri från Kate Winslet, Jim Belushi, Justin Timberlake och Juno Temple.28. The endless (Justin Benson & Aaron Moorehead)

En lågbudget american independent-science fiction-film. Spännande och smått skrämmande idé. Väl grundade karaktärer som jag tror på och känner för när de ställs inför dilemman. En film som inte sprakade framför ögonen på mig direkt efter titten, men som har varit efterhängsen i mitt huvud sedan jag såg den.27. Ghost in the shell (Rupert Sanders)

Supersnygg remake av den kända animén. Fans av det japanska originalet slet sitt hår i förtvivlan över alla fel som den nya filmen begick. Jag tyckte att den var så snygg och älskade Scarlett Johansson i huvudrollen. Älskar alltid Scarlett, det är sedan gammalt. Att filmens tonalitet påminner mig om den gamla favoriten Blade runner adderade bara till den mysiga känslan. Mer om den senare...26. Thelma (Joachim Trier)

En norsk grådassig och dyster film om en ung häxa. Symboliken flödar... kvinnliga häxor, kvinnlig sexualitet. Skarpt skådespeleri i en fantastiskt härlig story som lånat en del av känsloregistret från Låt den rätte komma in. Man måste älska när genrefilm görs så här bra i närheten av oss. Välförtjänt känga mot föräldrar som är religiösa fanatiker. Sluta indoktrinera era barn för fan!25. Megan Leavey (Gabriela Cowperthwaite)

BOATS och film om kärleken mellan en hund och en människa. Överraskande! Detta är en fin och känslig film som är mycket bra. Hundarna var viktiga i kriget i Irak, precis som i World War Z. Kate Mara spelar huvudrollen och Gabriela Cowperthwaite, kvinnan bakom Blackfish regisserar.24. Atomic blonde (David Leitch)

Kluven till denna när jag nyss sett den, men med tiden har invändningarna mot en korkad spionhistoria bleknat och kvar finns bara minnena av en bad ass Charlize Theron. Och hennes enträgenhet i flertalet bad assiga actionscener. Som en musikvideo parat sig med Bourne-filmerna och en kvinnlig hjältinna på toppen av allt. Mer om det sistnämnda senare...23. Blade of the immortal (Takashi Miike)

Japansk historia om samuraj som hämnas sin lillasysters mördare. Blodigt som attans men också innerligt och vackert. En historia lika grym som vad än Game of Thrones kastar på oss, vackrare än Kurosawas buttra samurajfilmer och nästan lika lång som Sagan om ringen! Takuya Kimura och Hana Sugisaki är bedårande i huvudrollerna.22. Brigsby bear (Dave McCary)

En underfundig American independent som överraskar genom att inte fall i de vanliga manusfällorna. En fin film för oss alla tv-seriefans. Herr Mr. Luke Skywalker himself gör ett minnesvärt porträtt av en av de viktigare birollerna. Greg Kinnear gör sedan en nästintill perfekt kopia av Hamill.21. The big sick (Michael Showalter)

Omtalad och välförtjänt hyllad romantisk dramakomedi baserad på verkliga händelser om förhållande över kulturella gränser. Äkta makarna Kumail Nanjiani och Emily Gordon har skrivit manus, Kumail och Zoe Kazan spelar paret och Michael Showalter från Wet hot American summer har regisserat. Filmens styrka ligger dock i Holly Hunters och Ray Romaros tolkningar av Emilys föräldrar. Svinbra!


Så vad tycker du? Överraskad av att Dunkirk och The big sick kom så långt ner? Vänta bara, det kommer 20 ännu bättre filmer de närmaste två dagarna. Vilka filmer tror du kommer hamna på topp 10? Vilka kommer hamna på topp 3?

Filmåret 2017: plats 11-20

18 kommentarer:

 1. Det här var ju kul, hela 30 filmer på topplistan och uppdelat på fyra inlägg. Kul, jag följer med stort intresse. Dunkirk trodde jag skulle hamna högre upp, men jag köper helt och hållet din förklaring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att ha med dig. Får se om jag kan förvåna eller förnöja med resten av listan!

   Alla filmer, inklusive Dunkirk, kan säkert omvärderas vid en omtitt så listan är lite av karaktären "här och nu"... :)

   Radera
 2. Aha, du drar igång nu alltså. Själv ska jag också köra igång om någon vecka. Får se om det blir en 50 i topp eller liknande. Eller bara en topp tio. Men lite kul med alla dessa som inte kom med, för de är ju också värda att nämna.

