torsdag 9 januari 2014

Midnight Run (1988)


Jack Walsh: I've known you for all of two minutes and already I don't like you.
Mardukas: Gee that's too bad because I really like you.

Inför det stundande tåg-temat, publicerades igår, kändes det rimligt att kolla några gamla tågfilmer. Första filmen blev denna klassisk film från 80-talet och en av de första jag kom att tänka på när temat blev Tåg. Men detta är givetvis inte bara en tågfilm, det är en av de bästa och smartaste Buddy-movies som finns.

Robert De Niro spelar prisjägaren Jack Walsh som ska föra Charles Grodin's Mardukas från New York till Los Angeles så att borgenssumman inte fryser inne. Samtidigt är FBI, maffian och en konkurrerande prisjägare, Marvin!, på jakt efter dem. Det blir en resa med tåg, buss, bil, flyg och tåg igen.

Charles Grodin är här exceptionellt bra. Vad blev det av honom? Varför fick han inte en större karriär i filmbranschen? Jag undrar. Robert De Niro är helt ok men jag fattar inte om han gör sin roll på allvar, eller om han gör parodi på sin egen person eller rollfigur.

Filmens styrka ligger i den trivsamma humorn och den sköna känslan den har. Jack och Mardukas är så mysiga tillsammans och detta drivs på av Grodins genomärliga tjuv. Samtidigt tafatt och klarsynt, samtidigt passiv och pådrivande. Jag har inte sett filmen sedan den var ny och jag kom fortfarande ihåg Grodin. Och för en gång skull var minnet korrekt. Han gör filmen.

Bland birollsfigurerna sticker Marvin ut. Han spelas av Sgt Taggart från Beverly Hills cop, John Ashton. Marvin har en skön jargong och med den lustige FBI-agenten Mosley som spelas av skurken från Live and let die Yaphet Kotto har denna film två mycket starka och komiska bifigurer.

Om du söker en rolig aktionkomedi med sköna låtar från 80-talet och med en friskare dialog än vad en film som denna egentligen förtjänar kan Midnight run vara ett bra val för dig.

Jag ger Midnight run fyra Marvins av fem möjliga.

Betyg: 4/5


24 kommentarer:

 1. En härlig rulle det här, och kanske lite bortglömd, eller?

  Grodin, vad hände med honom? Beethoven!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske lite bortglömd av massorna, men den är en uttalad favorit hos flera filmälskare förutom du och jag, tex Movies-Noir och Adam i Filmspotting.

   Radera
 2. Ja, detta är en fullpoängare för egen del. Sett den många gånger och den är alltid lika underbar. Smart är rätt ord, för humorn, actionscenerna och de olika karaktärerna är perfekta. Castingen är klockren. Du nämner t.ex. inte Joe Pantoliano, men han är underbar i sin roll, haha. Finns så många minnesvärda scener och repliker. Och slutet, ja det är perfekt det med.

  Intressant nog älskar jag även Beverly Hills Cop, som ju Martin Brest också regisserade...

  Midnight Run 5/5.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag vet att du älskar denna film. Jag håller den kanske inte som en sådan klassiker att den traktar högsta betyget, men den är mycket, mycket bra.

   Snuten i Hollywood blev jag dock tämligen besviken av när jag häromåret såg om den för första gången på länge. nu var den bara "helt ok" a la Erik.

   Radera
 3. En riktig myspysare! Jag sträcker fram näven här också!
  Det känns som att de inte gör sådana här rullar längre i Hollywood...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tar i hand! :-)

   Nej, de gör kanske inte det?

   Myspys får vi i filmer som The internship och The Avengers, men ingendera hör hemma i denna genre...

   Radera
  2. Men visst är det väl mysigt värre här också?!
   Ta bara Grodin när han sakta mjukar upp buttre DeNiro bit för bit. OCH...som också nämns här i kommentarerna... The Stakeout! Ganska bra actionMYS det också! ;-)

   Trevlig helg förresten!! :-)

   Radera
 4. En gammal goding!

  Jag minns att jag såg denna film på en specialkväll som SF anordnade. Möjligen var det tom på den roliga 24-timmars-festivalen år 17hundranågot på Draken.

  Kul att höra att filmen fortfarande håller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå den håller. Najs med gamla godingar från sent 80-tal. Nu blev jag helt plötsligt sugen på att se Stakeout med Dreyfuss, Estevez och Stowe!

   24-timmarsfestival! Det låter roligt!

   Radera
  2. Ja, den var kul,
   De körde en massa nya filmer i rad (totalt runt 25 timmar). Mest förhandsvisningar.
   Man kan säga att det var en föregångare till det som senare blev Lucia Movie Night.

   Radera
  3. Hur många filmer/timmar orkade du med?

   Radera
  4. Jag minns inte riktigt, men jag åkte hem och sov vid ett tillfälle - och åkte nog hem och åt också. Mamma körde mig minns jag.
   Om denna film var med i det racet så var jag 16 år vid tillfället.

   Så jag kanske såg 8-10 filmer?
   Den jag minns bäst var "The Beast" (http://www.imdb.com/title/tt0094716/?ref_=fn_tt_tt_3). Ser att den också är från 1988 så jag antar att Midnight Run verkligen var från den maratonvisningen.

   Radera
  5. Ok, men bra jobbat ändå!

   Tror du att The Beast skulle hålla upp lika bra för tidens tand som Midnight run?

   Nej, jag har inte sett The Beast.

   Radera
  6. Nej, jag tror inte den skulle hålla riktigt idag.
   Men samtidigt så minns jag den främst inte för att den var bra, utan för att jag gick med en kompis som var från Pakistan och var rätt intresserad av Muhajeddin (tror tom att han åkte ner dit av den anledningen några år senare).

   Radera
  7. Jaha, åkte han ner och tog värvning "for the cause"?

   Radera
  8. Ja, jag tror faktiskt han gjorde det, men vet inte riktigt.
   Jag tappade kontakten med honom något år innan.

   Radera
  9. Otroligt. Låter som en spännande historia över en flaska whisky någon gång...

   Radera
 5. Jag som främst stiftade bekantskap med Grodin genom just Beethoven har aldrig känt någon större dragningskraft till fler filmer med denne man. Men den här tycks kräva ett undantag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker absolut att du kan våga dig på att ge denna en chans. Det finns dock inga monster från djurvärlden, bara så att du vet!

   Radera
  2. Haha, "she who is forewarned is also forearmed"...

   Radera
  3. Consider yourself forewarmed!

   Radera
 6. Jag tror nog att denna ligger än högre i min betygsskala - för se vad jag tycker vid en omtitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår dig, det är många som har denna som en personlig favorit. Och gamla vänner ska man väl besöka lite då och då?

   Radera