fredag 30 augusti 2013

Projektet Decennier - Introduktion

Klicka mig
I våras drog jag igenom alla bondfilmer i ett stort projekt här på bloggen och jag fick blodad tand av den upplevelsen. Det är nördigt kul med projekt. 

I slutfasen av bondprojektet fick jag en fråga från kompisen och filmbloggarkollegan Movies-Noir om jag ville köra ett projekt med honom. Och det ville jag såklart. Så jag föreslog ett projekt jag haft i huvudet ett längre tag. Projektet Decennier.

Om du tittar lite längre ner till höger på min blogg finner du en lista av Etiketter. Den första är "1920s", det vill säga filmrevyer som jag givit etiketten "1920s" - filmer från 20-talet. Där finns idag bara en enda film. Det är Charlie Chaplin's The gold rush (betyg 4/5). Från 30-talet har jag bara tre filmer och så vidare.

När man pratar film med vänner, läser på internet eller lyssnar på podcast kommer gamla filmklassikers på tal då och då. Jag tänker då ofta mer eller mindre automatiskt "den vill jag se någon gång...". Nu har tiden kommit för att börja diska av dessa filmer.


Jag och Movies-Noir ska ta ett decennium per månad. Vi börjar med 1920-talet nu i september, sedan fortsätter vi med 30-talet i oktober och så arbetar vi oss framåt. Vi kommer boka in fredagarna för inlägg i projektet. De två första fredagarna varje månad vigs åt de två filmer vi kommer samposta om. Vi väljer en film var. Och sedan kommer vi fylla på med fler filmer från det aktuella decenniet under övriga fredagar, filmer som vi valt utan koordination oss emellan.

Vi hoppas att du kommer tycka om att läsa våra tankar om dessa gamla filmer. I sinom tid blir det yngre filmer. Projektet tar inte slut förrän vi kommit ikapp vår tid! Och jag hoppas att du som läser vill hänga med och delta, det vill säga titta på filmerna och skriva revyer på dem! De första gemensamma filmerna är... Battleship Potemkin (fredagen 6/9) och La passion de Jeanne d'Arc (fredagen 13/9). Vilka de övriga tre filmer jag sett från 20-talet är får bli en överraskning för de övriga fredagarna i månaden!

Poppa popcorn, värm upp projektorn, slå dig till rätta i biostolen och låt filmen starta!


Samlingssidan för projektet finner du här.

29 kommentarer:

 1. September har bara fyra fredagar, inte fem. :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, har noterat, så jag kommer annektera torsdagar i de fall det behövs... :-)

   Hänger du på på projektet? :)

   Radera
  2. Jag står vid sidlinjen och hejar på! :)


   Jag skall även försöka mig på en gissning på vilka dina tre andra filmer är:
   Metropolis, Nosferatu och...någon Chaplinfilm?

   Skall bli kul att se hur långt ifrån jag var! :)

   Radera
  3. Det räcker långt! :)

   Du känner mig allt för väl, old friend. Men du har inte alla rätt, så jag hoppas kunna överraska lite i alla fall!

   Radera
 2. September har bara fyra fredagar, inte fem. :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. En spök-dubbel-kommentar?

   Radera
  2. Ja, jag skrev det bara en gång...

   Ta bort!

   Radera
 3. Kul projekt! Filmprojekt/organiserat filmtittande är alltid spännande. Ska definitivt försöka hänga på i alla fall någon film. Kommer framtida inplanerade filmer poppa upp någonstans?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas. Tack för senast!

   Kul om du hänkar på. Vi har inte satt alla procedurer runt projektet än, men jag hade tänkt att vi annonserar nästa decenniums/månads två gemensamma filmer i slutet av föregående månad. Det borde räcka för de som vill "spela med". Vi har inte planerat alla filmer än. 1920-talet är färdigdiskuterat och vi har inlett snacket om 1930-talet där vi har satt filmerna preliminärt, men sedan är det blankt...

   Radera
 4. Ska både bli kul och intressant att göra det här projektet med dig, Henke!

  SvaraRadera
 5. Det här var så roligt att jag går ned i spagat (aj!). Jag önskar att jag hade tid att hänga på fullt ut men någon av filmerna under decenniernas lopp lär jag nog kunna skriva ihop ngt om. Har vad jag vet bara sett en 20-tals film (varför skippade ni 1910-talet)Häxan och den var helt ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vad gör man inte för att Filmitch ska gå ner i spagat! :-D

   Vore superkul om du hänger med på en film eller två. Varför vi startade på 20-talet? Det bara blev så, kändes bra. No reason.

