tisdag 21 maj 2019

Game Of Thrones - S08E06 The Iron ThroneOkey, så Daenerys of the House Targaryen, the First of Her Name, Breaker of Chains and Mother of Dragons vann alltså!

Okey, okey, stanna kvar, hör vad jag har att säga. Under ett långt samtal med Patrik i går natt kom en tolkning av avsnittet till mig. Inte som en blixt från klar himmel, mer som en "organisk" utveckling av idéer. Det var en svindlande känsla.

Stora delar av avsnittet är en önskedröm sedd ut Tyrions perspektiv.

Cirka tjugo minuter in i avsnittet startar en nästan tio minuter lång scen. Den utspelas i rummet där Tyrion hålls fången. Tyrion försöker övertala Jon om att Dany måste bort. Jon håller inte med en enda gång under samtalet. Han lämnar Tyrion med en bister min över ansiktet. Är det för att Tyrions ord har nått fram och Jon tänker på att han måste döda Dany, eller är hans min bister på grund av att han inser att en massa problem kvarstår (trots att han inte tänker döda Dany)? Vi vet inte och dessutom ser Jon alltid ut så, med en bister min alltså.

Sen klipper showen till Dany som går in i det raserade tronrummet... En ren repris av den kända "Dany's vision" från sista avsnittet av den andra säsongen. Och precis som i Dany's vision är det vi får se en dröm... Allt från den scenen och resten av avsnittet, cirka 50 minuter, är Tyrions önskedröm!

Allt Tyrion önskar för Westeros, sig själv och andra uppfylls. Dany blir mördad av Jon. Drogon flyger iväg. En vis man får makten i Bran the Broken, en man som inte kommer bli en tyrann. Sansa får behålla The North och så vidare. Till och med Tyrion får bli nye kungens Hand of the King. Sure, "I don't want it." Men det är ju just det han vill. Han vill leva ut sina dagar med att försöka sona för sina brott. Det är något som han sagt om och om igen under denna säsong, och som han följt upp med alla sina handlingar.

Okey, jag känner att ni inte är helt övertygade än.

Men låt oss studera det omvända, låt oss se de sista 50 minuterna rakt upp och ner. Vi får då ett tillrättalagt slut. Mycket är konstigt, orimligt och till och med helt ologiskt. Allt är däremot drömlikt.

I de inledande 20 minuterna ser vi Danys och Grey Worms galenskap. Vem av dem som är mest blodtörstig är svårt att säga. Efter Danys tal på trappan går hon iväg med en livvakt av Unsullies. Sedan i tronrummet är hon helt ensam. Hur rimligt är det med tanke på det vi såg precis innan plus det faktum att hon påvisats vara paranoid (i förra avsnittet)?

Scenerna med Drogon där han accepterar Jon och dessutom inte dödar honom efter mordet kan jag köpa för vem vet vad en drake tänker och gör. Drogon vet ju uppenbarligen att Jon är en Targaryen och han accepterar tydligen att husse och matte bråkat.

Men vad som är helt orimligt, helt omöjligt med tanke på hur denna historia har utvecklats, är att Grey Worm inte skulle avrättat Jon samma dag som hans Breaker of Chains blev mördad. Hans "state of mind" var övertydligt etablerat under inledningen av avsnittet. Han var inställd på att avrätta alla som är emot hans drottning. Och vem skulle stoppat honom? Ser Davos? The Unsullies? The Dothrakis? Vem? Det fanns inte ens (än) någon kung eller drottning som han behövde ta med i beräkningen.

Jag skulle vilja påstå att både Jon och Tyrion skulle med 100% säkerhet blivit avrättade dagen då Dany mördades. Allt var helt enkelt bara en önskedröm i Tyrions huvud. Och för att inte visa det orimliga i avsaknaden av Grey Worms hämnd valde showen att inte visade oss reaktionen hos honom, Tyrion och andra när Drogon skrek ut sin smärta över att hans mamma var död... det var annars en av de mest saknade scenerna för mig, Tyrions reaktion när han hörde Drogon, Grey Worms reaktion.

Det finns mycket mer som i min överhettade hjärna tyder på drömscenariot. Att Bran the Broken blir vald kung. Det känns som ett Sagan om Ringen-slut, det känns inte som rätt tonalitet för Game of Thrones. Plus flera andra små detaljer, som Ser Podrick of the Random Promotions... Som att Ser Bronn of the Blackwater dyker upp och helt plötsligt är Master of Coin.

Låt mig avsluta med en som det känns logisk konsekvens av denna tes, en tanke som kom till mig när jag väl började fundera på drömscenariot. Jo, detta skulle ju faktiskt lösa ett superstort problem för George R. R. Martin. Han får nu chansen att än en gång överraska sina läsare. Han får skriva det "riktiga" slutet. Det slut på sagan som har samma tonalitet som övriga delar av berättelsen.

