måndag 1 september 2014

24: Live another day - Season 9 (2014)


"24" är en serie som jag antagligen kommer se varenda säsong av som de släpper ut. De första säsongerna var nyskapande och ofantligt bra. Egentligen är det bara första säsongen som lever upp till seriens koncept, dvs allt i realtid OCH att Jack inte kan ta några andra beslut än just de han gör i varje enskild situation.


Nu för tiden har givetvis serien tappat, som en åldrande actionfilmsstjärna som blivit lite rundare om kinderna och fått lite kulmage. Men jag är en trogen fan av Jack Bauer. Efter säsong 8 lades skiten ner och det var väl kanske lika bra. Men så uppstod serien igen med en kortad nionde säsong. Istället för tjugofyra actionfyllda avsnitt får vi denna gång tolv diton. Från förmiddag till sen kväll under en dag då den amerikanske presidenten är på besök i London. Till detta får vi en liten epilog som är nog så viktig inför eventuella framtida säsonger från förmiddagen dagen efter.


I denna säsong återser vi Jack och hans gamla vän Chloe som numera blivit en Lisbeth Salander-liknande rättshaverist på fel sida om lagen. Jacks gamle chef James Heller är numera USAs president. Och Jacks gamla flamma Audrey Heller är också tillbaka men nu är hon gift med Chief of staff Mark Boudreau.

En piggt nytillskott är Kate Morgan som spelas av Dexters flickvän, ehh, vänta nu, nej hon heter visst Yvonne Strahovski. Hon spelar en CIA-agent som kämpar mot och med Jack.


I övrigt får vi det vanliga. "We have been compromised". "Open a socket". "Secure the perimeter" och alla de andra vanliga utropen. "Chloe, give me eyes and ears". LOL, det är som vanligt jättespännande.

Tyvärr verkar dock denna säsong var en budgetvariant. "Look and feel" av det jag ser ger mig känslan att det är på samma nivå som en av alla såpor som går dagtid. Mycket av handlingen sker också inspelad i en studio, även om det finns en del scener från London (?) med omnejd.


Manus är inte heller helt tillfredsställande. Flera av presidentens staff med Chief of Staff Boudreau i spetsen är inte så professionella eller smarta helt enkelt som man kan förvänta sig för att det ska bli helt trovärdigt. Dessutom startas handlingen om trots att säsongen är kortare än vanligt, en strategi som de kört med i alla tidgare säsonger , dvs en tråd tar slut och problemen startar om så att säga. Det hade kanske varit bättre att bara fokusera på den stora tråden i en kortad säsong?


Favoriterna i denna säsong var Jack (som vanligt) och hans serbiske kompanjon, den killen var stentuff. Chloe då undrar du nu? Jodå, hon är på plussidan såklart, men hon är inte lika asocial och konstig som hon var i de tidiga serierna och det är så att vi önskar henne så konstig som möjligt. Eller hur, va? Sedan var det lite kul att se mamma Stark som seriens "bad guy". Jag hade kanske väntat mig att någon av hennes barn till slut skulle ställt sig upp mot henne, men men... Hon har i alla fall en förmåga att hamna i blodbad, den kvinnan!

Blir det en säsong 10? Ingen aning men om det blir så kommer jag lydigt bänka mig. Give me Jack Bauer!

Betyg: 3/5

2 kommentarer:

  1. Jag var fullt nöjd med omstarten men ska erkänna att jag börjar bli lite trött på Chloe. Klart man ser s.10 när/om den kommer :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. LOL, Chloe är för vanlig i denna säsong trots att hon ser ut som något som katten släpat hem. Klart man ser S10 - sant! :-)

      Radera