fredag 19 september 2014

THX 1138 (1971)


Chrome Robot: You have nowhere to go. I am here to protect you.

Denna veckas gemensamma film är George Lucas tidiga sci-fi-klassiker THX 1138. Lucas har tagit namnet från denna film till det ljudsystem hans bolag har, THX. Detta var en film som länge legat på min "vill se"-lista. Jag trodde kanske inte att den skulle vara så jättebra, men man vill ju gärna se vad Star Wars "fader" gjorde i genren före han skapade den älskade trilogin.


Robert Duvall spelar THX 1138, en arbetare i denna mycket dystopisk framtidsversion. Filmen är som en blandning av 1984, Brazil och Twelve monkeys. Konsumtion är religion och sex är otillåtet. På något sätt har människorna övertygats att kontinuerligt ta lugnande medel.

THX 1138 lever tillsammans med LUH och hon vill att de ska fly från den mekaniserade staden under jordytan. Men alla människor, alla rum och alla aktiviteter övervakas och de älskande tu blir genast arresterade och ställda inför rätta.


Detta var en bister historia. Efter en mycket trevande inledning tar den sig rejält under andra halvan. Jag hinner få starka sympatier med THX och LUH, men filmen är oväntat krass och svår. Om Star Wars gör mig glad och uppåt, gör TXH 1138 mig ledsen och mörk.


Robert Duvall gör huvudrollen helt adekvat, men egentligen är han en skådespelare som jag aldrig varit speciellt förtjust i. Donald Pleasence gör en lustig liten biroll. Han spelar halvgalen på ett galet bra sätt. Kärleksintresset LUN spelas av Maggie McOmie och hon påminner om Samantha Morton från Minority report, en annan film som tematiskt kan liknas vid denna.


Det jag gillar mest med filmen är nog den dystopiska miljön och samhället som målas upp. En mycket rolig scen var bland annat när THX gick till en automat för att prata med en präst. Reklamjingel om att man blir lycklig om man konsumerar som fladdrar förbi får mig att tänka på Paul Veerhovens liknande framtidsversioner i filmer som Total Recall och Starship Troopers.


THX 1138 startar ganska svagt, tar sig klart mot slutet men avslutas innan jag blivit helt engagerad i historien eller karaktärerna. Det känns nästan som att det saknas en tredje akt i filmen. Som det är nu är filmen mer än ett orosmoln i mitt sinne än en klart lysande fyr. THX 1138 var kul men lite för lite, lite för sent för att bli en favorit. Jag ger den tre Cohagens av fem möjliga.

Betyg: 3/5

Vad tyckte då mina Decennier-kompisar? Inrättar de sig i leden som goda konsumenter, eller slår de sig fria från det totalitära samhällets förtryck? Movies-Noir och Jojjenito.


Läs också Roger Eberts text.

17 kommentarer:

 1. Jag tyckte att både miljön och historien om paret som inte fick vara tillsammans ganska bra. Påminde mig lite om bra sci-fi's som jag läst, tex av Isaac Asimov.

  Den automatiska prästen var filmens roligaste scener och bästa satir. Du vet väl att det finns sådana redan idag? Det är väldigt svårt att upptäcka dem, de är förvillande lika riktiga människor, men de alla säger ungefär samma sak...
  :)

  SvaraRadera
 2. Ja, vi tycker lika. Finns inte så mycket mer att säga. Vad tyckte du om den i mina ögon märkliga delen som utspelades i det där vita "fängelset"?

  Förresten, kul grej jag såg nu. Bilden i mitten där Duvall sitter på en bänk och Pleasence tittar in. På väggen står det klottrat "OMM is a hologram". OMM var tydligen namet på den där automatprästen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahh, nice spaning. Du är ju som vi alla vet redan kalibrerad mot "klotter"! :-D

   scenen i det vita fängelset? Inledningsvis var den bra. Det var då poliserna djävlas med honom och han får veta att LUH har blivit köttfärs, men sedan blir det så flummigt att jag nog zonade ut ett tag. Så fort han steg in i den tunnelbaneliknande underjordsmiljön var jag dock med i filmen igen.

   Radera
 3. Japp, det flummade ur, tyckte jag med.

  I det här fallet är klotter det rätta ordet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, The Jojjenito has spoken, klotter it is. :-)

   Radera
 4. Är helt överens. Vita rummet/fängelset började bra, men tappade sedan helt innan de lyckades fly. Tyckte filmen annars började mystiskt och mörkare än väntat. Gillade det. Men det höll inte så länge innan storyn tappade. Tog sig mot slutet igen, men som du är inne på känns det som det saknas något. Bitvis finns där en jättebra film på ytan, men manuset räcker inte till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi är ense. Stark inledning, väldigt trevande i mitten och en ganska bra spurt som ändå inte nådde fram.

   Radera
 5. Den här var alldeles för flummig för mig, däremot är jag lite nyfiken på Carpenters Dark Star

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, Dark Star var bra länge sen man sett. Minns den dock som väldigt b-aktig. Roligast är väl badbollen! ;) Ingen film jag känner ett sug efter att se om.

   Radera
  2. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, Sofia! :-)

   Radera
 6. Ett av docentens slagord är ju "lycka är att konsumera", kan det vara från denna film?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, kanske, det passar in i handlingen men jag känner inte igen det som ett specifikt citat...

   Radera
 7. Ganska bra film vill jag minnas.
  Att sedan Trent Reznor har samplat delar gör den inte sämre! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska bra => 3. Tror att vi har ganska lika åsikt.

   Trent Razor samplat? Känner jag inte till. Får lyssna på det när du kommer upp och hälsar på! :-)

   Radera
  2. Det kan vi gärna göra - men det är ingen normal sampling - så du får en försmak här.

   Lyssna på de 10-15 första sekundrarna på denna sköna låt:
   https://www.youtube.com/watch?v=RunfFTrTq5k

   Sedan ser du denna scen från THX 1138:
   https://www.youtube.com/watch?v=GysyU8sCdlM


   I övrigt kan även nämnas att ett annat favoritband, Laibach, har en hel låt som nästan enbart är gjord av samplingar från denna film:
   https://www.youtube.com/watch?v=Hlw4y8AwTKg

   Radera
  3. P.S. Det är kasst att blogspot inte gör länkar klickbara automatiskt.

   Radera
  4. Hmm, jo den där videon med misshandel är tung. Intressant att sampla den. Festligt på något sätt.

   Radera