D&D och George har rimligen kommit överens om att tv-showen får köra "drömscenariot". Det är troligt att skådespelare och andra som arbetat med showen inte ens fått veta om detta. D&D och HBO ville antagligen ändå inte ha ett slut där Dany vinner och därmed gör det till och med mörkare än vad det blev nu. Därmed kan George behandla slutet på sitt sätt. I bokform har han lyxen att kunna skriva vad folk tänker i "first person perspective" och då kan han ju faktiskt lyckas med det än mörkare slutet.

Så. Där har ni den, min tes. Vad sägs? Är jag lika galen som en Targaryen? Eller är jag lika smart som självaste Lord Varys?

Avslutar med mina favoriter från avsnittet:

Daenarys som dödsängeln, wow.
När Drogon reser sig ur snön och hans "acceptance" av Jon.
Hela scenen med reprisen av Dany's vision med fokus på Drogons delar. Ofantligt snyggt gjort.
Drogon smälter järntronen. Jag gillar Joanna Robinsons spaning om att tronen var som ringen i Sagan om Ringen och att den var så ond att den gjorde den som satt på den ond.
Sista bilderna på Drogon som flyger iväg över vidderna.


Nu är säsong åtta slut. Jag ser fram emot nästa säsong!
Ehhh, vänta nu. Noooooooo...Tidigare inlägg från S8:
S08E05 The Bells
S08E04 The last of the Starks
S08E03 The Long Night
S08E02 A Knight of the Seven Kingdoms
S08E01 Winterfell


 

26 kommentarer:

 1. Intressant teori. Men var det något som inte gick som han ville så var det väl att han inte nämndes i den där boken som Sam kom med. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja det är kanske en detalj som talar emot min teori. Eller för. ;-)

   Radera
 2. Jag kan köpa att detta var en önskedröm. Men inte från Tyrion utan från Jon, där han ligger med huvudet på stupstocken och Greyworms svärd är på väg ner.

  För annars är det väldigt mycket mellanmjölk.

  Visst, det finns några få bra scener. Henke, du har listat alla.
  Sedan finns det mycket dåliga.


  Många tankar snurrar i runt efter detta avsnitt (och denna säsong).

  Många har pratat om karaktärer som helt plötsligt agerar tvärtemot vad de gjort under de tidigare säsongerna (Dany, Tyrion, Jamie, Brianne osv), men det vet vi redan.


  Främst tänker jag kanske på storyarcs som bara... är meningslösa.
  Och då menar jag inte på halvstora karaktärer som Lord Varys utan framför allt Jon Snow.

  Den stora twisten som showen sakta tagit fram att han var en Targaryen, känns totalt meningslös.
  Det faktumet ändrade ju ingenting!? Visst lite intriger, men det ledde ju aldrig någon vart.
  Faktum är att han kunde verkligen ha dött i slutet av säsong fem utan att showen slutat mycket annorlunda.


  Och Arya!
  Hennes stora arc dör hon tränas till lönnmördare för att hämnas på sina fiender slutar alltså med att hon blir upptäcksresande? What?!
  Och jag är medveten om att hon vid ett tillfälle frågade "vad finns väster om Westeros?" så det var väl en fin liten koppling som författarna hittat, men för svag i mina ögon.

  Bortsett från ett underbart tillfälle med familjen Frey så fick hon aldrig så mycket användning av sina nya skills som man kunde tro att hon skulle få. Några strömord, inklusive Littlefinger, men inte mycket mer.

  Visst, hon fick döda Big Bad #2, men det var ju också jäkligt konstigt. Hon har ju noll/nil/nada att göra med The Night King. Inga kopplingar alls!!
  Som tittare fick man inte den tillfredsställelsen man skulle fått om tex Jon Snow hade klyvt honom med sitt Valariska stål.


  Nej, jag orkar inte mer.

  Och tydligen är tre (TRE!) spinoffs på gång.
  Kommer jag se dem?
  Troligen - för jag är en idiot. Men det blir att binge-titta. Inte troget vänta en kväll i veckan på detta.

  Bah!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, ja det är lätt att bli besviken. Jag känner ändå att sista avsnittet blev bra mycket bättre än vad jag fruktat. Det hade kunnat bli så mycket sämre menar jag.

   Och tack för nattmanglingen förresten. Du måste ha cred för snacket som ledde fram till min teori/tes!

   Trots att jag var relativt nöjd kan jag bara konstatera att jag inte kände speciellt mycket under avsnittet. Jag iakttog och var intresserad, ofta förtjust i Drogon, men jag var aldrig riktigt engagerad. Åter igen kan man jämför med Endgame och sucka lite längtande.

