onsdag 20 november 2013

Escape From Tomorrow (2013)


Filmfestivalens chokladask är sektionen Twilight Zone. Man vet aldrig vad man får ur den, det kan bli lite vad som helst. Under årets festival har sektionen givit oss galna poliser (och mycket skratt), en lolita med rosachock (och mycket höjda ögonbryn), en dåligt genomförd thriller med rysk brytning (en besvikelse) och nu till sist Escape from tomorrow.

Filmen är något så ovanligt som en gerillafilm som olovligt och i hemlighet spelats in på Disney World i Orlando. Det var ett så häftigt projekt att filmen var given att ses på festivalen. Jag såg den tillsammans med Johan Sq och hans klanmedlemmar Martin och Henrik vilket var trevligt. Detta var den enda filmen som sågs långt bort i fjärran i Filmhuset på Gärdet. Det är den biograf som är bökigast att ta sig till och med resetiderna blev det lite jäktigt att ta sig från jobbet i tid. Nåväl, vi kom i tid till filmen i alla fall.

Dröm eller mardröm?

Om jag inte vetat att filmen var inspelad utan tillåtelse från Disney och med risk om upptäckt hade den inte givit mig som åskådare något alls. Den har en ganska oinspirerande "story" om en familj som spenderar sista dagen på sin semester på Disney World och närliggande Epcot då underliga saker börja hända. Filmen har stil och feeling som b-filmsskräckis från 50-talet och den är i svartvitt.


Familjen; mamma, pappa, son och dotter åker från hotellet till parken och inleder köandet, det är mycket köande på Disney World får man en känsla av. Snart börjar konstigheter ske. Pappan i familjen får tidigt syn på två unga fransyskor i söta sextonårsåldern och han blir minst sagt betuttad. Pappan och mamman delar upp sig och pappan tar sonen och jagar efter de gäckande fransyskorna. Mamman tar dottern för att åka tekopparna. Pappan börjar se syner, otäcka sådan.


Sen händer en massa konstiga saker. Man ska undvika att får kattinfluensan lär vi oss. Sugna pappor ska också undvika att jaga efter småtjejer för då kan det gå dåligt. Siemens är onda?

Filmen är inte speciellt bra. Den är mycket, mycket bättre på pappret än vad den blev på film. Det jag sitter och tänker på är mest vilka scener som är inspelade på Disney World eller ej. De har uppenbarligen använt green screen i vissa scener. En konstig sak var att volontären som presenterade filmen sa att detta var en av två filmer som visades på 35 mm film, dvs riktig film. Jag undrar om det inte borde betyda att de filmade filmen med traditionell filmutrustning. Borde de inte filmat med små digitalkameror om det nu var så hemligt. Eller sprang de omkring med stor filmkamera? Då vore projektet i och för sig än mer kul.


Jaja, ibland är idén rolig. Som här, men det blev tyvärr en ganska trist film. Ingen av skådespelarna stack ut. Det svartvita fotot gjorde bara filmen tråkig. Hade mycket hellre sett den i färg (ett återkommande tema som det visade sig under denna festival).

Jag ger Escape from tomorrow två kåta pappor av fem möjliga.

Betyg: 2/5


Mardröm?
Dröm?

4 kommentarer:

 1. Synd! Som du säger, konceptet är ju hur kul som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påminner lite om den galna japanen vi såg. Kul idéer som bara räcker lite kortare än en hel fullängdare...

   Radera
 2. Intresserad av filmen eller ja konceptet får se hur jag tar emot den.

  SvaraRadera