fredag 1 november 2013

Pacific Rim (2013)Haven't you heard Mr. Beckett? The world is coming to an end. So where would you rather die? Here? or in a Jaeger!

Jag hade hört denna film nämnas på podden. Jag hade hört den omtalas på träffarna. Markus och andra hade höjt förväntningarna över alla ribbor som fanns att få tag på. Jag önskade så att jag skulle gilla det jag såg. Jag ville ju verkligen gilla denna film! Ville ju.

Jag var psyched inför att se den. Inte tillräckligt mycket för att pallra mig iväg till bion, men väl hemma i filmrummet med BR... Jag vet inte riktigt vad jag hoppats på. Kanske en actiondängare med glimten i ögat, ni vet den typ av film som Joss är så bra på. Med en massa roliga och ibland smarta referenser. Kanske en mashup av olika filmgenrer. Vad fick jag? Stora monster och lika stora robotar.

Och visst var det häftigt med stora robotar. Och som jag kämpade med att gilla det jag såg. Men ack, efter nyhetens behag lagt sig återstår som vanligt bara story och karaktärer och de var tyvärr ganska näringslösa, ja faktiskt till och med usla. Usla var dock inte alla effekter eller filmens production value. Nej då, det är ett bra hantverk. Men vad hjälper det när vi har trista huvudpersoner och en hjärndöd story. Var är alla roliga element? Var är the stakes? Var är de riktiga actionscenerna?

Jag förstår mycket väl att detta inte är en film som ska analyseras utan bara upplevas. Och om man inte känner att detta är bra in i benmärgen som Fiffi eller Markus så är nog hoppet förlorat. Men med risk för spott och spe har jag ändå någon synpunkt på den orimliga storyn. Jag kan köpa vilka fantasy-filmer som helst så länge filmen håller sig inom de "lagar och regler" som gäller för den värld som filmen utspelas i. De gjorde sig besväret att försöka förklara varför the Jaeger program var på undantag men jag köpte inte det för en sekund. Jag undrade var amerikanska, ryska eller kinesiska arméerna var. Varför inte jacka upp actioninnehållet i en film som denna? Om det kommer monster till jorden från en öppning in mot helvetet kan man tänka sig att mänskligheten skulle använda sig av allt de hade för att värja sig. Även om detta bara är ett actionspektakel gjort för att få visa stora monster och stora robotar så skulle det kunnat bli så mycket bättre med lite bättre idéer bakom filmen. Jag älskar tillräckligt många filmer inom genren "overkligt" så att jag vet att det går att göra. Som det blev nu gav detta mig intet.

Ok, granted, filmen hade säkert varit mer visuellt påträngande om jag sett den på stor duk.

Är inte Burn Gorman som spelar Gottlieb otäckt lik Joseph Gordon-Levitt? Är de samma person till och med?

Filmen hade en scen som var bra. Den hade an annan aura än resten av filmen. Det var en scen med den lilla japanska tjejen när hon var liten och gömde sig från ett monster.

Charlie Hunnam var väl ändå totalt menlös i rollen som hjälten?

Jag ger Pacific rim två tunna manusidéer av fem möjliga.

Betyg: 2/513 kommentarer:

 1. Jag håller med om (nästan) allt utom själva slutomdömet, tyckte faktiskt att det var riktigt underhållande trots alla svagheter som otvetydigt finns där.

  Men visst är det mycket som saknas eller som man kan fundera över, gillade exempelvis Fredriks synpunkt om att de hela tiden byggt Jaegers som var precis lagom stora för att matcha monstren. Varför inte bygga dubbelt så stora maskiner -- problem solved!

  Men i vilken värld är Burn Gorman lik JGL?! Möjligen som någon slags goblin-version i så fall ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fredriks spaning var helt suverän och jag kan inget annat än hålla med.

   Bildgoogla och du kommer bli förvånad. Slående lika.

   Radera
 2. Ljuden! Robotljuden! Klicken när dom rör sig! Det supermaffiga i att ha dom på jätteduk alldeles invid näsan och nästan bli överkörd. Fast visst är det en BIOfilm, helt klart en sådan. Skulle jag ha sett den hemma tror jag aldrig någonsin att den skulle få en fyra. Det var hela upplevelsen som fascinerade mig. Och ljuden. LJUDEN! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, LJUDEN. Men sen då?

   Radera
  2. Räcker det inte med klinketiklonkfräna robotljud för att ge en film ett bra betyg menar du? ;)

   Radera
  3. Jodå, med en bra handling och vettiga karaktärer, schysste action och äkta spänning - då räcker det med fräna robotljud för att göra en bra film! LOL

   Radera
 3. Denna film är SÅ JÄVLA DÅLIG!

  Jag betalade pengar för att se den på bio och det hjälpte inte ett dugg.


  Usch o fy!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, här ges ingen nåd. Jag var kanske för generös med mitt betyg? Jo, det är nog så... Var dag som går blir betyget svagare och svagare...

   Radera
  2. Ja, det var du.

   Jag brukar inte ha problem då en film har vissa logiska luckor, men här satt jag och facepalmade hela tiden. *suck*

   Radera
 4. Jag håller med :) Åh vilken besvikelse. En av få filmer jag funderade på att gå från bio. Skitfilm kort och gott men välgjord.

  SvaraRadera
 5. Vad var egentligen vitsen med den här filmen? Jag satt länge och väntade på "twisten", vändningen, eller något som skulle skilja filmen från en robot-monster-boxningsmatch. Men den kom aldrig. Var det verkligen del Toro som regisserade den? Var tvungen att dubbelkolla omslaget igen efteråt. Jodå, det var det. Lika platt handling som en film för 8-åringar, men för mycket prat för en 8-åring. Hur tänkte de? Meningslös film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, underbar sågning. På't bara, ge den vad den tål.

   Jag håller med dig.

   Radera