   Efter Jon hade mördat Dany trodde jag med hela min kropp att han skulle stiga upp på Drogon och på det sättet undgå den helt givna döden han skulle möta om han stannade kvar vid brottsplatsen, men det fick vi tyvärr inte se. Då hade ju också hans blodslinje kommit mer i spel.

   Jag var hyfsat nöjd med Aryas arc dock, även om det var trist hur de filmade sista scenen med The Night King som endast spelades för surprise/chock. De hade kunnat få ut så mycket mer av den om man hade fått se hennes skills in action så att säga. Men i stort tyckte jag ändå att showen gav pay off på all hennes träning.

   Jamies arc handlade om att bli en bättre man, att gå från ond till god helt enkelt, men som en knarkare föll han av vagnen i sista stund och misslyckades. Vet inte om det var så out of character egentligen och på ett sätt var det lite upplyftande att den fantasy tropen skippades (att killen med guldlockar bli hjälten)...

   Vafalls? Tre spinoffs?? Jag hade koll på en prequel för HBO men inte mer. Vad tusan. Bra nyheter ändå! Vilka är de tre?

   Radera
  2. De hade fem spinoffs på gång, men "bara" gått vidare med tre. Vi får väl se hur många som faktiskt kommer till inspelning.

   En skall vara baserad på "Fire & Blood"; historien om ätten Targaryen (fram till Dani antar jag).

   En verkar utspela sig för tusen år sedan på norra sidan om muren. Skall handla om uppkomsten av The Night King + en historieberättelse om Stark ätten.

   Oklart vad den tredje serien skulle handla om, men jag hade gärna sett en serie om Aryas äventyr väster om Västerås.

   Radera
  3. Tack. Får håll utkik då. Och som du är inne på så är man ju en sucker så det är ju klart att man kommer se dem. Hög lägstanivå! :-)

   Radera
 3. Du har redan kommit fram till förhandlingssteget? Du kanske började sörja serien långt innan den var slut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, ja detta kanske är förnekelse helt enkelt. Möjligt! :)

   Radera
 4. (Nu ska vi se om det går bättre att kommentera från en dator eller om det försvinner ut i ingenting igen ;))

  När jag läser din teori känner jag bara YESSS, fan vad jag hoppas att du har rätt!! Samtidigt, fan, har du rätt, kunde inte manusförfattarna varit aaaaningens mindre subtila och låtit några fler i världen än du och Patrik fatta grejen?
  Hur som helst, det kan inte vara möjligt att sju fina säsonger fullt med komplexa karaktärer (och Jon Snow) ska avslutas såhär....banalt. Det kan bara inte vara möjligt.

  Eller jo. Nu ÄR det ju möjligt. Fullt möjligt. Uppenbarligen. Men heja dig, jag tar till mig din teori till fullo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yipee, nu har kommentaren hittat rätt, och tack för förtroendet.

   Jo, jag tror nog egentligen inte själv på att det är som min teori säger, trots att det skulle förklara en hel del och lösa ett problem för George R R Martin. Men *om* den är korrekt bygger det ju på att folk inte ska förstå! :)

   PS, jag har letat efter din första version men den finns inte här, har kollat skräppost-lådan också.

   Radera
 5. Säger något om författandet av det här avsnittet om du tolkade allt som någon slags feberdröm xD. Grattis Star Wars franchisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja det var antagligen inte det de önskade. Jag är inte supernegativ till S7-8 och köper flera av de saker folk stör sig mycket på, men den sten som fick min vagn att välta var just det att Grey Worm inte dödade Jon (och Tyrion) direkt efter Danys död. Men, köper du min teori eller tycker du att den är helt bonkers? :-9

   Jag håller hoppet uppe inför D&D:s Star Wars då de får skriva storyn själva från början och slippa hamna mellan stolarna som de gjort med Georges saga.

   Radera
  2. Helt klart en intressant tolkning! Tror inte det är det D&D försöker förmedla. Tror inte de vet själva vad de håller på med riktigt. Har inte varit helt negativ heller förrän jag började se om serien och insåg hur långt kvaliteten drivit iväg vad gäller manus och story.

   Radera
  3. Jag är sugen på att se om hela serien i ett nafs och du ökar på den känslan! :-)

   Radera
 6. Testar att kommentera från mobilen. Så att Fiffi hade problem.

  Det har faktiskt varit kul att följa reaktionerna och snacket om sista säsongen av GoT. Jag har ju inte sett avsnitt men ändå är jag hyfsat insatt. Och jag har spoilat mig själv fullkomligt. Vissa hatar verkligen den här sista säsongen.

