tisdag 30 september 2014

Decennier: Sammanfattning av 70-talet



Filmer från sjuttiotalet kändes lite gamla och färglösa redan när jag som tonåring började se en massa film. Detta var under det i filmsammanhang så klassiska åttiotalet. Ni vet säkert hur det var. När man började se film var allt som redan gjort gammalt. Sedan dess har jag haft ett mer eller mindre aktiv filmintresse och alla nya filmer har jag kunnat se nybakade och fräscha. Känslomässigt tycker jag fortfarande att sjuttiotalsfilmer är avsevärt mycket äldre än åttiotalsfilmer, men det är kanske bara en chimär.

Min egen utveckling och åldrande har förskjutit perspektiven. Vad kan och bör anses vara gammalt, vad är nytt? En av sakerna jag var nyfiken på när vi nu tog oss an sjuttiotalet inom projektet Decenniers snäva begränsningar var att utröna om jag fortfarande kände att sjuttiotalets filmer var gamla och slöa eller hade mitt tidsperspektiv justerats och rättats upp?



Jag har ännu en gång slagit rekord i antalet filmer jag tagit med för ett decennium. Denna gång blev det hela 23 filmer jag så. Smått otroligt om jag får säga det själv. Var ska det sluta? Kommer jag vara uppe och nosa på den mängden film för de återstående decennierna också?

Sjuttiotalet bjöd i alla fall på en ganska stor spridning av filmtyper. Där fanns konspirationsteorifilmer, New Hollywood, någon western, en skräckis och så vidare. Jag har besökt gamla och nya favoritregissörer i dramahörnet, men framför allt har jag sett tidiga filmer från flera av vår tids största filmregissörer. Det har varit en hejdlös blandning bland betygen. Tyvärr fanns där en etta och ännu mer tyvärr har jag inte kunnat dela ut en enda femma. Under inledningen var faktiskt var och varannan film ganska dålig men desto fler filmer jag såg desto bättre blev det. Var det slumpen som placerade filmerna i den ordningen eller vande jag mig som åskådare vid sjuttiotalsfilm helt enkelt?

Här kommer min topp 23 över Decennier för 1970-talet.


23. American grafitti (George Lucas)

Nostalgiskt över femtiotalet. Konstant musik av den mer enerverande sorten förstör första timmen av filmen. Det var som att femtiotalslåtarna aldrig skulle tystna och det kändes som att det brann under huden på mig. Dreyfus och Ford gör ok insatser men det räcker ändå inte till mer än en etta.
Betyg: 1/5



22. The Parallax view (Alan J. Pakula)

En känd konspirationsteorifilm som var rejält oengagerande. Den fokuserade på snygga miljöer och stämningen, men handling och karaktärer verkade filmmakarna helt skita i. Snygg slutscen gör att filmen orkar upp till godkänd med tvekan.
Betyg: 2/5



21. Marathon man (John Schlesinger)

Ytterligare en konspirationteorifilm som testade mitt tålamod. Dustin Hoffman är inte bra, Roy Scheider desto bättre. Jag var mer eller mindre oengagerad i huvudpersonens eventuella tandvärk.
Betyg: 2/5



20. Duel (Steven Spielberg)

En tidig Spielberg-film som var allmän upphöjd av andra. Höga förväntningar leder som så ofta till stora besvikelser. Vagt spännande med en ganska trist huvudperson och en intressant bad guy. Största behållningen från filmen var att sitta och jämföra den, ofördelaktigt, med The hitcher från 80-talet.
Betyg: 2/5



19. Eraserhead (David Lynch)

Davi Dlynch's briljans lyser igenom lite då och då, men i stort var detta mer pretto än bra. Mer mörkt och äckligt än bra också för den delen.
Betyg: 2/5



18. Dark star (John Carpenter)

Hahaha, vilka dårar. Kass film, men den har charm och den ger oss smakprov på Dan O'Bannons fantasi. Denna film var mer underhållande än vad betyget kanske antyder. Svårt med betygsättning ibland när filmen i botten är skräp men när den samtidigt ger upphov till ett fånigt leende på åskådarens läppar.
Betyg: 2/5



17. Network (Sidney Lumet)

En satir över tv-landskapet. Ett välspelat intellektuellt drama. En storfilm som är perfekt ut i minsta detalj. Förutom att Faye Dunaway är äcklig. Och att satiren är gammaldags och uddlös. Och att den var tråkig.
Betyg: 2+/5



16. Robin Hood (Disney)

Nostalgi och underfundigheter i Sherwoodskogen. Satir över skattesammhället. Mitt i prick räcker till den svagaste trean under månaden.
Betyg: 3-/5



15. The AristoCats (Disney)

Bästa Disneyfilmen än så länge. Sköna egensinniga och excentriska katter. Underbar gladjazz och hur kan man inte bli extra glad över att butlern faktiskt gjorde det?
Betyg: 3/5