   Radera
 6. Snygg bild! Haha! ;)

  Jag kommer definitivt hänga med på temat, om inte annat så ivrigt läsandes. Men får jag tag i någon av era utvalda filmer i tid så kommer det kanske nån text från mig insmygandes från sidan också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst blir man "hungrig" på film. :-)

   Du är så välkommen att hänga på när du så känner för det!

   Radera
 7. Som jag skrev hos M-N (och förhoppningsvis kläckte ur mig i tirsdags): spännande och ambitiöst!

  Lite taskigt om tid just nu för att haka på med något annat än läsning och kommentarer men man vet aldrig i framtiden... Potemkin minns jag att jag gillade mycket när jag såg den, vilket iofs var många år sedan.

  Samma fråga som till M-N: har ni på något sätt utgått från Story of Film i era val? Tittar man på er upptakt skulle man lätt kunna få det intrycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul om du hänger med, men läsning och kommentarer tackar vi också hjärtligt för!

   Story of film? Vad är det? Tv-serien? Nej nej nej nej. Läs min text ovan... Filmer man hört om i olika sammanhang och vill se. Eller vill ha sett i alla fall.

   Vi känner oss fram som flickan i slutet av Kurosawa's Ran. :-)

   Radera
  2. Att jag kopplade till Story of Film var väl främst för att han så tydligt lyfter fram både Potemkin och Jeanne (eller Carl Th Dryer om man ska vara petig).

   Jag är rätt säker på att flickan i Ran nog är en pojke. Eller snarare en ung man ;) Lika säker på att ni inte kommer att rasa utför något stup :D

   Radera
  3. Vad säger du?? Pojke? Jag såg iofs filmen för ganska länge sedan. Var det 1985 den gick på bion i Skövde? Men jag kunde nästan tagit gift på att det var en blind flicka. Hennes medhjälpare typ dog, och sen var hon ensam kvar på randen till ett stup. Ahh, minnet kan vara förrädiskt.

   Radera
  4. Japp, det är inte lätt att bli gammal. Men den unge mannen är rätt långhårig, var det det som kanske rörde till det anno '85 i Skövde? ;)

   Radera
  5. Vill bara dubbelkolla... Du är säker på att det var en man? Eller finns där utrymme för glitch?

   Radera
  6. Verkar vara en man.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Ran_(film)


   Du kanske hade ätit några roliga svampar innan bion, Henrik? ;)

   Radera
  7. Ahhh, inget mer tvivel. Tsurumaru!

   Tack, Halo.

   Roliga svampar? Det har jag la inget minne av...

   Radera
 8. Fasiken om jag inte ska försöka vara med på det här, i alla fall så gott jag kan, och då tänker jag på de två filmerna ni ger varandra, den här gången Potemkin och La passion de Jeanne d'Arc. Riktigt roligt och med din text fick du med mig. Du lyckades inte riktigt när du berättade muntligt. ;)

  Ni får gärna vara ute i god tid med de två gemensamma filmerna. För mig kan det bli tajt med bara en veckas varsel. Men jag hakar på om jag hinner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhh vad skoj om du hänger på på en film eller femton! Vi ska givetvis försöka annonsera filmerna i god tid. Speciellt efter din hövliga förfrågan!

   Oktober blir 1930-talet.

   November tar vi paus och hänger oss åt filmfesten (6-17/11) och efterföljande bloggande.

   December blir vigt åt 1940-talet.

   Osv.

   Radera
 9. Jag hänger på!
  NATURLIGTVIS! :-)

  Kanonidé ju!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Menar du att du kommer skriva om filmerna också?? Nice i så fall. Det är en lång resa vi ger oss iväg på och det är roligare desto fler som slår följe med oss...

   Radera
 10. Nja...menade mer att jag hänger med och LÄSER det ni folks skriver! :-)

  Sorry för mina badass-syftningsfel! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL. Vem vet du kanske dras med av bara farten och hänkar på en film eller två ändå?

   Men det räcker alldeles utmärkt att du är med oss och läser. Det är trevligt. :)

   Radera