måndag 22 september 2014

Den Ultimata Årsbästalistan - 19861986 visade sig vara ett grymt starkt filmår. Tycker jag i alla fall. Jag hade inte filosoferat runt det så mycket förr, men nu när jag sammanställde min topplista för året var det uppenbart. Vi var ett gäng filmbloggare som publicerade våra listor i torsdags och nu när jag hade fått ihop till hela sex listor att bygga på har jag som traditionen bjuder sammanställt Den Ultimata ÅrsBästaListan - UÅBL 1986.

Någon av bloggarna tyckte att vi höll ihop våra val mer än normalt och det är kanske så. Är 1986 ett starkt men smalt år? Eller är bara våra minnen från året glest, dimmigt eller nedbrutet?

För poängberäkning och sånt kan du kolla in introduktionen till den första ultimata årssammanställningen - UÅBL 2013.

Listan nedan bygger på följande sex förhoppningsfulla listskrivare: Magnus, Fiffi, Sofia, Johan, Christian och undertecknad.

I de sex listorna har totalt sett 30 filmer nämnts. Här har du top 10:

1. Aliens (Cameron) 36 poäng (fem listor, två förstaplaceringar)
2. The fly (Cronenberg) 27 poäng (fyra listor, en förstaplacering)
3. Platoon (Stone) 24 poäng (fyra listor, en andraplacering)
4. Der Name der Rose (Annaud) 22 poäng (fyra listor, en fjärdeplacering)
5. Feris Bueller's day off (Hughes) 21 poäng (fyra listor, en förstaplacering)
6. Stand by me (Reiner) 19 poäng (tre listor, en andraplacering)
7. The hitcher (Harmon) 19 poäng (tre listor, två tredjeplaceringar)
8. Top gun (T. Scott) 19 poäng (tre listor, två fjärdeplaceringar)
9. Highlander (Mulcahy) 17 poäng (fyra listor, en tredjeplacering)
10. Blue velvet (Lynch) 16 poäng (tre listor, en andraplacering)

Klicka på länkarna för underbar filmkärlek från de deltagande bloggarna.

Listan skapades den 21:a september 2014.

Övriga filmer som nämnts på någon av listorna i rangordning; Three amigos, Hannah and her sisters, Henry: portrait of a serial killer (en förstaplacering), Manhunter (en förstaplacering), Cobra, 37,2 le matin, Jean de Florette, Clockwise, Labyrinth, Pretty in pink, The Mosquito coast, Morrhår och ärtor, Little shop of horros, Youngblood, From beyond, Mona Lisa, Big trouble in Little China, Star Trek IV: The voyage home, I lagens namn, Something wild.

Om du vill delta i listskrivande över favoritfilmer per filmår hör av dig via mail. Tidigare UÅBL:or finner du här: UÅBL 1988, UÅBL 1998UÅBL 1999UÅBL 2008UÅBL 2009UÅBL 2010UÅBL 2013


Ripley
Newt
Pvt. Hudson
Cpl. Hicks
Bishop
Carter Burke
Lt. Gorman
Sgt. Apone
Pvt. Vasquez
Pvt. Drake
Pvt. Spunkmeyer

14 kommentarer:

 1. Det här är nog den UÅBL som stämmer bäst jämfört med min lista. Kanske inte i rangordning av filmerna men sett till hur många av mina favvisar som är med. Och en tämligen överlägsen etta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du känner dig hemma. Du fick med fem stycken va? Själv har jag med sju stycken (!) plus att jag hade Aliens som etta. Känns supernajs. :-)

   Attans. det är nog dags att se Aliens snart igen! :)

   Radera
 2. Fem på listan känns ganska stabilt. Ett bra filmår det kan jag verkligen hålla med om. Är sugen på att se om en hel del filmer på listan fräst The Fly och The Hitcher.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannerligen. Jag är faktiskt inne på att se om hela topp 10 på min egen lista. Det stora Decennier-projektet konkurrerar dock om tiden...

   Radera
  2. Fast kanske ska du slänga in några av de du känner för att se om i Decennier också? Kommer själv ta med några jag sett tidigare, men inte minns som jag vill se om...

   Radera
  3. Jag kommer ha fullt upp med osedda filmer i 80-talet. tror att jag bara har en enda som jag sett och den såg jag under så dåliga omständigheter att jag inte kommer ihåg den alls. Att se om favoriter från '86, eller annat år, är ett annat typ av projekt...

   Radera
  4. Låter vettigt. Har man så många filmer att se om bara från ett år är det nog bäst att ta det separat. Decennier är främst till för att se sånt man inte sett. I mitt fall känns det dock rätt att ta med några tidigare sedda då de passar in i temat. Annars kan det lätt bara bli mindre kända filmer då man sett de flesta storfilmerna.

   Radera
  5. Det är sant att vi båda sett de flesta av de kändaste, men jag i alla fall har en del "blind spots" kvar att se. Ser redan fram emot december! :)

   Radera
 3. 8 av 10 har jag på min topp tio, inte dåligt. Såg om en av filmerna jag hade utanför listan som nu tagit sig in. Mer om det i början av oktober...

  Så ja, detta år stämmer fint överens med mina favoriter från året!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, 8/10, då "leder" du...

   Radera
  2. Ja, jag vet inte om det är så mycket att leda, men kul att kunna konstatera att andra gillar filmerna lika mycket. De två som inte tog sig in på topp tio hade jag även omnämnt som sådana som låg preics utanför min lista.

   Radera
 4. Dags att se om The Fly, det märker jag det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte ens sett The fly! Encoyable!

   Radera