  En titt på din lista:

  30. Dunkirk - Högre upp hos mig. Håller med om avsaknaden av karaktärsdjup, men den gör det mesta övriga riktigt bra.
  29. Wonder Wheel - Ej sett. Småsugen då du tipsade om att den var värd en titt.
  28. The Endless - Mmm, vi såg den tillsammans och den har satt sig. Inte perfekt, men klart sevärd och tankeväckande.
  27. Ghost in the Shell - Gillade den. Inte lika bra som originalet, men bättre än väntat och snygg, snygg, snygg.
  26. Thelma - Högre upp hos mig. Gillade denna helt klart och funkade mycket bra på SFF.
  25. Megan Leavey - Ej sett, men ska nog se. Tack för påminnelsen.
  24. Aromic Blonde - Mmm, gillade denna. Klart underhållande, fast inte en topp tio film för egen del heller.
  23. Blade of the Immortal - Ej sett, hoppade den på SFF.
  22. Brigsby Bear - Ja, denna var inte alls tokig. Såg vi på SFF. Mysig och smårolig, men tappade en del under andra halvan.
  21. The Big Sick - Inte så tokig, men gick inte bananas som många andra. Helt ok, ganska bra, men inte strålande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ingående svar.

   Kan tänka mig att Dunkirk och Thelma kanske letar sig in på din top 10 till och med? :-)

   Klart du ska slå till med top 50! Det låter superkul. Jag kommer läsa med stort intresse i alla fall.

   Radera
  2. Ja, vi får se. Måste sätta mig ner och gå igenom filmåret ordentligt. Gjorde ju en topp 50 för 2016 så det ska nog kunna bli av även för 2017.

   Radera
 3. Så börjar det alltså. Själv såg jag troligen den sista filmen jag kände att jag behövde se igår. Jag har några fler på listan som jag "borde" se men, som du är inne på, om man inte känner ett jättesug så kanske man lika gärna kan avstå för att nånsin bli klar. Vi får se om jag drar mitt streck också.

  Till dina filmerna då.

  30. Dunkirk - Oj, det var lågt!
  29. Wonder Wheel - Inte sett.
  28. The Endless - Japp, denna var en positiv överraskning. Speciell.
  27. Ghost in the Shell - Nej, den här funkade inte speciellt bra för mig. Klinisk och ganska tråkig. 2/5.
  26. Thelma - Inte sett.
  25. Megan Leavey - Inte sett
  24. Atomic Blonde - Ja, men visst var den underhållande. Bad ass Charlize. Gillade faktiskt henne mer här än i Fury Road.
  23. Blade of the Immortal - Inte sett.
  22. Brigsby Bear - Inte sett.
  21. The Big Sick - Helt ok men kanske överskattad (?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, nu var det dags. Hoppas du drar strecket och kommer ut med något maffigt snart. Man blir ju lite nyfiken hur toppen ser ut. Och bubblare och allt det där... :-)

   Radera
 4. Dunkirk lägre än Ghost in the Shell och Atomic Blonde alltså. Då gissar jag Kong: Skull Island i topp 3.

  Men fint att se guldrullarna Blade of the Immortal och The Endless. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Jag borde kanske skippat Dunkirk helt. Den var bländande tekniskt men lämnade mig oberörd och snarare lite irriterad över den onödiga och orimliga slutscenen med glidflygandet...

   Har inte sett Kong: Skull Island. Vem vet den skulle kanske passa in i något nytt projekt... :)

   The endless är en film som växte efter titten. Vissa filmer växer och växer. Tål att funderas på...

   Radera
 5. Wonderbra Women såg jag bara för några dagar sen. Den var bra och jag gillar Gal Gadot. Betyg: 4,17 magic lasso!

  SvaraRadera
 6. Ja visst var den härlig! Jag gillade Gal Gadot. :-)

  SvaraRadera
 7. Nu blev jag riktigt sugen på att se på film. Jag har inte sett någon av 30-21.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, då har jag nått en läsare i alla fall... Allt är värt det! ;-)

   Mycket nöje med tittandet!

   Radera
 8. Var inte mycket jag sett: Dunkirk & Ghost in shell enda so far men: Big sick, Blade of immortal, The Endless och Thelma ligger på långa listan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du kommer gilla dem. Som grupp är de fyra filmerna magiskt spretiga. Helt olika filmer, olika genrer. Mycket nöje! :)

   Radera