fredag 5 december 2014

Where The Buffalo Roam (1980)Hunter S Thompson, vilken hjälte! Vi såg en Johhny Depp spela honom i Fear and loathing in Las Vegas. Men det var inte första filmen som bygger på gonzo-journalistens liv, eller tidningsartiklar ska man kanske tillägga. Where the buffalo roam kom ut 1980 och man kan läsa om alla turerna runt manus och en allmänt kaotisk inspelning. Bill Murray spelar Thompson och han gick så in i rollen att han fortfarande var "in character" när han på hösten återgick till Saturday Night Live till sina kollegors irritation. Den riktige Dr Gonzo var med på filminspelningen och enlig internet festade han och Murray ikapp och levde allmänt rövare. Bland annat ska de testat ett Houdinitrick då Thompson band fast Murray vid en stol och kastade honom i poolen. Den gode Bill drunknade nästan...

Filmen är lika kaotisk och ofokuserad som inspelningen verkar ha varit. Den består av ett antal scener som är mycket löst sammanhängande. Via internet förstår jag att det som sker är att Hunter skriver en dödsruna för sin gamle vän och advokat Lazlo. Hunter tänker tillbaks på ett antal scener och vi får se dem i filmen. Så mycket till röd tråd kan man inte vänta sig i en film som denna. Den är också rejält ojämn. Vissa delar av delarna är hysterisk roliga då Bill Murray och Peter Boyle är i sitt esse. Andra scener är inte lika engagerande dock. Det totala intrycket blir ofullständigt. Filmen passar antagligen bättre som förfestfilm för glada prinsar som dyrkar Bill Murray och/eller Hunter S Thompson. Som film är den dock lite svag.

Hur kom det sig att Where the Buffalo roam är med i Decennier egentligen? Jo, den har länge legat på min "att se"-lista då husguden Neilan gjort filmmusiken. Jag har ägt soundtracket på LP länge men aldrig kommit till skott med filmen. Först var det attans svårt att få tag på filmen och när jag väl hittade den på dvd har den blivit stående i på hyllan. Men precis som med Zabriskie point (med Pink Floyd på soundtracket) kom den väl till pass för Decennier.

LP-omslaget till filmmusiken
Jag hoppas nu bara att mina Decennierkompisar Christian, Johan, Fiffi och Sofia inte fann detta val för allt för vrångt? Jag undrar också om de såg Neil som cameo en kvart in i filmen då han och hans producent David Briggs stod utanför en sjaskig bar och rökte...? Detta är en rock-n-roll-film med ett grymt soundtrack och då menar jag alla låtarna, även de vanliga. Det osar sextio- och sjuttiotal av filmmusiken. Neil inleder med den nya låten för filmen i en acapellaversion, sedan återkommer låten i olika variationer med hans morrande gitarr. För övrigt hör vi Jimi Hendrix, Bob Dylan, CCR, The Temptations osv.

Galen film. Hejdlös film. Rolig film. Rörig film. Men ändå inte en speciellt bra film. Jag ger Where the buffalo roam två gonzos av fem möjliga.

Betyg: 2/5

Idag bloggar en hel lite grupp med höga filmspanare om denna vrickade film:
Christian
Johan
Sofia
Fiffi (publiceras kl 16)

Vilka av dem gillade galenskaperna? Vilka hatade dem?

17 kommentarer:

 1. Hate is an ugly word... Men jag tyckte verkligen inte om den! ;) Är ju alldeles för rockokultiverad för att ens uppskatta soundtracket. Sorry... Men den var i alla fall inte så svår att få tag på, så nu äger jag eländet också ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vilken festlig film jag valde! Om det inte ibland får finnas mörker finns det inte något ljus heller! :-)

   Radera
 2. Jag är helt oupplyst här!
  Och kommer nog inte att lysa upp mig i ämnet heller....trots Murray.

  (Jag kan möjligen låna Sofias exemplar nån gång i en framtid... ;-) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. På tal om ljus. Du skulle älska filmen! Ta den dock som en skön musikfilm (rakt upp på din allé) och se resten som en slags absurd samling av SNL-sketcher. Då går det bra.

   Du får låna mitt ex annars!

   Radera
  2. Ok! It´s a deal! (jag gillar ju SNL så...)

   Radera
  3. Hi5! Ser redan fram emot din sågning av filmen! :-)

   Radera
  4. Du kan FÅ mitt ex! Skicka adress så skickar jag filmen :) Paying it forward...

   Radera
  5. @Sofia: du bygger karma? Trevligt. Helt rätt! :)

   Radera
 3. Ja, jag kan hålla med om att musiken var ok (dock inget jag minns så här i efterhand, haha). Men Henke, vi har åtminstone lyckats med en sak - plockat fram den gemensamma filmen under Decennier som fått det klart lägsta snittet av dem alla ;) Den blir svårslagen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja sannerligen, det har vi. Vi får hoppas att Fiffi också ger den ett lågt betyg och håller trenden vid liv... Men man vet ju aldrig... Movie 43 *host*host*.

   Jag har några kompisar som såg denna film för några år sedan och de var mycket positiva. Men jag tror att de såg filmen i grupp under häftigt intag av alkohol! :-)

   Radera
 4. *host host* Jag undrar om inte den här filmen kan vara den sämsta jag någonsin sett, producerad på 80-talet. Nej vänta förresten, det kommer fler kandidater! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Omvärdering av 80-talet på gång? ;) I mitt tycke var denna sämst då de andra har mer av värde, oavsett betyg.

   Radera
  2. @Movies-Noir;
   Nejdå, ingen risk, jag kommer aldrig racka ner på 80-talet, dom bra filmerna överväger hur många dåliga ni än gräver fram ;)

   Radera
  3. @Fiffi: Åjo, det finns väl bra många filmer som är mycket sämre än denna. Jag vet iofs att du brukar få taggarna utåt när det gäller filmer där karaktärer knarkar utan råka (till synes) illa ut... Jag har inte den aversionen och ser inte att denna film skulle vara decenniets sämsta, eller ens en av de sämsta. Far out! Peace! :-)

   Radera
 5. Kanske skulle detta inte varit en av de gemensamma fredagsfilmerna. Den kändes mer som en film just du hade speciella anledningar att se, inte att det var en missad klassiker. Fast å andra sidan, så är det kul att ha se nåt som jag inte ens visste existerade och som dessutom var så uselt. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Sant, det känns som det blev lite mer personliga val denna gång. Fast det är kul att även dra ner andra i skiten så att säga, haha :D

   Radera
  2. @Jojjenito: det var svårt att hitta gemensamma filmer eftersom jag och Christian täckt in en stooor del av decenniet redan, speciellt filmer som brukar rankas som klassikers. Därmed blev det lite mer filmer som har obskyra skäl till att vara aktuella, tex pga dess musik...

   Radera