söndag 21 september 2014

Assault on Precinct 13 (1976)

 

Got a smoke?

70-talet och tidiga 80-talets bästa actionregissörer måste varit Walter Hill och John Carpenter. Filmer som The Warriors, Escape from New York och The thing är bland mina "all time favorites".

En Carpenter-klassiker som jag dock missat var denna film, Assault on precinct 13. Precis som i favoritfilmerna från denna tid är handlingen ganska enkel i de bästa filmerna, så också i denna.


En brokig skara medborgare stängs inne på en nyligen nedlagd polisstation under en belägringsliknande anfall från ett brottsligt gäng i södra Los Angeles. Vi har en "police leutenant" som basar över stationen under nedläggningen, några sekreterare, en vanlig polis, en man som sökt skydd på stationen efter att han stött ihop med gänget samt vakter och fångar från en fångtransport som stannat till vid stationen.

Filmen liknar Night of the living dead minus zombies plus gängmedlemmar med skjutvapen. Denna film har dock en helt annan ton. John Carpenter har som brukligt skrivit filmmusiken och den är helt suverän. Otroligt suggestiv och bra. När jag såg om Flykten från New York nyligen var det Carpenters musik som mest stod ut.


Assault on precinct 13 kommer dock inte i närheten av Escape from New York. Dels är filmen inte lika spännande helt enkelt. Dels är miljön tråkigare, hur kan någon film mäta sig med ett Manhattan som blivit ett fängelse och befolkas av olika "stammar" av brottslingar? Men den största skillnaden är att denna film inte har lika lustiga karaktärer och dialog och den är därmed inte lika rolig och underhållande. Tonen i denna film är lite mer allvarlig och därmed mindre underhållande. Hade Carpenter kanske målet med mer samhällskritik med denna film?


Personen som har befälet på stationen, Lieuenant Bishop är helt anonym. Den farlige och lite lätt galne fången Napoleon Wilson är dock ganska kul. Han har en lite grej på gång med en av stationssekreterarna, fröken Laurie. Hon var häli så det var helt förståeligt.


Kul med gamla filmer som uppfyller förväntningarna. Detta var en bra film, om än inte på samma nivå som de jag nämnde i inledningen av denna text.

Jag ger Assault on precinct 13 tre döda gängmedlemmar av fem möjliga.

Betyg: 3/5
14 kommentarer:

 1. Jag är väldigt förtjust i denna film. Innan Carpenter gjorde sina mest kända som Halloween och The Thing fick man denna pärla. Sett den många gånger (växte i princip upp med den på sliten VHS) och tröttnar aldrig på den. Musiken, musiken sen! Toppbetyg där.

  Personligen föredrar jag denna framför Flykten från New York som jag aldrig riktigt fastnat för. Det är något där som skär sig (förmodligen är det det slitna framtida Manhattan). Men dålig är den inte.

  Tillsammans med Halloween och The Thing är det här min favorit-Carpenter.

  Så här har jag skrivit om Attack mot polisstation 13 (en stark fyra).
  Och här är samtliga filmer jag skrivit om av Carpenter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, denna är nog en sådan film att den som man såg först och såg om flest gånger som ung fortfarande rankas högst. Jag hade inte sett den förrän nu och då blev det ett positivt betyg, en trea, men inte mer.

   The thing och Escape from New York är mina favoritter från Carpenter.

   Radera
 2. Det var ett tag sedan jag såg Assault men minns den som väldigt bra. Kanske ingen karaktär som är lika lätt igenkännlig som Snake men håller trots det en hög nivå. Ska du klämma remaken med Ethan Hawke?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo den är bra, jag gav den ett fördelaktigt betyg med min trea.

   Kan kanske komma att se nyinspelningen men inte inom Decennier specifikt. Är den värd en titt?

   Radera
  2. Personligen tyckte jag den kändes onödig. Räcker gott med originalet.

   Radera
  3. Ok, bra att veta M-N. Men det kan ju alltid hända att den slinker med ändå någon gång... :)

   Radera
  4. Jag minns remaken som helt ok men kan samtidigt hålla med M-N, den tillför inte direkt någonting

   Radera
  5. @Sofia: du har övertygat mig! Klart den ska ses!

   Radera
 3. Jag tycker remaken är riktigt bra.

  SvaraRadera
 4. Gött, ska se remaken någon gång. Helt klart kul att jämföra filmerna om inte annat. Väntar med att läsa din jämförelse dock till jag sett filmen.

  SvaraRadera
 5. Jag hamnade på samma betyg. Jag är ganska övertygad om att om jag hade sett den i samma ålder som jag såg Flykten från New York så hade jag ändå gillat Flykten från New York betydligt mer. Just framtidsvisionen, Manhattan som fängelse, Snake och allting. Assault... känns helt enkelt lite tråkigare.

  SvaraRadera