fredag 29 november 2013

Decennier - Omstart och 1940-taletJag och den förträfflige bloggaren och vännen Movies - Noir kör ett gemensamt projekt där vi kollar film från ett decennium per månad. Hur fungerar det? Läs introduktionsinlägget här.

November månad hade vi ett uppehåll från projektet och ägnade oss åt Filmfestivalen. Innan dess körde vi 20-talet i september och 30-talet i oktober.

Nu i december ska vi köra 40-talet.

Vi kommer blogga om gemensamma filmer alla fyra fredagarna och om vi har en riktig tur kommer en eller fler gästbloggare göra gemensam sak med oss dessa dagar. JojjenitoFiffis Filmtajm och Sofia från Rörliga bilder och tryckta ord kommer om all logistik går vägen skriva om minst en av våra filmer samtidigt. Himla kul!

Om du vill vara med är det bara att hojta till. Skicka en våg så synkar vi.

Våra gemensamma filmer för december blir dessa fyra pärlor:
Fredagen den 6/12: The great dictator (Chaplin!)
Fredagen den 13/12: The Maltese falcon (Bogart!)
Fredagen den 20/12: Dumbo (Disney!)
Fredagen den 27/12: Red river (The Duke!)

För övrigt kommer vi båda att skriva om fler 40-talsfilmer och de revyerna kommer publiceras på helgerna eller kanske någon vardag här och där. Det blir som det blir.

Så gräv djupt i era minnesbankar och plöj fram de där gamla klassikerna från 40-talet. Vem vet vi kanske kommer skriva om just era favoriter. Hoppas ni hänger med på resan genom decennierna...

Movies - Noir har också ett omstartsinlägg på gång för publicering idag.

12 kommentarer:

 1. Låter bra! Efter att ha varit fullt koncentrerad på festivalen är det alltså dags att skifta fokus igen. Ska bli kul att se vad det blir för filmer som kommer med utöver de fyra gemensamma valen. Blir inte helt lätt att välja då det finns mycket man vill se. Ska som vanligt försöka se så få redan sedda filmer som möjligt, men runt tre-fyra stycken kan ändå dyka upp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Jag ser fram emot detta decennium. Jag har flera stora klassiker att beta av. Blir minimalt med omtittar för mig på 40-talet. Kommer försöka se en handfull eller två med filmer förutom de fyra gemensamma.

   Radera
  2. 40- och 50-talet tycker jag var lite av guldåldern (och det brukar räknas som det också), speciellt i Hollywood. Så ja, det ska absolut bli spännande och kul.

   Radera
  3. Jag vet inte (än) om de är mina favoriter, men de är de jag är mest förväntansfull inför i detta projekt, dvs jag tror mycket på dem. Men jag ser fram emot 60, 70, 80 och 90-talen också! Asch, det blev ju alla! LOL.

   Radera
  4. Haha, ja men det är väl bara bra att du ser fram emot alla decennier! :) Det gör jag också. Frågan är om vi avslutar med 90-talet eller även kör 2000-talet (2000-2009) när vi ändå tagit oss an detta projekt? Får nog diskuteras vidare. Vi har ju gott om tid på oss ;)

   Radera
  5. Absolut att vi borde fortsätta in på det nya millenniet, men då kanske ett år i taget, 2000, 2001, 2002 osv, en film per år? Eller? Too much?

   Radera
  6. Hmm, tål att funderas på. Kan funka. Gäller bara att man hittar en film per år som båda vill se och inte sett, vilket kan bli struligt. Inte omöjligt dock :)

   Radera
  7. Jag kan också tänka mig att se om favoriter från 2000-2009 som jag ännu inte skrivit revy på. Jag startade ju min blogg i april 2010...

   Radera
  8. Som sagt, finns en del att fundera på. Övh känns det "rätt" att avsluta med 2000-2009 på ett eller annat sätt...

   Radera
  9. Håller med, låt oss avsluta med 2000-2009. Det blir väl i juni, kanske...

   Radera
 2. Kul initiativ! Ska ta och läsa ikapp dina 40-talsinlägg nu. =)

  Själv gick jag igenom decennierna i huvudet när det där My Movie Year skrevs för något år sedan, och konstaterade att jag gillade de flesta, men att 70-, 90- och 00-talet är favoriterna. Men som Movies Noir är inne på så var ju 40- och 50-talen en speciell tid i Hollywood, och jag älskar verkligen att se gamla noir-rullar (även om långt ifrån alla är bra).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte rankat decennierna än men jag tror att 80- och 90-talen ligger rätt bra till.

   Missa för guds skull inte 20- och 30-talet i projektet! Kolla här:
   http://fripp21.blogspot.se/p/decennier.html

   Radera