onsdag 9 mars 2016

Top 10 films of 1992



Nu har vi kommit fram till filmåret 1992 och attans vilken skillnad två år kan göra. Förra månaden bloggade vi om 1994. Om det det gången var svårt att hitta tio värdiga filmkandidater för min personliga topplista är det tvärt om då det gäller filmåret 1992. Här finns en drös av bra filmer att välja på. Närmare tjugo filmer vid första genomgången av filmer jag sett från året. Till slut fick jag ner bruttolistan till 15 kandidater men sedan började det bli svårt att välja. Jag ville ha med alla på listan! Men ack de måste ner till de tio. Denna gång gjorde jag som jag ibland gör. Jag tittade på några korta snuttar på varje film för att minnas stilen, skådisarna och feelingen runt filmen. En del av dessa filmer har jag inte sett på drygt tjugo år. Och som vanligt blev jag jättesugen på att se om flera av dem. En risk med att "ta stickprov" är att man fastnar i en film, vilket i och för sig är ett tecken gott som något att filmen är värd att hamna på topplistan.

Det var inte lätt och i princip alla filmer utom topp 3 är jag osäker på och deras inbördes ordning skulle säkert kunna bytas om jag skulle se om alla filmerna på listan. Men som vanligt är det magkänslan som får styra och det är som de gamla grekerna säger - det är bättre att sätta ihop en topplista och uppdatera den senare än att inte ha en topplista alls!


Topplistan 1992






10. My cousin Vinny (Jonathan Lynn)


En skön dramakomedi i domstolsmiljö. Det är något speciellt med domstolsfilmer. Den lockar fram en spänning som ofta leder framm till en konklusion där de dåliga förlorar och de bra vinner. Only at the movies! Var inte Marisa Tomei värd sin oscar som bästa kvinnliga biroll? Jag gillade henne i denna film.





9. A few good men (Rob Reiner)


"You can't handle the truth!". Jack Nicholson må spela över så att det flyger fradga om munnen på honom men Tom Cruise och Demi Moore gör bra roller i denna täta dramathriller i domstolsmiljö (igen, se plats 10).





8. Husbands and wives (Woody Allen)


En pratig Woody Allen-film om neurotiska intellektuella i New York som har problem med sina relationer. Har vi hört den förut? Javisst, men denna gång kör han med en skakig handhållen kamera och vi får ännu mer en känsla av att vara flugan på väggen som tittar in i karaktärernas liv. Jag älskade denna film när den kom men har inte sett om den sedan sist. Hur bra är den idag?





7. Housesitter (Frank Oz)


Här kommer min "guilty pleasure" på listan. Det är en underbart varm romantisk komedi med Steve Martin och Goldie Hawn i högform. Steve Martin var en av mina absoluta favoritskådespelare under cirka tio år från början av åttiotalet.





6. Singles (Cameron Crowe)


Ännu en favorit från när det begav sig. Cameron Crowe må ha tappat stinget lite nu för tiden, men detta är från hans glansdagar, hans tidiga karriär. En superskön film om ett brokigt gäng unga vuxna som försöker finna sin plats i livet till tonerna av den spirande musiksstilen i Seattle under tidigt 90-tal, grunge. Matt Dillon, Campbell Scott, Bridget Fonda, Kyra Sedgwick, Jeremy Piven och Chris Cornell gör alla otroligt sköna typer. Missa inte Paul Giamatti i en av hans första roller. Nostalgifilm för mig.





5. Basic instinct (Paul Verhoven)


"What are you gonna do? Charge me with smoking?" En mordhistoria och thriller men också så mycket mer än så. Michael Douglas och Sharon Stone är grymma i denna klassiker. Jag kommer ihåg filmen som att den är lite på gränsen hela tiden. Skulle de ens vågat göra en film som denna idag? Ytterligare en film som jag verkligen blev sugen på att se om...





4. Alien 3 (David Fincher)


Kaotisk inspelning, bråk mellan debuterande David Fincher och filmbolaget, och alla möjliga problem med manus, speciellt efter att de klippt bort centrala delar av handlingen. Men det är ändå Alien-universat, Ripley och en superintensiv miljö. Det är en bra film om man tar sig tid att titta på den långa versionen i boxen. Men väntar er inget av specialeffekterna för de är både daterade och ofullständiga.





