fredag 22 november 2013

Only Lovers Left Alive (2013)


Adam: She drank Ian.

För andra gången denna höst fann jag mig tweeta om upplevelsen efter jag sett en film på bio. Första filmen som genererade ett översvallande tweet var Gravity. Den andra filmen var Jim Jarmusch's nya film Only lovers left alive som visades på filmfesten. Filmfestivalens synopsis beskriver filmen som ett romantiskt vampyrdrama om en musiker som har blivit deprimerad av mänsklighetens utveckling. Det jag visste om filmen innan visningen var alltså knapphändigt. Den handlade om vampyrer och det är Jim Jarmusch. Jag har sett åtta eller nio av Jarmusch's filmer och de är ofta långsamma betraktande dramer med en speciell atmosfär. Hans tidigare filmer har en hel del underfundig humor, men senare alster som The limits of control (2009) var helt obegriplig.


Med Only lovers left alive har Jarmusch gjort en storstilad återkomst till filmen. Jag blev lika förhäxad av filmen som om jag vore fast i en äkta vampyr's hypnotiska ögon. Vilken häftig film! Festivalens mäktigaste upplevelse utan tvekan. Det jag tweetade när jag åkte hem i novembermörkret var "Ybercool. Supersnygg. Magnifik musik."


Musiken? Jim Jarmusch verkar vara klart intresserad av ämnet. I hans film Dead man från 1995 fick han min husgud Neil Young att göra filmmusiken. Den var en drömsk och komplicerad elgittarbaserad filmmusik den gode Neilan kom upp med. Två år senare dokumenterade Jarmusch Neil Young and Crazy Horse i filmen Year of the horse. I Only lover left alive påminner filmmusiken lite om den i Dead man. Det är en gitarrbaserad och kosmisk.


Ybercool. Wow, vilka coola vampyrer. Jag säger bara wow. Igen. Wow. Tilda Swinton är en skådespelerska som jag inser är ganska duktig, men som jag alltid sett som väldig "kall". Jag har haft lite svår för henne. Här passar hon helt perfekt som tidlös vampyr. Hon är lugn och självsäker och hon ser för skön ut i sina kläder, speciellt den vita munderingen med de vita läderhandskarna. Tom Hiddleston börjar komma upp i ropet. Han är ju Loke i Thor-filmerna och Avengers för er som inte gjort kopplingen. Jag har varit osäker på vad jag tycker om hans insats i Avengers än så länge. Jag hade ju hellre sett en skådis som Benedict ta den rollen. Men här som den tidslöse gitarrsamlande depprockaren som också är vampyr är han sanslös cool och het på samma gång. Hans Adam är filmens stjärna trots konkurrens av Tilda Swintons Eve.


Snygg. Filmen är som en rad med konstverk. Det händer inte så mycket, och trots att jag känner Jarmusch tar det en stund för mig att komma på att det inte kommer ske så mycket i denna film heller, trots vampyrtemat. Istället får vi snygga kameraåkningar över Adam och Eve i deras långsamma inaktiva liv. Vi får snygga scener där de dricker blod ur små kristallglas. är det dessertvinsglasen som används tro?


En sak som är både snygg och cool är hur Jarmusch redefinierad vampyrlegenden en del. Vampyrerna måste också i denna värld bli inbjudna för att få komma in i någons hem, men de skrattar bara åt den löjliga myten om att vampyrer inte tål vitlök. De tål som vanligt inte solljus, men till skillnad från vissa legender sover de inte i en kista på natten. En del av de vanliga "reglerna" i vampyrsagorna gäller alltså, medan andra är ändrade. Jag finner den värld Jarmusch byggt upp både uppfriskande och spännande. Jag skulle gärna se mer från denna värld.


Det enda jag saknar i denna film är bara en liten scen där man får se Adam och Eve vara mer bad ass än vad de får visa i filmen som den är. Man ser dem båda vara blixtsnabba när de fångar en sak som faller mot marken eller när de tar en pistol från en vimsig ungdom. Men vi får aldrig se dem verkligen visa sina muskler så att säga. Det hade jag gärna sett och då hade kanske filmen kunnat få full poäng.

Framträdande birollers innehavs av John Hurt (gammal vampyrmästare), Mia Wasikowska (Eve's bångstyrige lillasyster) och Anton Yelchin (Adams supplier av antika gitarrer). Hade inte Juno Temple passat bättre i Mias roll?


