lördag 16 november 2013

Cold Comes The Night (2013)Till den sena visningen på filmfestens tredje dag, och min fjärde film, dök Markus upp och gjorde mig, Erik och Johan sällskap. Det var åsum, jag hängde med hela gänget från Har du inte sett den? Vad som inte var lika bra var filmen vi såg, Cold comes the night. Årets festival har i mitt schema blivit tunn på actionfilm eller thrillers så jag såg fram emot denna neo-noiriga spänningsfilm med stjärnan från Breaking bad Bryan Cranston i en av huvudrollerna. Men, men, men... Bläh. Dåli!

Cranston spelar halvblinda pengakuriren Topol som arbetar för ryska maffian. När hans partner blir mördad under en övernattning på ett motell och polisen fraktar bort hans bil som bevismaterial tar han motellägarinnan och hennes dotter som gisslan för att få hjälp att få tag på pengarna som är gömda i bilen.

Ok, en ganska hyfsad plot. Det skulle kunna blivit en bra film. Tänk på hur simpel storyn i No country for old men är till exempel. Någon hittar pengar, någon annan kommer för att ta tillbaka dem. En superfilm, 5/5. Men det handlar om genomförande, skådespelarinsatser, känsla, stämning och manus. Allt detta är ljusår sämre i en film som Cold comes the night jämfört med de bästa filmerna ur genren.

Jag har inte ens sett Breaking bad (än), men jag tyckte ändå att det var onödigt och störande att Cranston skulle spela hela filmen med en dålig rysk brytning. Markus trodde att det berodde på att han bröt på ryska i den animerade filmen Madagaskar (vad et va?), men det tycker jag inte är ett skäl nog.

Hela filmen osar av oerfarna filmskapare. Vissa scener är helt ok, men det är på tok för ojämnt. Den kvinnliga huvudpersonen Chloe spelas ok av Alice Eve (från senaste Star Trek-filmen). Den korrupte polisen Billy spelas dåligt av Logan Marshall-Green. Tyvärr blir inte heller filmen varken spännande eller extrem. Den har en tung olycksbådande stämning och på grund av stämning, handling och inledningsscen där man får se hur filmen slutar började jag misstänka att filmen skulle avslutas med en extremt våldsam scen. Då hade den i alla fall kunnat få oss att höja på ögonbrynen lite. Men icke, detta var på tv-filmsnivå. Och det är inte ett bra betyg.

Dessutom skedde filmens mest intressanta scen inne i en bil med mörka rutor. Varför vi inte fick se den scenen kan man undra. Självbedrog sig regissören att ta bort den jobbiga scenen skulle vara artistiskt minimalistiskt och därmed bättre?

Jag ger Cold comes the night två pengabegär av fem möjliga.

Betyg: 2/5

2 kommentarer:

 1. Mmm, jo jag håller med dig på de flesta punkterna. Detta var en av de filmer som jag på förhand var osäker på, men hoppades skulle kunna bli en pärla. Jag gav den ändå ett ok betyg, men ju mer jag tänker på den, ju mer grejer var på minuskontot.

  Polisen spelades inte bara dåligt, hans karaktär tog även konstiga beslut och var så uppenbart genomskinlig i sina skumma affärer. Och Cranston borde ha skippat brytningen, det funkade inte och blev bara fjantigt. Hans beslut på slutet gav huvudbry istället för att ha kunnat bjuda på en tillfredsställande avslutning.

  Haha, ja scenen med bilen och de tonade rutorna var helt klart ett billigt trick som sa ganska mycket om produktionen.

  Min text om Cold Comes the Night.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket synd att denna inte var bättre då det var ont om bra thrillers i år. I alla fall bland de jag valde att se...

   Radera