onsdag 6 november 2013

10 i topp: Mina Stockholm Filmfestival-favoriter genom åren
Idag startar Stockholms 24:e filmfestival och det ska vi fira lite grand med en topplista av filmer jag sett på festivalen. Detta inlägg är inspirerat av ett liknande inlägg som Jojjenito körde häromdan. Filmfesten startade för mig 2001 då jag drogs med i vimlet av min kollega Johan Sq. Vi är inte kollegor längre men vi umgås fortfarande och det är en extra skön känsla när vi ser film på filmfesten ihop.

Under festivalerna 2002 och 2003 arbetade jag som volontär på festivalen och det var givetvis väldigt skoj. Man fick se lite bakom kulisserna. Se kaoset i vitögat. Första året var jag en simpel chaufför och fick då träffa producenter, regissörer, skådespelare och jurymedlemma i de dagliga körningarna mellan olika platser i stan. Andra året arbetade jag inne på kontoret ute på Skeppsholmen som koordinator av trafiksektionen.

Jojje listade alltså sina tio (elva) favoriter från åren som gått. När jag såg hans blogginlägg och det fantastiska gick upp för mig slängde jag mig genast på internet och tittade igenom mina egna listor på filmer från festen. Ni finner dem för övrigt under fliken Filmfestivalen ovan. Jag skrev ner de filmer jag var tvungen att ta med på en lista som denna. Och jämmer, det blev hela tjugo favoriter från de cirka 170 filmer jag sett på festen genom åren... Nu gäller det att vara disciplinerad och välja ut bara tio! Pust. Utmaningen!

Oki, detta blir en lista med de bästa filmupplevelserna från filmfesten. Ungefär de bästa filmerna, javisst, men jag hade så många jättebra filmer att välja mellan, att vissa listvärdiga filmer har fått stå tillbaka för filmer som är mer tydligt associerade med filmfestivalupplevelsen. Attans, det är svårt att ordna dessa i den rättaste ordningen...


10. The shape of things (2003)
Fantastiskt trevlig filmfestfilm. Jag, Josqen och Plymen såg den och vi alla hade helt olika åsikter om den efteråt. Det är så det ska va! Favoriten Rachel Weisz spelar snygga tjejen som obegripligt nog blir tillsammans med den triste osynlige killen som verkar vara bortglömda av alla förutom hans mor. Varför? Se filmen så får du se.


9. Demonlover (2002)
Denna Olivier Assayas-film med Connie Nielsen i huvudrollen var riktigt disturbing. Jag var nog lite chockad efter jag sett den. Några dagar senare när jag åter träffade Josqen, Runis och gänget som jag sett filmen med visade det sig att vi alla tänkt på filmen nästan oavbrutet sedan visningen. Jag äger den nu på en dubbel-dvd, men jag har inte kommit mig för att se om den än. Handlar om två konkurrerande företag som producerar manga-porr. Bland annat. Connie Nielsen sänds ut från sin chef för att infiltrera det andra företaget. Hon hamnar i kläm kan man säga...


8. Carnages (2002)
Underbar fransk-spansk film från andra året på festen. Flera separata historier knyts samman av kroppsdelarna av en slagen tjur. En liten flicka ritar en bild på en hund som är större än hon själv. Men det går ju inte! Eller?


7. The fountain (2006)
Visuellt magnifik. En av två filmer som jag sett två gånger på festivalen. I denna ser vi favoriten Rachel Weisz igen. Dåvarande sambon Darren Aronofsky stod för regin. Egentligen är nog The wrestler en bättre film, men jag kopplar ihop denna mer med festivalen. Först såg jag den med Diana, andra gången med Vanessa. Filmen höll mycket väl för två tittar. Handlar om ett kärlekspar i tre tidseror, en under 1400-talet, en i nutid och en från framtiden. På något sätt hör de tre paren ihop. Oklart hur dock.


6. Okuribito (sv. Avsked) (2008)
Japanske oscarsvinnaren visades på festivalen 2009. Jag och Diana kom iväg på filmen mest av en slump. Ingen annan film passade in den tiden vi hade. Vilken fantastik dramafilm. Handlar om en symfoniorkestermusiker som förlorar jobbet och tvingas flytta hem med sin unga fru till sin barndomsby. Väl där tar han det enda jobb han får, tillika det lägst stående jobbet på samhällsstegen, som liksvepare. Otroligt vacker film.


5. Winter's bone (2010)
Som ett slag i magen knockade den mig och mitt sällskap på filmfesten 2010. Filmen som satte Jennifer Lawrence på kartan. Fast John Hawkes spelade skjortan av alla i filmen. En av mina käraste filmfestivalsfilmer. Ree letar efter sin försvunna pappa bland mer eller mindre ogästvänliga släktingar i white trash-rednecks-miljö i Arkansas. Stenhård film.