  Jag har sett i vissa texter att man jämför med The Wire, vilket jag fann intressant. Just hur bägge serierna är sociologiska snarare än psykologiska. Fast hur det ändrades i GoT under den sista säsongen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara beklaga sorgen. Serien var mycket trevlig att följa när "alla" andra såg den. "Cultural relevant" skulle man kunna säga.

   Aha, "The Wire". Gillar du den? ;-)

   Radera
  2. @Jojje:
   AV någon underlig anledning har jag aldrig kunnat kommentera på just Henkes blogg från mobilen, kommentarerna bara försvinner och så har det varit sedan urminnes tider. Asknepigt. Och trots att jag VET det slutar jag tydligen aldrig försöka. :)

   Radera
  3. @Fiffi, det är mycket konstigt. Gäller det alla blogspot-sajter eller bara min?

   Radera
  4. Alla strular, mer eller mindre :(

   Radera
  5. Hmmmm. Trist. du får kommentera från en dator låter det som. Inte värt allt strul på mobilen. :-)

   Radera
 7. The Wire får bli mitt sommarprojekt brukar alltid klämma en tv-serie under sommaren. Boxen har stått oöppnad i ett par år så det är väl dags nu.
  Sista avsnittet var oväntat ospännande - jag har senaste säsongerna suttit och hållit andan men i sista avsnittet var jag helt avslappnad. Nåväl det var inte den bästa säsongen men någon gång behöver man knyta ihop säcken synd bara att knuten inte var snyggare. På det hela är jag ganska så nöjd även om jag höll på Dany ända fram till hennes "dödsängeltal" där insåg jag att hon kanske inte var så hälsosam.
  Din teori är intressant men jag går efter vad jag såg på bild trots en och annan rejäl manusmiss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det var ospännande. Jag kände inget direkt, speciellt inte den förväntade känslan av avslut. Jag var väldigt intresserad men känslorna hängde inte med.

   Jag hejade på Dany länge men när hon väl snapped var jag inte överraskad. Hade kanske blivit förberedd av poddarna om showen jag följer där det diskuterades en del om hur Danys öde skulle bli och galenskap var ett hett alternativ.

   Klart man ska gå efter vad man ser. Min teori säger ju också att för att detta skulle funka måste publiken, ja till och med de flesta som gjorde showen, hållas ovetande om planen. Annars får inte Georges bok samma impact. :)

   Radera
 8. För mig tog serien slut efter säsong 6, resten var bedrövligt. Jag reagerade inte ens på att sista avsnittet var konstlat och tillrättalagt för allt i de två sista säsongerna har ju varit det. Jag köper drömteorin men tyvärr är min reaktion till denna samma likgiltiga som inför vilket annat slut som helst.

  Jag kan förlåta säsong sju för de kunde kanske inte veta att de manusförfattarna inte kunde klara sig utan förlaga men att låta dem göra också den sista säsongen känns bara inkompetent av bolaget, eller kanske cyniskt. Förresten borde författarna väl själva insett att de tagit sig vatten över huvudet och avsagt sig förtroendet eller har jag missuppfattat rollerna här?

  Det finns tydligen en petition som kräver att sista säsongen skrivs om och spelas in ånyo så kanske blir det en till :-)

  Som blåögd och (före detta) blond som kommit till England från långt i norr hade jag också önskat att beskrivningen av vitvandrarna varit mer nyanserad genom serien. Att folket från västra Yorkshire (winterfell) blir hjältar känns dessutom lite olyckligt. Långt i framtiden kommer deras ättlingar att rösta för brexit; det är min profetia.

  Det enda intressanta med denna säsong har varit att läsa om den på fripp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tyvärr kan man inte annat än hålla med dig. Det verkar som att show runners D&D (David Benioff & D. B. Weiss) hade oinskränkt makt. Först och främst skulle de inte val att göra S7 och S8 kortare. Varför inte 10 avsnitt per säsong så att serien åtminstone kunde få tid att andas? För det andra är de uppenbarligen mycket bättre på att adaptera en bok än skriva själva, vilket låter olycksbådande nu när de fått uppdrag av Disney ska få göra en ny Star Wars-trilogi...

   Jämför med Joss Whedon, först och främst är han en riktigt bra författare själv (inte felfri såklart), men framför allt omger han sig av bra medhjälpare och medförfattare. Det verkar inte D&D ha gjort när det gäller GoT. Skrev de inte alla avsnitt i S7-8 själva?

   Vinnare är George R. R. Martin oavsett om min teori stämmer eller ej. Alla fans kommer vilja läsa slutet, äcklade av showens bastard till slut...

   Radera