14. Five easy pieces (Bob Rafelson)

Nya Hollywood var inte så pjåkigt ändå. Långsamt och otydligt under filmens gång, men desto mer givande efteråt. en film som hänger sig kvar. Nicholson spelar tyvärr redan här över förutom i några scener då han visar att han klarar av att spela med små medel också. Stabil trea.
Betyg: 3/5



13. The French connetion (William Friedkin)

Hådkokt polisthriller med starka inslag av konspirationsteorifilmsvibbar. Gene Hackman och Roy Scheider lyckas i alla fall ge sina karaktärer liv. Svår att bli helt engagerad i storyn dock och jag blev inte förvånad när jag i efterhand fick veta att det var en BOATS.
Betyg: 3/5



12. THX 1138 (George Lucas)

Tidigt alster av George Lucas. En bra sci-fimiljö och en mycket bra historia någonstans där bland filmens scener. Ta bort de obegripliga delarna, tajta upp handlingen och fokusera på THX och LUH och vi hade kunnat få en sci-fi-klassiker.
Betyg: 3/5



11. Dawn of the dead (George A. Romero)

Humor eller skräck? Humor visade det sig. Mycket lustig av och till men det räcker inte ända hem som helhet. Såklart att re-maken måste se.
Betyg: 3/5



10. Assault on precinct 13 (John Carpenter)

En skön actionfilm av actionfilmernas mästare John Carpenter. I denna, en av hans lite tidigare filmer har han fokuserat mer på miljö och tidsanda än actioninnehållet. Och helt utan nostalgiska känslor inför filmen så hamnar denna på väl godkänd men inte mer.
Betyg: 3/5



9. Zabriskie point (Michelangelo Antonioni)

Enda skälet till att filmen fick vara med var att den har filmmusik av Pink Floyd. Desto större blir då överraskningen då filmen levererade mycket mer än förväntat. Hippie-eran och studenter som vill göra revolt blandas med en ljuvlig kärlekshistoria. Mäktigt slutscen höjer anrättningen ett snäpp.
Betyg: 3+/5



8. McCabe & Mrs. Miller (Robert Altman)

Robert Altmans blytunga antivästern är regnig och gyttjig. Filmen har en enkel historia och tydliga karaktärer och den lever sedan gott på miljö, ett galleri av bakgrundskaraktärer och en massiv stämning.
Betyg: 3+/5



7. High plains drifter (Clint Eastwood)

Hämnd. Clintan är The Stranger i egenregisserad stenhård western. Välkommen till Helvetet.
Betyg: 4/5



6. Nashville (Robert Altman)

Otroligt mäktig film från mästaren Robert Altman. Om de musikaliska och politiska scenerna i Nashville i mitten av sjuttiotalet. Vi får precis som i hans senare mästerverk Short Cuts följa en hög med huvudkaraktärer vars liv under några dagar vävs ihop. Film som konstart.
Betyg: 4/5



5. Harold and Maude (Hal Ashby)

Ung man besatt av döden bli kär i gammal kvinna med en livsglädje som räcker för de båda. "Decennier"-upptäckten denna månad måste varit regissören Hal Ashby. Hans Harold and Maude var en quirky american independent-film som med säkerhet kan växa än mer vid en omtitt.
Betyg: 4/5



4. The long goodbye (Robert Altman)

Elliot Gould måste vinna månadens coolaste skådis. Robert Altman ger sig på film noir och resultatet blir så jäkla schysst. Alla ingredienser finns där men allt är samtidigt lite off, lite glimten i ögat och lite mer laid back. Robert Altman, en favoritregissör som har otroligt hög lägstanivå...
Betyg: 4/5



3. The getaway (Sam Peckinpah)

Steve McQueen och Ali MacGraw är Mr. and Mrs Cool. The getaway är så mycket mer än en actiondänga med lite romantik. Den är humoristisk och exalterande och framför allt innehåller den ett mycket intressant, dynamiskt och nästan modernt förhållande.
Betyg: 4/5



2. Being there (Hal Ashby)

Briljant skådespelarinsats av Peter Sellers. Hjärtvärmande drama som både roar och oroar. Dramakomedi av bästa sort levererad av Hal Ashby.
Betyg: 4+/5



1. Paper moon (Peter Bogdanovich)

Innerligt skådespel från far och dotter. Filmen är en liten pärla som bygger på humor, känslor, spänning och överraskningar. Utspelar sig under tidigt 30-tal i södra USA men den handlar långt från bara om depressionen.
Betyg: 4+/5



Denna gång kommer jag också dela ut lite priser i väl valda kategorier


Bästa manlige huvudrollsinnehavare:

Nominerade:
Richard Dreyfuss, American grafitti
Clint Eastwood, High plains drifter
Elliot Gould, The long goodbye
Ryan O'Neill, Paper Moon
Peter Sellers, Being there

Vinnare: Peter Sellers



Bästa kvinnliga huvudrollsinnehavare:

