fredag 15 november 2013

White Reindeer (2013)
Filmfesten började med några riktigt starka filmer i år. Tredje dagen spenderades med Erik och Johan från Har du inte sett den? Andra dagens enda film bokade jag av efter magknip. Kvällens första film och min tredje (om man räknar in Mud) blev den amerikanska independent-filmen White reindeer som visades på Klarabiografen på Kulturhuset. Insläppet gick ok, men det var ett fasligt spring med sent anlända biobesökare under de inledande tio minuterna och under hela den tiden stängde volontären aldrig dörren, så den dramatiska inledningen av filmen avnjöts med en stor lysande "blaffa" i ögonvrån (från den öppna dörren).

Filmen handlar om Suzanne (Anna Margaret Hollyman), en lyckligt gift 30-årig fastighetsmäklare i övre medelklassen. Hon är gift med den lokale tv-stationens meteorolog. En dag i början av december kommer hon hem och finner sin make död, skjuten av inbrottstjuvar. Suzanne faller ner i ett svart, svart, djupt, djupt hål. Filmen utspelas sedan under de förtvivlade veckorna som leder upp till julen.

Fasen, det är just sådan här filmer jag söker efter under filmfestivalen. Bra skådespelare och bra manus. Tungt drama som innehåller mycket mer varm humor och situationskomik än mången menlös komedi som kommer ut ur den stora filmfabriken i Hollywood.

Deprimerad
Vi får följa Suzanne genom sorgearbetets faser, allt från impulsköp, avsky för kött, förtvivlat letande efter vem hennes älskade make var, snatteri, droger och ett swingersparty. Just det sista där var filmens höjdpunkt. Absurt men hysteriskt underhållande sekvens. Filmen inleds med att Suzanne säljer en villa i samma kvarter som hon själv bor i till det välordnade paret Patti and George (Lydia Hyslop och festivalaktuelle Joe Swanberg). Patti är till utseendet mycket lik Charlotte York (Kristin Davis) från Sex in the city vilket gör hennes karaktär än roligare (kontrasten mot Charlotte). Patti och George mumlar om att beklä vissa rum med madrasser och när Suzanne frågar om varför de ska flytta säger de att de vill bo större. We enjoy to entertain... Senare i filmen när Suzanne är som mest avstängd av sorg besöker hon sina nya grannar och med sexgungan synlig i bakgrunden frågar hon om hon får komma på inflyttningsfesten. Patti skruvar besvärat på sig då hon menar att deras inflyttningsfest är lite "annorlunda". Suzanne blir dock inbjuden och påsatt. Hehe, hysterisk sekvens som sagt.

Lydia Hyslop
Filmen har fler trådar som jag inte avslöjar här. Allt som allt en mycket bra AI. Lite tårar och lite mer skratt. Det händer egentligen inte så mycket mer än att du hinner lära känna karaktärerna så mycket under de 90 minuterna att du nästan upplever det som att du känner dem som vänner.

Jag ger White reindeer fyra "mörka" hemligheter av fem möjliga.

Betyg: 4/5

4 kommentarer:

 1. Var ju lite nyfiken på denna, men passade inte riktigt in i schemat. Kul att den gick hem hos dig och får kanske försöka se den vid läge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, kul. Ser fram emot din text vad det lider.

   Radera
 2. tackar för tipset - det verkar vara en o annan film som är värd att se under festivalen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite. Nåja, årets festival var en besvikelse då jag inte fick in en enda femma, men det finns flera stabila fyror och det är ju inte så dåligt ändå...

   Men som helhet ett ganska svagt år.

   Radera