3. Reservoir dogs (Quentin Tarantino)


En film som borde hamna på topp 3. Minst. Men jag har inte sett om den på bra länge så den når inte upp till andra plats. Men vem vet, jag får kanske se om den och ställa den mot tvåan i en "death match". Är inte detta Quentins näst bästa film så säg. Jag har alltid tyckt så i alla fall. Jag gillar skådisarna, dialogen, den brutna tidslinjen och allt blodet. Fräscht på något sätt, i alla fall när den kom ut. Hur den står sig nu är lite oklart.





2. Unforgiven (Clint Eastwood)


Film som jag nyligen skrev revy på och kunde då slå fast att den sannerligen håller än idag. Filmen känns ganska tidlös. Clintan har gjort alla revisionistiska westerns moder. Den är otroligt bra.





1. The player (Robert Altman)


"Den bästa filmen som jag sett, som jag inte såg på bio." Så sa jag alltid om denna film förr i tiden, före bloggen. Det var på den tiden film fortfarande var bäst på bio. Filmen är en otroligt bra Hollywood-satir. Om man gillar film om film och en massa kända och bra skådespelare och ett fantastiskt manus och ett intressant mysterium är filmen för dig. Den ligger bland topp 10 alla kategorier för mig.





Bubblarna som inte fick plats och som borde ses om för att ge dem chansen:

  • Unlawful entry (Jonathan Kaplan) - enligt minnet en otroligt spännande film med en våldsamt creepy Ray Liotta och en supersexig Madeleine Stowe
  • The last of the mohicans (Michael Mann) - spännande om indianer och vita men mer än en "cowbojs och indianer"-matinéfilm
  • Under siege (Andrew Davis) - underskattat action utan slut med två perfekta skurkar som tar över hangarfartyg i Tommy Lee Jones och Gary Busey. Steven Segal och Erika Eleniak står på de godas sida.
  • Glengarry Glen Ross (James Foley) - pratigt om kallhamrade säljnissar i kontorslandskap författat av David Mamet
  • Lethal weapon 3 (Richard Donner) - Dödligt vapen-filmerna tappade betänkligt efter ettan men denna har Rene Russo!


Ok, vad sägs om ovan? Känner du igen några filmer? Jag ska också redovisa vilka filmer jag inte sett som kanske skulle haft chansen:



Osedda filmer:

  • Honeymoon in Vegas
  • Twin Peaks: Fire walk with me




Årets sämsta film står mellan två lika usla filmer. I alla fall som jag minns dem:

  • Batman returns - japp den med Danny DeVito som pingvin, så dålig att jag inte sett klart filmen
  • Death becomes her - japp den med Goldie Hawk med ett hål i magen, tror att jag olycksaligt nog såg denna på bio, urk


Idag har en samling filmbloggare gått ihop och bloggar koordinerat om filmåret 1992. Kolla in vilka filmer de övriga har som favoriter via följande länkar:
Movies-Noir
Fiffis Filmtajm
Rörliga bilder och tryckta ord
Jojjenito - om film
Flmr
Absurd cinema
Filmitch

18 kommentarer:

  1. Det var verkligen oväntat få överlapp. När du går dina UUÅBL över varje årtionde (för det gör du väl? ;) ) känns det som att 90-talen spretar mer än de andra

    10. My cousin Vinny – inte sett
    9. A few good men – snål du är ;)
    8. Husbands and wives – mnä, inte min kopp Allen-te. Eller också var jag bara oförberedd, tror det var den första icke-komiska Allen jag såg
    7. Housesitter – har sett, men inte så mycket mer.
    6. Singles – grunge-charm 
    5. Basic instinct – jag har aldrig varit särskilt förtjust I den här
    4. Alien 3 – där ser man. Bra men inte så bra
    3. Reservoir dogs – yay
    2. Unforgiven – yay
    1. The player – hm, skulle kanske se om? Men Altman är ingen jättefavorit hos mig öht.

    Batman returns – håller med om denna som en av årets stora besvikelser, what the hell happened?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehehe, en UUÅBL eller UDBL alltså? Jo, kanske det kanske... :-)

      Jag kommer ihåg Husbands and wives som ett drama men med en hel del humor i. men helt klart inte en renodlad komedi såklart. Har dock allt för vaga minnen av den.

      Svårt för Altman? det överraskar mig mycket. Trodde han skulle falla dig på läppen.

      Radera
  2. Utan att ha sett någon av de andra nominerade så håller jag med om att Marisa Tomei inte var en ovärdig vinnare. Till skillnad från Al Pacino som vann huvudrollspriset för sin näst bästa prestation under året.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var hon bra! Jag läste någonstans om historiska misstag av Akademin och då var valet av henne '92 med i listan. Personligen var jag inte alls road av Pacinos insats i den filmen...