4. Hedwig and the angry inch (2001)
Första året på festivalen och vi avslutade med en musikal. Jag var skeptisk men en oemotståndligt charmig Hedwig och ett soundtrack som bara osade av Bowie-vibbar blev jag till en liten blöt fläck. Länge leve Hedwig!


3. Shame (2011)
Med Michael Fassbender och Carey Mulligan under regissören Steve McQueens pricksäkra direktioner kunde det tydligen inte gå fel. 2011 års festival var ett av de allra starkaste hittills. Martha Marcy May Marlene borde fått en plats också men 2011 fick representeras av denna. Fassbender spelar en gravt sexberoende gentleman på Manhattan vars inrutade liv slås i spillror när hans lillasyster, minnen och känslor flyttar in som oinbjudna gäster en vacker dag. Don Jon släng dig i väggen!


2. Donnie Darko (2001)
Den stora revolutionen från 2001. Makalöst konstig film som jag inte blev klok på. Än. Sågs både på filmfesten och en andra gång på volontärsfesten 2002. Donnie upptäcker tidsresor och får en chans att rädda världen från undergång. Kanske filmhistoriens bästa soundtrack, eller hur? 80-talet galore!


1. No country for old men (2007)
Han hade så rätt den gode Johan. Vilken otroligt stark film. Jag var mållös i flera sekunder efter jag sett den. Sedan ville jag inte sluta att prata om den. Passade perfekt i filmfestmiljön. Mitt i en ström av film, den ena konstigare än den andre. Med ett hjärna som långsamt bryts ner av alla intryck och konstigheter kom en fulländad neo-western-thriller med världshistoriens häftigaste mördare. Kan vi få be om fler filmer som denna på festen, Git?


Vilka var då filmerna som jag obegripligt nog var tvungen att lämna utanför listan? Här kommer hedersomnämnanden i kronologisk ordning:

 • Love Liza (2002)
 • The station agent (2003)
 • In America (2003)
 • Juno (2007)
 • The wrestler (2008)
 • Moon (2009)
 • Marcy Martha May Marlene (2011)
 • 50/50 (2011)
 • Hello I must be going (2012)
 • Black's game (2012)


Det var det. Låt nu filmfesten 2013 starta. Ikväll ska jag se två filmer, dels årets surprise-film och sedan blir det åka av med Wrong cops. Hoppas att årets festival kommer bjuda på en massa filmer som kan slå sig in på 10 i topp-listan! Va? Man kan väl få drömma i alla fall...?

8 kommentarer:

 1. Över alla under, här hade jag ju (nästan) sett alla dina topp-fem. Och insett anledningen till att du är så förtjust i just Hedwig ;) 170 filmer -- respekt. Välja 10 filmer av 170 -- ännu mer respekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL, det är så kul att göra listor att det gick galant. Men flera av valen är kantboll, en annan dag skulle kanske flera filmer bli utbytta.

   Nästan alla? Vilken är det du inte sett? Shame?

   Radera
  2. Asch då, den måste du ju se! Den är riktigt bra och mycket intressant att skriva om. Jag tror att det skulle kunna bli en av dina längsta texter... Kanske inte lika lång som Fassbenders förstås... Fast det är väl inte längden utan tjockleken som räknas?? ;-)

   Radera
 2. Ah, trevligt. :) Då ska vi se.

  10. Inte sett.
  9. Urk. Gillade inte alls. Aha, det är din Bibliothèque Pascal. ;)
  8. Ah, här är vi överens. Schysst bild. Var hittade du den?
  7. Håller med. Honarable mention för mig. The Wrestler är bättre, ja.
  6. Hört om, inte sett. Kul med lite asiatiskt!
  5. Helt ok. Såg inte på festivalen.
  4. Inte sett.
  3. Inte sett.
  2. Oh yes. Donnie Darko en klockren femma! Såg den året efter på en extravisning som festivalen ordnade.
  1. High five. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte du heller sett Shame? Skäms på dig. Kanske något för filmrummet senare i vinter? Och Hedwig borde du åsså se...

   Radera
 3. Dessa ljuvliga listor och visst fick jag ett tips eller två
  Har bara sett ett, två och fem på listan. Ett o två är mkt mkt bra.
  Nr 3,7 o 8 ligger hemma och väntar på en titt.
  10 och 9 tackar jag för :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhå, nr3, ska bli kul att få läsa dina åsikter om den.

   Martha Marcy May Marlene är egentligen topp-5 värdig men den hamnade utanför av någon konstig anledning. Kolla in den också om du ändå är igång!

   Radera