Nominerade:
Julie Christie, McCabe & Mrs. Miller
Ruth Gordon, Harold and Maude
Shirley MacLaine, Being there
Tatum O'Neill, Paper Moon
Lily Tomlin, Nashville


Vinnare: Tatum O'Neill



Bästa par:

Nominerade:
Julie Christie och Warren Beatty i McCabe & Mrs Miller
Ruth Gordon och Bud Cort i Harold and Maude
Daria Halprin och Mark Frechette i Zabriskie point
Ali MacGraw och Steve McQueen i The Getaway
Shirley MacLaine och Peter Sellers i Being there

Vinnare: Ali MacGraw och Steve McQueen



Bästa regi:

Robert Altman står mot Robert Altman och Robert Altman. Vinnare är Robert Altman. Hal Ashby tvåa.



Bästa manus:

Jerzy Kosinski för manus till Being there.



Bästa inledningsscen:

Vinnare är inledningsscenen när Elliot Gould ska fixa mat till katten i The long goodbye. Youtube.
Runner ups:
- Inledningen med ett av Harolds alla självmord i Harold and Maude
- Paper Moon med begravningen för Addies mamma
- Being there med Peter Sellers kliver upp ur sängen, gör morgongymnastik och börjar titta på TV.



Bästa slutscen:

Vinnare: Explosionen med perfekt Pink Floyd-musik i Zabriskie point. Youtube.
Runner ups:
- Hon i opiumruset, han i snödrivan - grymma slutet av McCabe & Mrs. Miller
- Skottlossningen och den starka sången i Nashville- Hair-nivå på det slutet...
- Surfningen på atmosfären i Dark Star



Bästa humor:

Vi har två vinnare! Det blir delat pris mellan scenen på restaurangen mellan Addie och Moses under deras första dag ihop från Paper moon samt dialogen när Chauncey ska röntgas i Being there.



Bästa actionscen:

Delat pris igen! Denna gång är det The shoot out i The getaway som delar pris med scenen när de kör fram lastbilarna i Dawn of the dead.



Bästa känslosammet:

Sista scenen i Paper Moon. Det blir väldigt dammigt i rummet! Sista scenen, men titta inte om du vill undvika spoilers!


Glöm nu inte att kolla in Movie-Noirs sammanfattning av Decennier 70-talet.

En ny topplista från sjuttiotalet där min pre-Decenniertopplista slagits ihop med listan i detta inlägg kommer någon gång i slutet av veckan och introduktionsinlägget inför Decennier 80-talet kommer ut sista fredagen i november.

6 kommentarer:

  1. Maffigt och mycket Matigt detta!

    Ligger ju lite i samma generation som dig och har nog sett de flesta av rullarna ovan....och håller faktiskt med om det mesta! Förutom att American Graffitti förtjänar en högre placering!! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket Steffo. det tog sin lilla tid att laga till allt det matiga...

      Kul att du håller med om mycket, och resten, speciellt American grafitti, får vi diskutera över en whiskypinne någon gång! :-)

      Radera
  2. Hm har inte ens sett hälften av filmerna på din lista just den översta halvan är väldigt tunnsådd för min del. Fint jobb dock blir intressant att se hur många av ovanstående filmer som är listvärdiga

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då hoppas jag att jag ger vederbörlig varning där det passar och förhoppning om filmtips som kan passa för de övriga.

      Radera
  3. Kul läsning och även om där fanns några bottennapp så ser jag en hel del fyror och starka fyror. Ska inte gå igenom samtliga filmer och betyg, men några korta tankar.

    De jag tycker är bättre än vad du tycker: The Parallax View, Marathon Man, Duel, The French Connection och Assault on Precinct 13. Samtliga är fyror eller mer (förutom Duel som är en svag fyra).

    De jag tycker är sämre: Dawn of the Dead tycker jag är lite svagare, men inte mycket. Sen gillar jag Harold and Maude och Paper Moon, men lite svagare betyg har jag trots allt gett.

    Största överraskningen? Helt klart att The Getaway tar tredjeplatsen. Måste vara Ali MacGraws medverkan som höjer den för dig. Men kul överraskning ;)

    Håller med om det mesta kring dina utmärkelser, inte minst skådespelarna. Bra nomineringar där!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för härlig kommentar.

      Jag tycker att jag skötte mig ganska bra till slut! Inte alls så neggig som jag kände mig i inledningen av månaden. Då tänkte jag att du snart skulle få psykbryt på mig och mina negativa åsikter om de älskade sjuttiotalsklassikerna.

      Men det tog sig och som du är inne på så var det ett antal sköna fyror som ramlade in. Sju stycken av de 23 filmerna tror jag bestämt det var.

      Var kul med lite extra priser och kategorier. Sådana brukar jag annars bara dela ut i sammanfattningsinläggen för Stockholms filmfestival. Borde gjort det på de tidigare decennierna också!!

      Radera