      Radera
  3. My cousin Vinny är oförskämt underhållande, så långt kan jag hålla med. Men inte en väldans stor film. Intressant förstaval.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underhållande och "guilty pleasures" är högt värderade egenskaper hos filmer när jag gör mina topplistor. De ska vara personliga, listorna, och man måste våga stå för sina i allmänhetens kanske mer tveksamma val också. :)

      Gillar du The Player? Jag älskar den.

      Radera
  4. Tvärtom världen - det du kände för 94 kände jag för 92 ;)
    10. My cousin Vinny – helt ok men ballar ur mot slutet
    9. A few good men – helt ok men Cruise är för flåsig
    8. Husbands and wives – vet inte om jag sett den.
    7. Housesitter – har inte sett
    6. Singles – ok
    5. Basic instinct – på listan
    4. Alien 3 – håller med långa versionen ska det vara
    3. Reservoir dogs – på listan
    2. Unforgiven – på listan
    1. The player – har bara sett den en gång och då gillade jag den inte alls brukar inte vara så förtjust i film om film - men undantag finns
    Holy moly fyra överlapp !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker 1992 var starkt men jag tror att jag är i minoritet i den frågan.

      Köper din brasklapp om film om film, men egentligen tycker jag att The Player är så otroligt mycket mer. Filmbranschen finns där givetvis men storyn skulle lika gärna kunnat utspelats i någon annan bransch (med vissa uppenbara tweakar). Alla cameos passar i och för sig bäst i filmbranschen så den är väl kanske ändå mest lämpad för just denna bransch... Jag tar tillbaka. :)

      Radera
  5. Gött att ännu en håller med mig om Singles!
    Och att ettan skulle vara precis den förstod jag, vet ju hur mycket du talar dig varm om den!

    Och ...Vinny!! Den är bra alltså!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo visst fanns det några bra filmer från året som alla dissar så ändå!

      Radera
  6. Vi tyckte alltså precis tvärtom gällande filmåren 92 och 94. Intressant.

    Det känns som att jag glömt Alien 3 när jag ser din lista. Jag gillar ju den. Attans.

    Din etta, precis som min, är bara med på en lista, är det inte så? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, men jag verkar vara i minoritet så det är väl jag som tycker konstigt helt enkelt.

      Hur kunde du glömma Alien 3??? Attans.

      Radera
  7. 10. My Cousin Vinny - Mysig film och Marisa Tomei var absolut inte oförtjänt av sin Oscar. Även Joe Pesci är bra. Rolig och mysig. Bubblare hos mig.

    9. A Few Good Men - Bra domstolsfilmer är oftast sevärda, så även denna. Aldrig varit en jättefavorit, men ser gärna om den (igen).

    8. Husbands and Wives - Inte min absoluta favorit-Woody, men en av de bättre och den letade sig in på min lista. Har för mig att jag gillar Sydney Pollack mest av alla i denna. En allvarligare Woody.

    7. Housesitter - Har nog sett denna för länge sen, men minns inget av den. Dags för omtitt känner jag nu, tack! Steve Martin gillar jag också.

    6. Singles - Inte sett denna Crowe-film som det ser ut så det bör det bli ändring på känner jag.

    5. Basic Instinct - Även med på min lista och det är en av flera bra 90-tals thrillers som är lite edgy och minnesvärd. Hög omtittsfaktor.

    4. Alien 3 - Långt efter de första två filmerna i min värld. Går att se, men ingen listplacering för egen del.

    3. Reservoir Dogs - Den vann min "dödsmatch" mot Unforgiven om förstaplatsen efter att jag såg om den. Helt klart en toppfilm och en stark fyra delades ut vid senaste titten.

    2. Unforgiven - Tappade topplaceringen till RD hos mig, men en jättebra film av Clintan är det.

    1. The Player - Lite överraskande att se den före två av mina favoriter från året, speciellt som jag personligen blev något besviken på denna. Hade länge velat se den (detta var på den tiden när man letade bland videobanden i videobutikerna) och när jag äntligen såg den infriades inte mina förväntningar. Ser dock gärna om den då jag kan tänka mig att jag ser den med lite andra ögon och förväntningar idag.


    Bubblarna:

    Unlawful Entry - Med på min lista. Trion Liotta, Russell och Stowe funkar bra i denna thriller.

    The Last of the Mohicans - Hamnar högt upp hos mig. Mann när han var "on top of his game".

