tisdag 19 november 2013

Austenland (2013)Åter till filmerna från första söndagen på festivalen. Austenland var den andra filmen jag såg med Johan Sq och nu hade också Britta anslutit. Det var också andra filmen av tre med kvinnlig regissör. Jag hade mycket låga förväntningar på denna film. Keri Russell spelar Jane Hayes som nördat ner sig i Jane Austen's Pride and prejudice. Hon hoppar på en semesterresa till en Jane Asuten theme park i England där besökarna får låtsas att de lever i en Jane Austen-värld. På plats finns skådespelare som spelar de olika typiska karaktärer som ska finna i en sådan miljö. Idén till turistattraktion är kanske inte så dålig. Finns det Harry Potter-världar så varför inte Jane Austen-diton? Och dessutom om romantiskt lagda amerikanskor vill lägga sina pengar på en vecka med uppvaktning av brittisk adel, om än låtsad sådan, varför inte?

Alla tjejers dröm?
Själva anledningen till att jag såg filmen var att den låg perfekt i schemat mellan Afternoon delight och Enough said och jag hakade då på Johan och Britta på denna visning. Det visade sig vara en simpel och lättgenomskådad romantisk komedi som ändå var roligare än vad jag fruktat. Den största anledningen till munterheten var att Stifler's mom dök upp som en av de övriga gästerna på Austenland. I denna film spelar Stifler's mom miss Elizabeth Charming, en vulgär rik amerikanska som påminner mycket om karaktären Paulette från Legally blonde. Hon är i alla fall filmens behållning.

Stifler's mom till höger
Vi såg filmen på Park, aj det gör ont i baken bara jag tänker på det. Var jag än vände mig såg jag bara gamla tanter. Var kommer de ifrån undrade jag. Britta var lite sen och Johan hade tagit plats åt henne. Tanterna till höger var väldigt upprörda över att de behövde ställa sig upp igen och släppa förbi någon. Jaja, man får nya upplevelser var dag på filmfestivalen. Jag undrar dock om vissa av dem, tanterna, fattade vad som sades på duken. Ingen textning och mer moderna popkulturella referenser än vad de kanske tänkt sig. Detta var ju en film som driver med Jane Austen-världen mer än hyllar densamma. Detta var en amerikansk komedi, inte en brittisk variant av Downton Abbey.

En trevlig visning till slut och några lättviktiga skratt. Filmen kan säkert passa för all er som får krav från flickvännen/frun om att de vill se en romantisk komedi.

Jag ger Austenland två romantiska förvecklingar av fem möjlig.

Betyg: 2/5

2 kommentarer:

 1. Jag hade förväntat mig jag skulle tycka den var kul men den var ganska kass. Finns det såna spektakel i verkligheten? Hon som spelade huvudrollen var rätt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jag hade nog också gissat på att du skulle gilla den. Konstigt att den inte gick hem bättre hos dig. Vad var det som inte klickade?

   Om sådan ställen finns? You tell me. Det är du som bor därborta.

   Radera