Som den är nu ger jag Only lovers left alive fyra odödliga kärlekspar av fem möjliga.

Betyg: 4/5


Om visningen: Efter lite strul med bussar kom jag till slut ner på stan för en snabb bit före filmen. Fiffi hade intagit favoritbordet på Vapiano och en pasta slank ner via gommen. Efter maten sammanstrålade vi med både Vanessa och Jojjenito för att lite motvilligt släntra in på Park. Aj, jag får ont i rumpan bara av att tänka på den biografen. Visningen var knappt halvfull och vi hade inga problem med fri sikt eller så. Hur gick det då för mina filmbloggande vänner? Överlevde de vampyrattacken eller blev de uppdruckna?

Jojjenito och Fiffis filmtajm har tagit sig an denna film i textform.

12 kommentarer:

 1. Utan att spoila för mycket, bad-ass-grejen du efterfrågar, hade det räckt om Jarmusch förlängt filmen med tio minuter och avslutat med värsta blodiga harcoreslakten? Orsaken till min fråga är att jag hade svarat ja på den. Jag saknade vampyr-gore. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan att spoila allt för mycket. Jag tyckte nog att slutet var bra, men hade kanske gärna sett någon scen i andra halvan av filmen. Vet inte om jag suktadeså mycket efter gore, mer awesomeness.

   Radera
 2. Ja, JJ är omsorgsfull med sin musik. Det gör tyvärr inte filmerna bättre ;) Men ok, jag ska inte fälla slutgiltigt avgörande innan Ghost Dog i alla fall...

  Så du äter pasta den vägen, du? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänta nu, antyder du att du inte gillar JJ? Har du sett Broken flowers? Den är nog den mest "normala". Inte för att du inte kan gilla det icke-normala, men man ska kanske se den innan man helt dissar honom menar jag.Tror nog att du skulle gilla Only lovers left alive också, med tanke på dess atmosfäriska fantasy feeling...

   Jo, jag tyckte det vore kul att få använda ordet gommen i revyn! :-D

   Radera
  2. Jojjenito har helt rätt. Om Broken Flowers tyckte jag...inte. ;)

   http://bilderord.wordpress.com/2010/09/07/broken-flowers-2005/

   Men om jag fixar Ghost Dog skulle jag möjligen kunna tänka mig att försöka mig på Only Lovers också. Å andra sidan har jag grymt svårt för svartklädda prettorockarvampyrer ;)

   Radera
  3. Har inte heller sett Ghost dog men jag tror att den kan vara mycket bra. Har bara hört bra om den.

   Aj då, har du svårt för pretto, rockar och vampyrer? Nej, då är kanske inte OLLA något för dig!

   Oj, förkortningen för denna film blev problematisk... :-)

   Radera
  4. Oj, jag måste erkänna att jag inte mindes att du gillade den SÅ mycket. Tror du att den skulle hålla vid en omtitt eller var det själva överrumplandet som var en del av grejen? Men även om jag inte blev så förtjust i den måste jag erkänna att Swinton och Hiddleston var klockrena i sina respektive roller.

   Radera
  5. Jodå, den var en triumf i novembernörkret på festivalen. Vi såg den i ett stort gäng. Vanessa, Jojjenito och Fiffi. Var inte Markus och Johan B med också? Kommer inte ihåg, men vi var en hel liten hög. :-)

   Radera
 3. Sofia är inte förtjust i den gode JJ, nej. Tror hon har sett och ogillat Broken Flowers. Jag gillar JJ. Otroligt stilistiska filmer, oftast med väldigt bra musik, som i RZA i Ghost Dog.

  Håller med om allt i din text. Filmens lilla brist var det som jag var lite rädd för innan; att det bara skulle bli en snackvampyrfilm utan det där badassandet. Nu är det ju ändå en väldigt bra film även utan badasseri. Lite fick vi ju som du är inne på men de, A&E, ville ju hålla en låg profil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du också gillade den såpass mycket.

   Det var rejält synd att de inte hade en enda scen med badasseri (nytt ord!?)

   Musiken var bra och adderade till filmens känsla.

   Radera
 4. Inte så värst förtjust i JJ men ska ge den här en chans pga av handling och skådisar.

  SvaraRadera