    Under Siege - Förmodligen Segals bästa film (även om det inte säger så mycket). Funkar för stunden. Kul att det är regissören till Jagad med Harrison Ford.

    Glengarry Glen Ross - En film som lyfte vid omtitt och tog sig in på min lista. Klart stabil pratfilm med bra prestationer.

    Lethal Weapon 3 - Nej, med Pescis inträde blev det sämre i mitt tycke. Fast jag har inte sett om den på väldigt länge så möjligt att den funkar bättre än jag minns den som.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för lång och fyllig kommentar!

      Kul om du ger Singles en chans. Men jag vet inte hur den skulle uppfattas idag om jag såg den för första gången nu. Tror att den kan vara lite daterad. Eller så funkar den där tidiga 90-talsstilen dig bra och då blir det bara kul.

      Jag har ju inte sett Reservoir dogs på länge, länge och på något sätt slank Unforgiven förbi den på upploppet. Men jag ska se om ED någon gång och så blir det kanske byte på pallen igen!

      Personligen tycker jag att The Player nästan har allt man vill ha i en film. Den ska dock inte ses som en snustorr berättelse rakt upp och ner. Precis som med vissa andra filmer har den en liten touch av magisk realism över sig. Det är en saga i en förstärkt verklighet. Andra filmer jag direkt tänker på som är åt det hållet är The Thomas Crown Affair och L.A. Story.

      Jag skulle vilja se om alla mina fem bubblare för de är precis det, bubblare som mycket väl skulle kunna slå sig in på listan efter en omtitt. Kan Under siege till och med vara bättre än The fugitive?? :)

      Radera
  8. Lustigt hur man uppfattar filmår olika. För mig var '94 ett starkare år men det kanske är mer av en känsla eftersom Shawshank och Pulp Fiction var toppfilmer för mig. Själva bredden är nog liknande.

    10. My Cousin Vinny – Inte sett. Karate Kid!
    9. A Few Good Men – Japp, även på min lista.
    8. Husbands and Wives – Inte sett. Borde kanske se då jag gillar Woody när han är mörkare.
    7. Housesitter – Inte hört talas om. Tjejen som...?
    6. Singles – Ljudgården!
    5. Basic Instinct – Newman!
    4. Alien 3 – Bioversionen bättre i mina ögon. Din översta och nedersta bild finns ju inte i den förlängda versionen t ex, i alla fall om jag ska lita på min text om den förlängda versionen. ;)
    3. Reservoir Dogs – Yes!
    2. Unforgiven – Känner att jag borde se den här, eller se om den möjligen. Kan inte minnas om jag sett den riktigt ordentligt.
    1. The Player – Inte sett. Altman är kanske inte nån favvo men han har gjort en del pärlor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Från min text:

      "En sak som slog mig när jag såg slutet i Assembly Cut är att bioversionen är så himla mycket bättre just här. I bioversionen så faller Ripley ner i den brinnande smältugnen precis när monsterdrottningen föds och hon håller kvar monstret för att se till att hon verkligen förintas tillsammans med henne i lågorna. Effektfullt. I Assembly Cut — så faller hon bara ner i lågorna. Just det här var en av mina favoritscener i filmen när jag såg den första gången och att den var ändrad till det sämre i den förlängda versionen kändes skumt. Hmm, inte bra. Jag tycker nog generellt att Assembly Cut känns lite segare, lite sämre."

      Men det är ju möjligt att finns fler förlängda versioner. Det brukar ju göra det.

      Radera
    2. Det är lurigt det där med att jämföra gamla filmår, speciellt som man inte sett speciellt många av dem nyligen.

      Alien 3 där ja. Menar du att det är stora skillnader i slutet också? Det hade jag inte koll på. Tror att jag såg den långa versionen senast jag såg filmen (vilket var jättelänge sedan). Men jag trodde dock att scenen som bilderna är tagen från var med i båda. Där ser man hur minnet kan spela en ett spratt. Får kanske bli en "Filmserier" på Alien snart låter det som! :-)

      My cousin Vinny skulle du gilla!

      Hehe, nej Housesitter heter faktiskt inte Tjejen som... Jag googlade och tydligen heter den "Snyltgästen" på svenska.

      Chris Cornell!! I like him.

      Om du inte kommer ihåg att du sett Unfogiven skulle jag gissa att du inte sett den.

      The Player är en given chansning för dig i min bok. Tänk om det är en av pärlorna!! :-)

      Radera
    3. Oj, blev fel ordning där då jag postade om mitt svar pga att jag rättade en massa skrivfel...

      Radera