torsdag 4 september 2014

Marathon Man (1976)Szell: Is it safe?


No, it's not safe! Den andra konspirationsthrillerfilmen på två dagar och detta var ett stort fall framåt. Jag gillar Marathon man mer än The Parrallax view. Nu är dock inte Marathon man lika bra som dess rykte eller plats i filmhistorien antyder.

Filmen kan delas in i tre delar kom jag på när jag försökte sammanfatta mina tankar. Den första tredjedelen där Roy Scheider har huvudrollen är filmens bästa del. Bara Scheiders grå kostym med stela slipsen som han bär i scenerna från Paris är värda biljettpriset. De hade ett ganska hysteriskt mode på sjuttiotalet! Filmen är i alla fall både spännande och intressant under inledningen. Jag fann mig sitta och försöka pussla ihop hur Dustin Hoffmans doktorand, Roy Scheiders kurir och William Devanes CIA-agent hängde ihop. La för övrigt märke till att President James Heller trots allt varit ung en gång i tiden.


Sedan kommer den svagaste tredjedelen, partiet i mitten av filmen. Jag började undra om jag av misstag fått i mig ett sömnpiller igen! Detta är delen med filmens mest ikoniska scen. Japp, jag tänker på tandläkarscenen. Visst, det är ganska kul att ha sett den i sitt sammanhang men tillåt mig att välja bedövning, så förbaskat bra var den inte. Under denna del av filmen tar Dustin Hoffman mycket stor plats och han är allt annat än bra i denna film. En av de största positiva överraskningarna i Decennier för sextiotalet var att Dustin Hoffman var så bra i den likaledes bra filmen The Graduate. Men här i Marathon man spelar han över eller vad det nu är. Jag kan inte med mannen i denna film. Vi förstår att du har ont i tanden!!!! Enough is enough! Dustin Hoffman är en ojämn skådespelare, begränsad och beroende av en bra regissör. There, I said it!


Sista delen, den med den korta uppgörelsen mellan Hoffman och brittiske gentlemannaskådisen Laurence Olivier är dock lite bättre igen. Jag skulle vilja utnämna scenerna med Die Weisse Engel på gatorna i de judiska kvarteren i New York som filmens bästa.

Marathon man är inte jättedålig men den är sannerligen inte en favoritthriller heller. Den lämnade mig ganska oberörd och rejält uttråkad. Good riddance, nu har jag sett filmen i alla fall! Objective achieved.


Jag ger Marathon man två diamanter av fem möjliga.

Betyg: 2/5

12 kommentarer:

 1. Ser ett mönster här. Du verkar bli uttråkad av 70-talarna (åtminstone i thriller-genren). För mig handlar det mycket om stämningen som skapas och då tar jag hellre ett lugnare tempo än en massa action utan så mycket hjärna.

  Kan nog hålla med om att Hoffman är det svagaste kortet här. Men så är hans karaktär en något osäker person. Blir kanske lite övertydligt.

  Så här skrev jag om Maratonmannen som fick en fyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, mönstret är där. Men oklart om du förstår vad jag tycker fattas filmen. Jag vet inte om jag tolkar din kommentar rätt... Om du menar att jag bara gillar actionfilmer utan hjärna så är du helt fel ute... Jag gillar thrillers och actionfilmer med bra karaktärer och bra skådespelare som gestaltar dessa. Både och krävs. Det är oväsentligt om filmerna är långsamma eller actionfyllda.

   Sedan är dialogen och manuset viktiga element också.

   Jag nöjer mig helt enkelt inte med bra stämning och miljöer från 70-talet eller bra musik om det ovanstående inte är bra nog.

   Marathon man var mycket långt från en fyra för mig. Jag var uttråkad under stora delar av filmen. Ingen karaktär stod ut på ett positivt sätt, jag knöt inte an till någon av dem. Hoffman var dålig. Och handlingen var tämligen ointressant om jag ska vara helt ärlig.

   Radera
  2. Eller, jag måste uppdatera mig. Jag tror att vi har samma syn på vad en films stämning är... Jag tycker att en film kan leva på sin stämning helt och hållet. Men, när jag skriver att en film har "en bra stämning" betyder det ofta att många ingående delar är bra och att de delarna kan sammanfattas som "en bra stämning".

   De ingående delarna i flera 70-talsfilmer likt dagens film är inte sådana som jag går igång på. Det är det tråkiga tunna fotot, en ganska tidstypisk och stolpig dialog, och en kyla i filmerna som är svår att sätta fingret på. Då återstår bara chansen att karaktärerna eller handlingen sticker ut positivt för att jag ska gilla filmen.

   Vet inte om det "make sense", lite svårt att fånga orden...

   Radera
  3. Kommenterar båda dina svar.

   Nej, det var inte riktat mot dig med action utan hjärna-kommentaren :) Det var bara lite allmänt. Tror nämligen 70-talarna är lite långsammare och därför kan vara svåra att ta till sig om man vill ha lite mer fart. Tycker istället de har annat som lyfter upplevelsen för egen del. Fast vissa gånger kan det vara skönt med action utan hjärna. Dessa filmer fungerar dock som tidsfördriv och når sällan upp till några vidare höga betyg.

   När du säger att många 70-talare känns kalla så förstår jag vad du menar. Det är dock något jag gillar. Kylan du beskriver ser jag som ett plus. De är avskalade och (oftast) mer realistiska, kanske lite cyniska. Det ger många av filmerna från detta decennium en udd som man sällan hittar i dagens filmer. Inte för alla så klart.

   Radera
 2. Jag gillar Marathon Man. När jag såg den för kanske tio år sen så fick den en fyra. Älskade miljöerna och stämningen. Is it safe?-scenen tyckte jag var underbar.

  Men det är klart, om man gillar action utan hjärna då är det kanske inget att ha. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL, ja just det. Det måste vara där felet är! :-)

   Radera
 3. Jag har ingen aning om jag sett den här filmen eller inte. Jag trodde det men känner inte igen en enda av bilderna. Å andra sidan kan det vara så att jag gillar 70-tals thrillers av detta slag aaaningens mer än du så jag kanske ska ge den en chans trots allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske svårt att glömma om man sett tandläkarscenen eller inte... Så du har väl troligen inte sett den. Du kanske skulle älska denna film. Ta chansen!

   Radera
 4. Säger som Jojje, jag minns att jag gillade den men det var ett antal år sedan senaste titten. Därmed har jag svårt att bedöma den mot de konspirationsthrillers som finns i färskare minne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skulle säkert gen den en fyra! Statistiken indikerar det i alla fall... :-)

   Radera
 5. Och jag säger som Sofia ett bra tag sedan jag såg filmen men minnet säger att den var bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter rimligt! Verkar finnas många "där ute" som gillar denna film.

   Radera